• çin komunist partisi'nin 1970'lerde geliştirdiği bir politikadır..

    biraz indirgemeci gibi olacak ama, amerikan emperyalizmi ile sovyetler birliğini aynı kefeye koyan bir teoridir..
    mao'nun ölümünden sonra, deng xiao ping'le birlikte sosyalist piyasa ekonomisi olarak anılan yeni bir yönelişe evrilmiştir..
  • sanılanın aksine dünyayı amerika ve çevresi, sovyetler ve çevresi ve ezilen halklar olarak üçe ayırmayan teori...
    teoriye göre birinci dünya "iki süper devlet"ten teşkil eder. ikinci dünya "tarafsızlaştırılması gereken" "ara güç" (batısıyla doğusuyla) avrupa...
    üçüncü dünya ezilen halklar...
    teorinin ilk ortaya atıldığı dönemde "iki süper devletin" tecriti şeklinde ele alınmış, sonraki süreçte "hitler'in çizmelerini giymiş yeni çarların"
    en tehlikeli emperyalist güç/ baş düşman olduğu saptamasıyla sovyetler tecrit edilmiş ve amerikan emperyalizmi tarafsızlaştırılabilecek ara güç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır... ama teorinin orijinal hali yukarıdaki gibidir.
  • kruscev tarafindan uygulanan anti-stalinist politikalardan mutevellet sscb'yi devrime ihanetle suclayan cin'in ortaya attigi teoridir. bundan sonra sosyalist devletler birbirine girmistir. 70 sonrasi sosyalist hareketi, cin-sovyet kutuplasmasi seklinde almis basini gitmistir.
  • rahmetli babamın , hapishane'de yaptırdığı dövmenin sebebidir. kendisi siyasi suçlu olarak toplamda 4.5 sene çeşitli hapishanelerde yatmış , fakat hiçbir şeyi değiştirememiştir.

    ölmeden önceki dönemlerinde bana 'sakın siyaset ile ilgilenme,senin işin ticaret' demiş ve beni olabildiğince (görüştüğümüz nadir anlarda) siyasetten uzak tutmuştur.

    hayatı kitaplar,siyaset ve davalarla geçmiş bir insandı. ona rağmen. geç öğrendi. bir şans daha verseler yine aynı adam olurdu.
hesabın var mı? giriş yap