• ytck nın 301 inci maddesine göre asağılanmasi suç olan kavram. ancak yasalarda bir tanımı bulunmuyor. orneğin türklüğün unsurlari nedir kaç tanedir bunlarin bir kısmı aşağılanırsa bu kısmi aşağılama mı sayılacaktır. en kisa zamanda tse bu konudaki standartlari mi belirler, yoksa, bir tane turkluk belirleme ve niteleme enstiusu mu kurulur bilemem.
  • bir kavimin, milletin, iyi hadi ırkın ideoloji haline getirilmesiyle varlığı mümkün olabilecek anormal bir terim. nasyonalist hatta ırkçı yönelimlerle ortaya çıktığı çok açık, çünkü öyle olmasaydı 'türkiye'ye hakaret' ve belki 'türk milletine hakaret' ifadeleri yeterli gelmeliydi. bunun yerine ülkenin, coğrafyanın ve aslında toplumun da üzerinde bulunan soyut bir kavram seçilmiş.
    ben böyle bir ifadeyi anayasa için kesinlikle 'çağdışı' buluyorum ve türklüğe hakaret gibi nereye çekersen oraya gidecek bir suç tanımının hukukun kendisine hakaret olduğunu düşünüyorum.
  • türklerde, fransız ihtilali etkisi ile boyculuğun, aşiretçiliğin, akrabacılığın, hemşericiliğin ve benzerlerinin genelleşmesi. bu sadece türklerde değil, öteki uluslarda da böyle olmuştur. araplarda da...

    lawrence ve şerif hüseyin konuşuyor...

    lawrence: bize yardım edin; arapların bir devleti olsun.
    şerif hüseyin: araplar kim? hangi kabileyi kast ediyorsun?
    lawrence: offf..... her şeyi en baştan anlatmam gerekiyor... *
  • yargıç ve savcılar birliği başkanı ömer faruk eminağaoğlu'nun önerisiyle tanımı yapılması planlanan kavram. malum elif şafak davası sonucu sormuştuk, "türklük nedir, nasıl aşağılanır?" diye (bkz: elif safak/#9859940)
    nitekim benzer problemlerin bir daha ayağa takılmaması için sn. eminağaoğlu'nun aklına bir tanım yapmak fikri gelmiş. "anayasa da gözetilerek türklük'ten ne anlaşılması gerektiği ve tanımı bir fıkra halinde yasaya eklenmelidir. bu yapılırsa, madde metninde başka değişiklik olmasa da çözüme katkı sağlayacaktır" demiş kendisi*
    yani 301'inci maddeye göre "türk soyundan gelene türk denir" dense, hepimiz etnik kökenlerimizi mi araştırmak zorunda kalacağız? peki bu durumda bir "türk kanı" tanımı da yapılacak mı? mesela "arh pozitif kana sahip olanlar daha çok türk'tür" dense, diğer kan grubuna sahip olanların uyumlulaştırılması için ne tür bir sağlık ağı oluşturulması planlanıyor? bunun bir bakanlığı da kurulacak mı? kan bankaları artarak bunun için çalışmaya mı devam edecek? bir ari ırk yaratma bankası kurulacak mı mesela?

    (bkz: brave new world)
  • türk olma durumuna ilişkin bir değerlendirme için;

    http://www.joshstories.org/bir-ulkeyi-sevmek
  • turkishness, gökhan özgün'ün bugünkü yazısında değindiği içi boş kavram.

    (bkz: http://www.radikal.com.tr/…=233516&tarih=21/09/2007)
  • bazen de beş bin yıllık çin wonton'unu mantı yapıp, sonra da "italyanlar ravioli'yi bizden çaldı" demektir.
  • şimdi cahilliğime verin ama sanırım türklük dünyada tek olabilir. şimdiye kadar ingilizlik ya da almanlık gibi bir şey duymadım ben. biz mi uydurduk götümüzden yoksa bir kavram karmaşası mı yeniden?
  • birilerinin ne oldugunu tanimlamasini heyecanla bekliyorum. zira herhalde gelmis gecmis en komik metinlerden biri olacak. bir de soyle sacma bir tanimi yapilmis: turk milletinin su su degerleri butunudur. yahu zaten o degerler ne onu bilmek istiyoruz. boyle tanim mi olur? ben de tanimliyorum o zaman: turk milleti ile ilgili bir kavramin adidir. sakin asagilamayin ha suc!!

    sanirim yargitay akil mantik formatina uydurmaya calismis ama olmamis.

    boyle kavramlar ortaya atabilmek icin saglam embesil olmak lazim. yasadigimiz ulkeye bakiyoruz: tamam. kavrami ortaya atanlara ve canhiras savunanlara bakiyoruz: o da tamam. sasilacak bir durum yok.
hesabın var mı? giriş yap