• 15. yüzyılda üretilmiş, tamamen sallamasyon gorunmesine ragmen, istatistiksel dil analizlerinde dogal dil ozellikleri sergileyen, lakin tek bir kelimesi dahi cozulememi$, kriptoanalistleri birbirine du$urmu$ enteresan metin.

    http://www.voynich.nu/folios.html adresten eldeki tum sayfalari gorulebilir.
  • yazarinin roger baconoldugu tahmin edilen bu el yazmasini 1912 de wilfried voynich roma civarlarindan satin alip amerika'ya getirmistir.
  • wilfrid voynich bu el yazmasını bulduğu zaman kitabın içinden bir mektup çıkar. mektup 1666 tarihlidir ve ii. rudolph'un botanikçisi johannes marcus marci tarafından athanasius kircher'e yazılmıştır. bu athanasius denen insan evladı, leonardo da vinci ile karşılaştırılacak kadar terbiyesizleşmiş, matematikle, geometriyle, şifrelerle, simyayla kafayı çatur çutur kırmış bir leviathandır. kendisinden bu metnin çözülmesi bu mektupta belirtilmektedir. muhtemelen el yazması rudolph'a hediye edilmiştir. ancak kimden belirsiz. ancak çözülmesi için tamm olarak dönemin en cin adamına yollanmıştır. bu da metnin aslında son derece önemli olduğunu gösterir. çünkü kircher, böyle bir metni çözebilecek yetkinlikteki tek insandır.

    metin bulunduktan sonra ikinci dünya savaşında amerikanın japonların şifreli mesajlarını çözme konusunda çok usta olan şifre çözücülerinin hiç birisi şifreyi çözemediği gibi, zaman içinde şifreyi çözecem diye uğraşıp kafayı kıran hastanelik olan akademisyenler mevcuttur. hoax olduğunu iddia edenlerin iddialarına karşı olarak da fonetik ve dil uzmanları, metinde yer alan kelimelerin heceleme sistemine sahip olduğunu, duraksanarak yazılmadığını ve daha da ilginci bir ahengi olduğunu göstermiştir. yani, bu metinde yer alan kelimeler, sanki kendine ait bir lisanı varmışcasına yazılmıştır. şifreli bir metinde olması gerektiği gibi her kelimenin duraksanarak veya durularak yazılması gibi bir durum söz konusu değildir. işte bu araştırmalar da metnin gerçek olduğunu kanıtlamaktadır.

    yani, bu metin her ne içeriyorsa, yazılabilmesi için resmen bir lisan icat edilmiş gibi bir durum söz konusudur. daha önce hiç bir yerde görülmemiş bir dil hem de. içerdiği bitki resimlerinin basitçe yapılmış histolojik çizimler olduğu iddiası da mevcuttur. yani, bu çizimler bazı maddelerin mikroskobik görüntülerinin çizimidir. ayrıca kitap 270 sayfa kadar olmasına rağmen, voynich, kitabı bulduğunda 30 sayfası eksiktir. yani kitap elden ele geçerken bazı sayfaları belki bilerek belki de yanlışlıkla yok olmuştur. bir başka iddia da kitabın sayfalarının yerlerinin değiştirildiğidir ki ona girmiyorum bile yeteri kadar sorun var zaten.

    kitap ana hatlarıyla 5 bölüme ayrılmıştır. ilk bölümde bol bol bitki resimleri, altlarında da yazılar yer almaktadır. bu bölümde yer alan bazı bitkiler tanımlanamamıştır. muhtemelen hayali olarak çizilmiştir. ikinci bölümde ise astrolojik ve astronomik şekiller yer almaktadır. güneş ay gezegenler. üçüncü bölümde ise kitap cozutmakta ve çıplak olarak tasvir edilmiş kadın resimleri eşliğinde damarlar, kollar, garip hayvan şekilleri içermektedir. dördüncü bölümde ilaç tarifleri olduğunu düşünülüyor. beşinci bölüm ise bir özet. kısa paragraflar. ve bölümler ilerledikçe her sayfa daha karanlık bir hal alıyor denebilir.

