• emlak vergisi konusunda zaman aşımı istisnaları var . mesela bildirimde hiç bulunulmaması durumunda zaman aşımı diye birşey yok. ama bildirimde bulunulmuş ancak vergi değerini değiştirici bir durum vuku bulmuş ve bildirilmemişse zaman aşımı başlar. örneğin kişi 2010 yılında bir mesken satın almış ve 3 ay içinde bunu bağlı bulunduğu belediyeye bildirmemişse bu durum 2020 yılı tespit edilmişse tarhiyat işlemi için 5 yıllık zaman aşımı süresi söz konusu değildir. yani memur vergiyi 5 yıllık zaman aşımı var diyip 2015 den başlatırsa kamu zararına sebep olacağından hatalıdır. böyle bir durumda tapunun iktisap tarihi olan 2010 yılı muaf olacak şekilde 2011 yılından başlatılır. ve 10 yıllık vergi tarh edilerek mükellefe süresi içinde tebliğ edilir. ancak diyelim ki aynı kişi 2010 da aldığı tapuyu süresi içinde bildirdi ve 2012 yılında da burayı işyerine çevirdi ve vergi değeri değişti bunu da bildirmedi ve idare 2020 yılında bu değişikliği tespit etti ozaman burada zaman aşımı kuralı devreye girer ve 2012 den değil 2015 yılından vergi tarh edilir. çünkü daha önce emlak bildirilmiş artık bu taşınmaz üzerinde vergi değeri değişikliğinin tespiti için kanun idreye 5 yıl tespt süresi veriyor. ve tespit için vakit kaybettiği her yıl idarenin aleyhine işliyor.
  • birincisi vergi zamanaşımını kesen durumlar var. internetten bakıver bi zahmet.

    ikincisi bazı vergi borçlarını zamanaşımı da kurtarmıyor. mesela emlak vergisi.

    dolayısıyla borcunuz ne, aradan geçen 12 yılda neler oldu bilmiyoruz. bir uzmana doğru düzgün anlatarak danışın.
  • arkadaşlar merhaba, annemin adına 2006 yılında şirket vardı ve aradan geçen 12 yıl sonra vergi dairesinden tebligat geldi, internetten araştırdığımda vergi borçları 5 yıl sonra siliniyor şeklinde bilgi var, bilgisi olan arkadaşlar yeşillendirebilir mi ?

    edit: vergiden kaçtığımız yok arkadaşlar, o dönemlerde işletmemiz zaten iflas etti ve günümüzde vergi borçları geldi, 5 yılda zaman aşımı oluyorsa bu hakkı kullanmak en doğal hakkımız, koca koca şirketlerin borçları siliniyorda bizim neden silinmesin.

    edit2: g.stopaj vergisi, kurumlar vergisi, öz.usulsüzlük vergisi,
  • pratikte olduğuna denk gelmediğim uygulama.

    1999 yılında %30 hissedarı olduğum şirketteki hisselerimi devrettim. 2016 yılında aracımı satarken, vergi dairesinin 2015 yılında koyduğu ve ödemeyi yapmama rağmen kaldırmadığı bir haczi kaldırtmak için vergi dairesine gittim. memur haczi kaldırmadan dur bakalım başka borcun var mı diye bakınırken 1999 yılındaki şirketin özel usulsüzlük cezası olduğunu ve bunu ödemeden hacizi kaldırmayacağını söyledi. tabi ben zaman aşımı dedim olmadı, %30 u benim payım onu ödeyeyim dedim olmadı. memur mahkemeye başvurmamı önerdi sağolsun. borcu zorla ödedim ne yazık ki.
    daha sonraları bir tanıdığa 80 li yıllardan kalma borç geldi. onunki oldukça yüklüydü. o avukata verdi ve sildirdi borcu. 1-1,5 yıl kadar sürdü mahkeme. fakat orada da borcun yarı parası gibi bir parayı avukat aldı maalesef. yani anladığım şu. borç ödenebilir bir miktar ise ödüyoruz. zaten avukat uğraşmıyor az miktarlarla. çok ise mahkemeye verip sildiriyoruz. benim gibi tam arabayı satarken noterde öğrenmezsiniz umarım borcu. arada bir gib.gov.tr den borç sorgulama yapmanızda fayda var.
  • 6183 sayılı aatuhk’nun 102.maddesinde tahsil zamanaşımı düzenlenmiştir. madde hükmüne göre, tahsil zamanaşımı, hukuken amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren (5) yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar. fakat tahsil zamanasimini kesen ve durduran durumlar vardir.

    tahsil zamanasimini kesen nedenlerden biri ve uygulamada en cok gorulen 'odeme emrinin tebligi'dir. tebligin tarafiniza bizzat imzalanarak yapilmasina gerek yoktur. sirket sahibinin sigortali calisanina da teblig yapilabilir. sirkete ulasilamadiysa sene sonunda ilanen teblig denilen teblig sekli yapilabilmektedir. yani vergi dairesinin sizi bulamamis olmasi sizi borc sorumlulugundan kurtarmaz. kuvvetle muhtemel tarafiniza ilanen teblig yapildi.

    tanim:teoride mevcut olup uygulamada olmayan zamanasimi.
  • sık kullanılan bir yöntem olabilir: borçlu adına para yatırma yöntemi
  • uygulamada vergi daireleri mükellef adına 1 tl ödeme yaparak zamanaşımını keser ve süreç baştan başlar.
  • o iş öyle olamıyor ne yazık ki.

    muhtemelen 2011 yılının aralık ayında borçlu listeleri askıya asılmıştır. yani bu demek oluyor ki biz aslında işlem yaptık bak askıya da astık ama gelen olmadı. suç mükellefte demenin en güzel yolu.

    yani sizin tekrar vergi dairesine uğramanız. eğer mümkünse taksitlendirmeniz veya uzlaşmaya girmeniz gerekiyor. tabi faizleri düşünürsek eğer bu imkanla beraber ödeyeceğiniz tutar bir nebze düşüyor.

    kısaca vergiden kaçış yok.
  • vergi borcu 5 yıllık zaman aşımına tabidir.
    zaman aşımının vergi memurları tarafından 1 tl ödeme yapılarak bozulması bir mükellefin açtığı dava neticesinde geçersiz sayılmıştır.
    zaman aşımını duraklatan veya 5 yıllık süreyi yeniden başlatan şeyler aklımda kaldığı kadarıyla aşağıdaki gibidir :
    1.) mükellefin yurt dışına çıkması
    2.) vergi dairesinin tahsilat yapması :
    a.) mükellefin kendisinin borca mukabil bir miktar ödeme yapması,
    b.) vergi dairesinin haciz yoluyla tahsilat yapması
hesabın var mı? giriş yap