• braid (2008), journey (2012) ve gris (2018) denemeden bu tartışmada bir taraf olunmaması gerektiğini düşünüyorum.
  • sanattır. hemen her oyuncunun unutamadığı, hatırladığında uzun hülyalara daldığı, adamı alıp başka diyarlara götüren bir oyunu, bir oyun anısı vardır. sanat da insana herşeyi unutturup uzak diyarlara götürmüyor mu?
  • (bkz: #85341997)
  • skyrim adlı oyunda 300 kitap , 200 mektup , 28 tarif(yemek/iksir tarifleri gibi) 307 tane de oyun içi kültürleri anlatan yapıt mevcut . totalde 820 adet okunabilir şey var. bunların bazıları 100-150 sayfa, bazıları 1-2 sayfa.

    the witcher 3 adlı oyun 36 adet olası oyun sonu senaryosu içeriyor. netflix bandersnatch yapınca herkes çıldırdı adamlar interaktif seçimi yıllar önce oyunla veriyordu.

    call of duty modern warfare 2 adlı 2009 yapımı oyuna 250 milyon dolar harcanmış. bu para enflasyon ile oranlandığında 2019'da 292 milyon dolar yapıyor. yani dünyada yapımında en çok para harcanan filmler arasında 6. sıraya geliyor .

    gta 5 adlı oyun 1000 kişiden fazla bir ekibin eseri.

    ve siz video oyunları sanat mıdır diye tartışıyorsunuz...
  • (bkz: #80023437)

    (bkz: #85343177)
  • bir sene kadar önce karşıma çıksa gülüp geçerdim buna. geçen sene arada arkadaşlarla fifa oynarız diye ps aldım ve en son 10-15 sene önce oyun oynamış birisi olarak demeliyim ki video oyunu kesinlikle sanattır ve hatta bir adım ileri gidiyorum ve diyorum ki bence günümüzde süper kahraman senaryolarına sıkışmış orijinal içerik üretemeyen sinema'yı da geride bırakmıştır.

    ben last of us oynarken hissettiğim dram ve duygu yoğunluğunu en son hangi filmden aldığımı hatırlamıyorum bile. daha yeni horizon zero dawn'ı bitirdim, rahatça söyleyebilirim ki bu oyun 2000'li yıllarda yazılmış en kaliteli bilim kurgu senaryoları arasındadır. yanına yaklaşabilecek film tek tük aklıma geliyor.

    ben çocukken oyun bomboş kafa dağıtma aktivitesiydi. şimdi adamlar senaryo, oyunculuk, seslendirme işlerini öyle seviyeye taşımışlar ki oyunun oyun kısmı sadece hikayedeki boşlukları doldurmak için var gibi bir şey. şu horizon zero dawn'daki kurguyu, mesajları, dinler ve insanlar üzerine yapılan felsefeyi daha önce de söylediğim gibi çok nadir filmde görürsünüz. dolayısıyla video oyunu sanattır, hatta günümüzün en sağlam sanat dallarından biridir diyorum.
  • barındırdığı hikaye ve dialoglarıyla sanat eseridir. şiir gibidir, roman gibidir.

    içindeki müziklerle sanattır. hatta bazı oyunlar için orkestralar eserler besteler ve canlı ortamda kayıt alınılır. buyrun mgs3 soundtrackinden bir eser.

    görselleriyle sanattır. günümüz büyük çoğunluğu cgi sinema filmleri sanat eseriyse, oyunlara değil demek cehalettir.
  • hepsi icin gecerli oldugunu dusunmuyorum. fakat ozellikle rpg (rol yapma oyunu) turundeki oyunlarin bir cogu, sanat eseri kategorisine girebilirler. half-life, rpg olmasa bile 'bence' sanat eseridir.
    oyuncuyu ciddi anlamda baska dunyalara goturen, oyunu kapattiktan sonra bile uzerinde dusunmeye iten oyunlar, benim gozumde sanat eseridir.
    ustte bir yazar, mimarlar da sanatcidir o zaman, tarzinda birsey yazmis. her mimar sanatci degildir ama 'mimar sinan' bir sanatcidir.
  • " yeni medya sanatı" çatısı altında üretilmiş onlarca oyun olduğu için gereksiz olan soru cümlesidir.
  • sanat olarak gördüğüm olay
    (bkz: fifa) ve (bkz: gran turismo) oynayan biri olarak araba ve futbolcu benzerliğinin asla kolay olmadığını ve benzetmenin dahi sanat olarak düşündüğüm olay
hesabın var mı? giriş yap