• (bkz: kaliko)
    (bkz: calico)
  • (bkz: halıdesen).

    evet, benim kendi keyfime göre halıdesen adını verdiğim kedi türüdür. eskiden ortalarda yoktu bunlar, ya da çok az vardı, bilmiyorum. ama bizim memlekette yoktu mesela. istanbul'da gördüm ben bu halıdesen türünü.

    geçen yıl eşimle yıldız parkına kahvaltıya gittiğimizde en güzeline rastlamıştık. sevdik, kucağımıza çıktı, uslu uslu yattı... hatta benim boynuma kadar tırmandı. nefes alması biraz sıkıntılı gibiydi. aklımızdan çıkmadı sonra. gidip alalım dedik, bir kaç defa parka gittik aradık taradık, bulamadık. son gittiğimizde, parkta kedileri besleyen bir teyzeden öğrendik ki veterinere göndermişler. geri gelmedi, muhtemelen ölmüştür dedi...
  • beyaz içerenine kaliko denirken, beyaz içermeyenine kaplumbağa kabuğu* denir. yalnız halıdesen iyiymiş arada. ancak ben direk ikisine de üç renkli diyorum, daha kolay, kedilerde renk ayrımcılığı ve ırkçılığa hayır.
  • eğer sağlıklı ise dişi olan kedidir.

    üç renkli kediler dişi olurlar. bu az çok kedilerle ilgili olanlar veya genel kültürü iyi olanların kulaklarına çalınmıştır fakat neden dişi olurlar? bu konu şahsımın yüksek lisans sınav sorularından biriydi.

    herkesin anlayacağı dilde basitçe anlatmaya çalışacağım. bilindiği üzere dişiler "xx", erkekler ise "xy" kromozomu taşıyorlar. renk genini taşıyan x kromozomu. y kromozomunun böyle bir yeteneği yok. bir adet x kromozomu 2 renk taşıyabiliyor. bu nedenle eğer bir kedi dişiyse iki adet x kromozomu olduğundan 3 renkli olabiliyor. aynı doğrultuda sağlıklı bir erkek ya tek renk ya da iki renkli olabiliyor. kromozom bozukluğu var ise (xxy gibi) o zaman hem erkek olup hem üç renkli olabilir.

    bir sonraki sefere katırların kısır olup olmadığı hususunu açıklayacağım. ileriki günlerde internet aramalarıyla bulamayacağınız hatta makalelerde bile bulamayabileceğiniz bilgiler paylaşacağım.
  • sahiplenene kadar bu nadir özelliği hakkında bilgim olmayan, ev arkadaşım. bu görüntüsünden dolayı kendisine "hacer" ismini verdik. söylenildiği gibi çok uslu ve cana yakın bir kedi. bazen sevginin dozunu kaçırıp her tarafını mıncırdığımda bile hiç gık demez.
    doğu kültüründe kendilerinin şans getirdiğine inanılırmış, biz henüz öyle bir deneyim yaşamadık ama olsun onu çok seviyoruzz :)
  • düşük kulak erkek kedimi geçenlerde veterinere götürdüm. kafesinde beklerken huysuzlanmaya başladı. başka bir kediyle uğraşan veteriner tamam kızım sakin ol tarzı şeyler söyleyip duruyodu. bi noktadan sonra dayanamayıp "kızım diyip duruyorsunuz da kedim erkek dedim." bunu dememle veteriner diğer kediyi bırakıp benim kediyi kafesinden çıkarıp hayretle incelemeye başladı. o zaman öğrendim 3 renk erkek kedinin çok nadir olduğunu. diğer veterinerleri felan çağırdı hep birlikte incelediler hepsi ilk defa görmüş. ancak demelerine göre gen bozukluğu olduğu için bu şekilde muhtemelen kısır ve ömrü kısa olabilirmiş.
  • (bkz: calico)

    hayatımda gördüğüm ilk 3 renkli kedierkekti. o nedenle uzun süre " 3 renkli kediler dişi olur" tezini ısrarla reddettim. sonra her 3 renkli kedi gördüğümde dikkatle baktım ve evet hep dişiydiler.
    internetten araştırdığımda calico ların erkek olma olasılığının 1/10.000 olduğunu öğrendiğimde ve aynı zamanda kısır, oturup şansımı sorguladım.

    son olarak.

    1. calicolar xx kromozom taşıyabilecekleri yerde xxy kromozom taşırlarsa erkek olur ve genetik anomali taşıdığı için de kısır olur.
    2. maryland in resmi kedisidir.
    3. cana yakın sevecen ve zeki olurlar.
    4. dünya üzerinde uğurlu geldiği inanışı hakimdir. japonlar özellikle gemicilikte fırtınalardan koruduğuna inanır. amerikada ise erkek calicolar para kedisi olarak adlandırılır.
  • ilk entry de okuduğum milyonda bir ihtimal de olsa 3 renkli kediler dişidir tezini çürüteceğim sanırım. ya gördüğüm kedi üç renkli değildi sağında solunda bir yere bir rengini gizledi ve göremedim ya da arkadan görüğüm halinde gördüğüm o şeyler başka bir şeydi.

    bu hikaye balıkçıdan balık yedikten sonra kapının önünde arkadaşla oturuyorken başımdan geçti. şu kedi erkek mi dişi mi diye sordu biraz bekledim arkasını dönsün diye ve erkek dedim. görünen köy klavuz istemez misali ama dişi dedi. erkek dedim dişi dedi.
    sonra bak internetten 3 renkli kedi o onlar dişi olur dedi. saçmalama olm öyle şey mi olur dedim araştırdım ama hakikaten öyle. yalnız ben o gördüğümü unutamıyorum. erkek ile dişiyi ayırt edemeyecek kadar mı köreldim ben..
  • mola yerinde karşılaştığım güzeller güzeli kedi.
    turuncularını, beyazlarını, siyahlarını sevmeden bırakamadım! böyle bi tatlılık, böyle bi kendini sevdirme hali, böyle bi sırnaşıklık yok!

    şu yaşıma kadar sevdiğim kedi sayısı azımsanamaz, hatırlanamaz. *
    ama kendini uzun uzun sevdirip, bacaklarımın arasında sürünen, mırıl mırıl, o güzel dişi tonuyla konuşan, botumun üzerine patileri koyup, bacaklarıma kafayı gömüp öylece durup sonsuz bi güven duyan başka bi yaratık görmedim gerçekten. çözdüğüm bir testte spirit animalımın bu yaratık olduğunu öğrenmiştim bir de, keh keh.
    sayıları da az olurmuş bu minnakların.

    kucağıma alıp otobüse götürmemek için zor tuttum kendimi, evdeki iki erkek bebe kıskançlıktan yerdi beni sanırım. zaten tesisin maskotuymış bu güzellik, " kaçar insanlardan, güvenince de tam güvenir" dediler. o kadar "benim gibi" ki, ısırırım kulaklarını!

    günüm aydınlandı yahu, canım kediler her yanımı sarın!

    p.s: bir de ben galiba iyileşiyorum, eskisi gibi küçük bebekler, minik kediler, köpekler, kuşlar, çiçekler yoluma çıkınca hüznümü, canımı sıkan her şeyi unutabiliyorum o an. en sevdiğim özelliğimdi, ay hadi inşallah.
hesabın var mı? giriş yap