    voynich el yazmasının yazarıyla ilgili ise elbette ki bin tane iddia bulunuyor. yine malum adamlar sahnede. john dee, edward kelley ikilisi yine süheyl behzat uygur kardeşler gibi karşımızdalar. hatta kitabın edward kelley'nin iddia ettiği meleklerin dili enochian lisanıyla yazıldığını iddia edenler de baya çok. -yuh- ve yine dönemin gizemli kişiliği roger bacon. işin içinde bir de athanasius kircher bulunuyor daha ne olsun. tam bir foucault sarkacı mizanseni yakaladık bile şimdiden. ancak kim yazdıysa o bozsun lan bu metni. metni rudolph'a getirenin kimliği ortaya çıksa aslında herşey daha kolay ilerleyebilirdi ancak nafile. metin, tam manasıyla rosecruicienlere layık bir metin. nette metni çözebilmek için uğraşan binlerce insan da mevcut. çünkü bu metnin şu anda yeryüzünde bulunan şifreli metinler arasında en kazığı olduğu kesin gibi.
  • 2 ayrı dil ve karmaşık bir kodlama sistemine sahip 200 sayfa civarındaki esrarengiz el yazmaları.
    dünyaca ünlü kriptoanalistlerin bugüne kadar çözememiş olduğu bu dilin kaynağının dünya olmadığı iddia edilmektedir.
    adını, kendisini 1912 yılında bir sahafta bulan ve ardından deşifre edilebilmesi için tüm dünyaya duyuran kitap koleksiyoneri wilfrid voynich'ten almıştır.
  • bildiğin elf dilinde yazılmıştır.
    "daiin.ctheol.cheol.okor.or.aiin.cheol.cho.keeo.dchey.okol.okeol.dor.chol.chy.r.aiin.oteol.or!aiin.ol!chey.oteeod.sheol.okeol.chosaiin.sheom-"

    edit: " b, g, j, u, v, x, z" gibi harflerden yoksun bir şahıs tarafından kaleme alınmıştır. tamam hepsini "okumadım", gözümden kaçtıysa bilemiyorum.
  • bu defterin sayfalarını şurdan ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz. ayrıca gözümsün yale!

    http://beinecke.library.yale.edu/…rary/voynich.html

    edit: link düzeltildi. ayrıca capsler tekrar kurbağa olursa googla -"voynich manuscript" site:library.yale.edu- şeklinde arama yaparak ulaşabilirsiniz..
  • bilinmeyen bir yazıyla yazılmış, anlamı çözülemeyen gizemli bir kitaptır.

    1450 ila 1520 yıllarında yazıldığı tahmin edilmektedir. kitaba ismini veren, 1912 yılında varlığını ortaya çıkaran wilfrid m. voynich adındaki sahaftır. yapılan bilimsel incelemeler, kitabın voynich tarafından yapılmış bir sahtekârlık olmadığını kanıtlamıştır.

    kitap çok sayıda ilginç resim içerir. bunlardan bir kısmı yıldızları, bitkileri ve tuhaf bir tesisatla birbirine bağlı küvetlerde yıkanan çıplak kadınları gösterir. resimlere bakılarak kitabın belli konularda (astroloji, bitkibilim, vs.) bölümlerden oluştuğu tahmin edilmektdir.

    kitabı roger bacon, john dee ve edward kelly dahil çeşitli kişilerin yazdığı öne sürülse de bu iddiaların hiçbiri kanıtlanamamıştır.

    voynich elyazması yıllardır dilbilimciler, kriptologlar, tarihçiler, diğer branşlardan bilimadamları ve meraklılar tarafından yoğun olarak incelenmekle birlikte, çözüldüğüne dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır. istatistiksel ve dilbilimsel çözümlemeler, metnin rasgele yazılmış anlamsız bir işaret yığını değil, doğal bir dilin yazıya geçirilmiş hali olduğunu göstermektedir. ancak bunun hangi dil olduğu bilinmemektedir.

    voynich elyazmasının şaşırtıcı yanı harfleri ingilizce'ye ya da herhangibir avrupa diline benzemeyen tuhaf bir dil ile yazılmış olmasıdır. bu elyazması 20. yüzyılın en iyi şifre çözücülerini bile şaşırtmıştır. kitap 1960 yılında yale üniversitesi beinecke nadir kitaplar bölümüne new york'lu antika kitap satıcısı n.p. kraus tarafından bağışlandı. kitap 15 cm.'ye 22,5 cm. ölçülerinde ve 240 sayfadır ancak tamamının 270 sayfa olduğu düşünülmektedir. kitap şifalı otlar, astronomi, anatomi, farmakoloji ve reçetelerden oluşan beş ana bölümden oluşmaktadır.

    kaynak :wikipedia *
hesabın var mı? giriş yap