• genç işçi derneği'nin açıkladığı verilere göre üniversitede okuyanların %35.8'i hem okuyup hem çalışıyor.

    image

    üniversitelilere sorduk?
    istanbul, ankara ve kocaeli illeri genelinde üniversiteler özelinde yaptığımız anket çalışmasıyla üniversitede aktif olarak okuyan öğrencilere, ekonomik ve sosyal durumlarını sorduk.

    üniversitelilerin yüzde 35.8’i işte çalışıyor

    üniversite’de okuyanların %35.8’i burs/kredi ve aileden aldıkları maddi destek yeterli olmadığı için bir işte çalışmak durumunda kalıyor. çalışanların %15.1’i sayım işi, stand işi, komilik gibi günlük işlerde çalışırken %14’ü part-time işlerde çalışıyor. üniversitede aktif okuyanlardan %5.8’i, üniversitede sadece sınavlara girerek full-time bir işte çalışıyor.

    yüzde 52.8’i aile evlerinin dışında kalıyor

    yurt veya öğrenci evlerinde kalanların oranı %52.8’i oluşturuyor. yurt’ta kalanların %25’i, öğrenci evlerinde kalanların ise %56’sı çalışıyor. aile evlerinde kalanların ise %27’si çalışıyor.

    çalışanların yüzde 62’si hizmet sektöründe çalışıyor

    üniversiteli çalışanların büyük bir oranını fast-food, market, mağaza, kafe, stand gibi hizmet sektörü oluşturuyor. bunun yanı sıra inşaat, sanayi ve atölyelerde çalışanlar %7’lik dilimi oluşturuyor.

    çalışanlar, maaşlarını en çok yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarına harcıyor

    herhangi bir işte çalışan üniversiteliler, maaşlarını en çok yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarına harcıyor. bunu faturalar, ev kirası takip ediyor. bir işte çalışmayan üniversiteliler de en çok yiyecek ve giyecek harcaması yaparken, harcamalarda ikincil olarak okul masrafları yer alıyor.

    yaşamlar yollarda geçiyor

    işte çalışmayanların %74’ünün okula gidip gelirken harcadıkları toplam süre 1-2 saatken, çalışanların %58’inin iş ve okula giderken toplamda ulaşımda harcadıkları süre 4-5 saati buluyor. (bu istatistik sadece istanbul baz alınarak verilendirilmiştir.)

    iş ve okul dışında kendilerine vakit ayırmakta zorlanıyorlar

    çalışanların %48’i kendisi için zorlayarak vakit ayırabilirken %21’i kendisine hiç vakit ayıramadığını belirtti. bir işte çalışmayanların %72’si ise okul dışında kendisine vakit ayırabildiğini belirtti.

    cinsiyete göre çalışma oranı birbirine yakın

    kadınların %33’ü bir işte çalışırken, erkeklerin %42’si bir işte çalışmaktadır.

    çalışan üniversitelerinin yüzde 72.2’sinin ailesinin geliri yoksulluk sınırının altında

    hem okuyup hem çalışan üniversitelilerin %37.2’sinin aileleri 2000tl’nin altında bir gelire sahipken, %35’inin 2000-3000tl arası geliri var.

    www.facebook.com/genciscidernegi
    www.twitter.com/genciscidernegi
    www.gencisci.org
  • kıçını kaldırıp bir eskişehir'e bile gitmeden yapılmış anket ve onun garip sonucudur.

    iş imkanı olan üç ilde çıkan rakamı genele yormak komik biraz.
hesabın var mı? giriş yap