• bir sivinin asidik veya bazik oldugunu anlamak icin kullanilan bir indikator, belirtec, hede. asidin icine batirinca sari, bazda mor ve $okellada kahverengi renk alirlar.
  • bunu böyle ayar entrylerinde görüyoruz, öyle ciddi entrylerde geçtiğinden de muhteşem bilinmez bir şey olduğu sonucunu çıkarıyorum.

    "tevekkeli büyük farkındalık bunun ne işe yaradığını bilmek ki yazıyor" diyorum..

    "toplumun bilmemnesini bilmemnereden ayıran bir turnusol kağıdı görevi gören" falan. içinde geçtiği entry'nin kötülenme sebebi oluyor, bir tek onu yapabiliyorum zaten buradan, bol bol da küfür ediyorum sahibine. canıma değsin...

    ona turnusol, buna yazık... neyle dalga geçicez biz? her şeye gözyaşı, hep bi romantizm... sikerim öyle hayatı ben.
  • bazı sivri akıllıların kimya lab. masraflarını ucuza getirme gayesiyle bir tanesini alıp renkli fotokopi ile çoğaltmaya çalıştıkları kağıt.
  • entellektüellerin "bu olay kimin ne bok olduğunu ortaya çıkardı" gibisinden yazılarında kullanmayı sevdikleri bir referans. metafor.. neyse işte... "hede olay aslında sosyal demokratlar arasında bir turnusol kağıdı işlevi gördü.." gibi..
  • ak göt kara göt belirteci.
  • turnusol kağıdı diye özel bir kağıt türü yoktur. herhangi bir kağıt parçası turnusola batırılırsa olur size turnusol kağıdı.
  • bu benzetmeyi kullanan insan kim olursa olsun gözümdeki değerini büyük oranda kaybedecektir.
  • erken membran rüptürü şüphelenilen hastalarda suyun gelip gelmediğini anlamak için kullanılır. vajina ph ı asit olduğu için normalde kırmızı renk olur. eğer su geliyorsa, amniyon sıvısı bazik olduğu için turnusol kağııdı mavi renge döner.
  • her evde her kütuphanede bulunması gereken, çağdaş türk şiirine kimi zaman esprili kimi zaman vurucu bir yakarış niteliği taşıyan şiir kitabı.
  • turnusol kağıdı, kişileri taraf tutmaya zorlayan ve aldıkları tavırlara göre kimin hangi tarafta olduğunu belirleyen olaylar için kullanılan bir metafor.

    aklen kendimizden daha aşağı bulduğumuz toplulukları genellikle olduğundan daha homojen bir yapıda görme eğilimindeyiz. bize göre cahil, gelişememiş, olayları yanlış algılayan bu toplulukları oluşturan bireylerin, birbirleriyle benzerliklerini abartıp, farklılıklarını görmezden geliyoruz. böylelikle iyi-kötü, siyah-beyaz, doğru-yanlış,.. olarak etiketleyebileceğimiz kümeler oluşturarak, çok fazla çaba harcamadan toplumsal olayları değerlendiriyor, körpe vicdanlarımızı rahatlatıyoruz.

    tarafların giderek bulanıklaştığı günümüzde algımızı rahatlatacak, kişi veya grupları siyah ya da beyaz olarak görmemizi sağlayacak her türlü fırsatın adını turnusol kağıdı koyduk.

    türban sorununu, kapatma davası, bülent ersoyun askerlik yorumu.. basit sınıflamalardan bağımsız düşünmek oldukça zor, zaman istiyor, karşındakini anlamaya çalışmayı gerektiriyor. dolayısıyla hemen ne yapıyoruz, turnusol kağıtlarımızı ceplerimizden çıkarıyor, kimin dinci, kimin laikçi, kimin vatan haini, kimin statükocu, kimin şeriatçı.. olduğunu anlıyor, rahatlıyoruz.
hesabın var mı? giriş yap