• temmuz 2011 raporunu yayınlamış

    --- spoiler ---

    9 farklı kritere göre değerlendirilmiş üniversiteler. bunun sonucunda genel sıralamada hacettepe üniversitesi birinci olurken onu odtü ve istanbul üniversitesi takip etmiş. raporun tamamına http://tr.urapcenter.org/index.php adresinden ulaşılabilir.

    raporda bir çok değerlendirme olmakla birlikte en çok dikkatimi çeken değerlendirme öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayılarını gösteren tablo idi ki kendisi şuradadır. buna göre gülhane askeri tıp akademisinde 1.82'dir. yine aynı tablodan öğrendiğimize göre istanbul üniversitesinde 59660 öğrenci ve 2536 öğretim üyesi varmış.
    --- spoiler ---
  • uzun sure mensubu bulundugum bogazici universitesi'nin dusuk siralarda olmasina biraz hayiflanmis olsam da veriler boyleymis diyip siralamasina inandigim arastirma verilerinden sonra, dunya siralamasina goz attigimda, bilinen bircok unlu kurulusun yayinladigi listlerle karsilastirildiginda oldukca tutarsiz bir siralama ortaya koydugu icin benim gozunde inandiriciligi olmayan araştırma laboratuarı. kullandiklari verilerin dogrulugu kadar, elde ettikleri degerlerin agirliklarini da tekrar tekrar gozden gecirmesi gereken kurulus. ornegin eth zürich, times higher education listesinde 15 sirada fakat bu listede 57. hadi okulun bugune kadar cikarmis oldugu nobel odullerini ve turing odullerini gormemisler diyelim, 93.7 international mixing degeri onerilen times listesi karsiliginda, kendi listelerinde 61.7'lik bir international colloboration degerini nasil bulduklarini merak ediyorum. sadece makalelerdeki yazarlara bakip, okul disindan yazarlarin oranina bakmislarsa onlara sadece gulerler.
  • kimya mühendisi ural akbulut'un başında olduğu ekip tarafından yapılan değerlendirmelerdir. kanaatimce son derece acemice yaklaşımlar yer almaktadır.

    örneğin, 1 öğretim görevlisi bulunan şırnak üniversitesi 2010 yılında 17 makale yayınlayarak (o da ayrı bir rekor zaten) öğretim görevlisi başına düşen makale oranında 17.0 ile 1. sırada yer almaktadır. bu tür durumların önüne geçmek için üniversitenin toplam yayın sayısı ayrı bir kriter yapılmış. tabi burada büyük üniversiteler büyük avantaj yakalamaktadır (bak sen şu işe).

    vakıf üniversiteleri için ise tam bir fiyasko tablosu ortaya çıkarılmış. atatürk üniversitesi(erzurum), erciyes üniversitesi(kayseri)'nin bulunduğu ilk 10 içerisinde hiçbir vakıf üniversitesi bulunmuyor. lys türkiye birincisi'nin tercihi olan koç üniversitesi ise 23. sırada yer alırken, bilkent üniversitesi 11. sırada kalmış.

    bu zırva listeye karşı sabancı üniversitesi'nin, aynı kaynak kullanılarak, "makale sayısı çok olan kazansın" gibi saçma kriterleri çıkararak hazırladığı bir liste bulunmakta. şuradan ulaşılabilir.

    ek: tabi bunların yanında mit gibi bir üniversitenin dünya genelinde 13. sırada olmasına hala gülüyorum.
  • ing.ks. university ranking by academic performance.
    araştırma laboratuarı. 2009 yılında orta doğu teknik üniversitesi enformatik enstitüsü bünyesinde kurulmuştur. urap'ın amacı yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları doğrultusunda değerlendirebilmek için bilimsel metodlar geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaktır.
  • 2012 sıralaması : http://tr.urapcenter.org/2012/
  • az önce sakarya universitesi eğitim fakültesinde okuyan bi,r arkadaşın bana gururla gönderdiği istatiskimsidir. hayır arkadaş ciddi ciddi de inanmış. demiyor da "nerede la bu boğaziçi, gata, istanbul unv" falan... pehh
  • türkiye'deki üniversiteleri bilimsel başarılarına göre listeleyerek kamuoyuna sunan odtü enformatik enstitüsü bünyesinde kurulmuş araştırma laboratuarıdır.
  • university of toronto'yu 2., caltech'i 56., princeton'ı 89. ilan ettiği dünya sıralaması ile ne kadar mükemmel bir metodolojiye sahip olduğunu göstermiş, tüm dünyada ilgi ve gıptayla izlenen odtü'nün sıralama kuruluşu.

    bir geçin yahu.
  • gayet başarılı bir ekip. boğaziçili arkadaşların hoşuna gitmiyor. eheheh...

    akademik başarı sıralamasında kriterler ne olmalı acaba okulun teenageler gözündeki karizması, manzarası falan mı? okulların puanı ortada işte kriterler de yazılmış. hiç mi bir şey okumadınız daha önce?

    yerleştirme puanı daha düşük öğrencileri alan anadolu üniversiteleri bünyesinde bulunan akademik kadro sıkı çalışıyor o zaman. bu listelerden çıkarılacak sonuç budur. kaldı ki listedeki ilk 5 zaten hiç sırıtmıyor. tahmin edilebilir üniversiteler.

    "yiaa boğaziçi niye 14. sırada yalan bu liste hüüüüü" diye serzenişe gerek yok. tamam en büyük boğaziçi olsun ama şunu inkar etmek yerine daha çok bilimle ilgilen, yaz çiz bir şeyler yap ama ne olur yapanlara engel olma.
hesabın var mı? giriş yap