• (bkz: user interface design)(bkz: interaction design)(bkz: usability)(bkz: accessibility)(bkz: information architecture)(bkz: ergonomics) gibi disiplenleri içinde barındıran nedense türkiye'de hala user interface design olarak algılanan dal.

    ayrıca user experience design'dan sorumlu olan kişilere yueksçi denilir.
  • kullanicilarin ve isletmelerin ihtiyaclarini, temel sorular sorularak, her iki kumeyi de bir arada bulusturmaya calisilan tasarim tipi.
  • kişi değildir.
  • ux (user experience): kullanıcı deneyimi

    uı (user interface): arayüz tasarımı

    türkiye'de hala tam olarak oturmasa da yurt dışındaki şirketlerde bu kullanıcı deneyimi departmanları kurulmuştur.

    kullanıcı deneyimi: tasarım - duygu - kullanılabilirlik
  • şu sıralar internet üzerinden kaynak arayışlarıma devam ediyorum. ortaya daha sağlam işler çıkarmak isteyen web ve uygulama tasarımcılarının incelemesi ve kesinlikle kendini geliştirmesi gereken bir alandır.
  • türkiye'de yeni yeni fark edilse de aslında şirketlerin vazgeçilmez departmanlarından birisidir. üretilen ürünü kullanıcı kullanamadıktan sonra hiçbir işe yaramaz. dolayısıyla kullanıcının ürünle etkileşimi sırasında ve sonrasında yaşadığı deneyimi iyileştirmeyi amaç edinen insanlara (bkz: user experience designer) denir.

    detaylı bilgi için şu makaleyi okuyabilirsiniz.
  • türkçemizde kullanıcı deneyimi tasarımı olarak bilinir.

    dijital bir hizmet, ürün ya da servisi tasarlamak ya da amaca uygun olarak yeniden biçimlendirmek için antropolojik, sosyolojik, ekonomik, psikolojik öğeleri göz önünde bulundurup, araştırmalar, personalar, journey map'ler hazırlayıp hayata geçirirken müşteri, marka, çalışan kesişiminde bulunan tasarım disiplinidir.

    özellikle dijital bankacılık, finans, sigortacılık, perakende ve turizm gibi sektörler için hayati önem taşır.

    türkiye'de işin hakkını verenler (bkz: sherpa) ve (bkz: userspots) şirketleridir. bunlar dışındaki birçok havalı yazılım şirketi, bu alanda bam güm çalışır.

    bir de maalesef her ailede en az 1 tane olan, eli biraz mouse klavye tutan, 2000'lerin başında peydah olup, kendini designer/webmaster/developer olarak tanımlayan "amca/dayı oğulları"nın da bu alana girmeye çalışmasını kaygıyla izliyorum.

    kullancı deneyimi odaklı tasarımlara göz atmak isteyenler için kaynaklar;

    ux archive

    ui movement

    material design

    behance

    dribbble
hesabın var mı? giriş yap