• filmde gecen bankalar ve onlarin hikayeleri ile wall street'in 2008 finans krizinde bas rol oynamis bankalar arasinda buyuk benzerlikler var:

    keller zabel: bear stearns ve lehman brothers karisimi bir yatirim bankasi. jp morgan chase, 17 mart 2008'de batmak uzere olan bear stearns'e yaptigi ilk satin alma teklifinde hisse basina 2 dolar onermisti. toplam 236 milyon dolar eden bu teklif, bear stearns binasinin emlak fiyatindan bile daha dusuktu. daha sonra fiyat hisse basina 10 dolara cikti ve jp morgan chase bear stearns'u satin aldi. bu satin alma isleminin gerceklesmesi icin amerikan merkez bankasi (federal reserve) 29 milyar dolar tutarinda bir toksik varlik riskini ustune almisti. eylul 2008'e gelindiginde ise lehman brothers krize girmis, ancak "moral hazard" gerekceleri bahane edilerek bu banka kurtarilmamisti (zaten bear stearns'u kurtardik, lehman'i da kurtarirsak gelecekte bu bankalar gene buyuk riskler alip yeni krizlere yol acarlar). bu gelismenin sonrasinda ise finansal kriz tepe noktasina cikmis, abd'nin 700 milyar dolarlık kurtarma planı devreye girmisti.

    churchill schwartz: jp morgan chase ve goldman sachs karisimi bir yatirim bankasi. churchill schwartz'in patronu bretton james (josh brolin), keller zabel'e yaptigi hisse basina 2 dolarlik teklifle jp morgan chase ceo'su jamie dimon'i andiriyor. ayni zamanda kendi hesabina kurdugu locust fund adli hedge fonu ile subprime mortgage'a dayali finansal varliklari aciga satan ve bundan fayda saglayan bretton james, bu yaptigiyla da goldman sachs'i ve goldman sachs isbirlikcisi hedge fon patronu john paulson'u cagristirmis (bkz: collateralized debt obligation). ayrica churchill schwartz'in pozisyon aldigi credit default swap kontratlarinin hazine/fed tarafindan kurtarilmasi, amerikan hazinesinin aig'yi kurtarmasina benzemis. zira "too big to fail" kategorisindeki sigorta devi aig kurtarilmasaydi, onunla credit default swap kontratlarina girmis goldman sachs da zarara ugrayacakti.

    edit: new york times'da filmin daha cok wall street ve finans krizi ile ilgili olan bir elestirisi burada. bir baska yazi da the new york observer'dan surada. filmin 2008-2009 finans krizini fazlaca arka planda biraktigi ve yuzeysel bir sekilde isledigi elestirilerine katiliyorum. ancak kanimca bu filmden kapsamli bir sistem (kapitalizm) elestirisi beklemek, en az barack obama'dan abd'ye komunizm veya sosyalizm getirmesini beklemek ve bunu yapmadigi icin onu elestirmek kadar naif ve tuhaf olacaktir.
  • başarılı bir film olmuştur. aynı zamanda finansal krizin üzerine oldukça iyi bir zamanda çekilmiştir.
    keşke biraz daha fazla gekko olsaydı diyorum sadece.

    --- spoiler ---

    göndermelerin birçoğu yazılmış zaten. ben de bir tane ekliyeyim. louis zabel'ın intiharı adolf merckle'in intiharına benzemektedir. o da şirketi iflasın eşiğine geldikten ve volkswagen hisselerinde yaklaşık 1 milyar dolar kaybettikten sonra kendisini bir trenin önüne atarak intihar etmiştir 2009 yılında.

    çekimler gerçekten muhteşem olmuş. hem motosiklet hem de new york çekimlerine hayran oldum. yönetmenlik müthişti.
    sadece işte biraz daha gekko istedim. özellikle ilk bölümde pek karşımıza çıkmıyor. yine güzel bir plan kurgulayıp hem intikamını alıyor hem parasını alıyor hem de kızıyla barışıyor. 100 milyon dolar gelince her şey süt liman oldu bir anda. gekko gibi bir karakterin üzerine bir film daha çekilir arkadaş. okulda yaptığı konuşma da çok güzeldi.

    fed toplantısı sahnelerini beğendim özellikle. film sisteme değil, aşırılıklara eleştiri getiriyor daha çok.
    krizin ve wall street'in içine biraz daha çekebilirlerdi belki bizi. sanırım denge kurmak istemişler.

    bu arada bud fox'ı tekrar görmek güzel oldu. ayrıca ilk filmdeki yaşlı emlakçı hatun bu filmde de vardı. iyice yaşlanmış haliyle.

    keyifle izledim.

    --- spoiler ---
  • o güzelim new york skyline goruntuleri, heybetli gokdelenleri ve gordon gekkonun el dikimi cilgin takimlari haricinde hiçbir sike benzetemedigim ve bana ilkinin binde biri zevk vermeyen bir film olmustur.

    nerede lan o gozlerde goruldugu iddia edilen hirs? nerede intikam atesi? nerede lan??
  • finans piyasalarinin icindeyseniz muhtemelen seveceginiz oldukca iyi film.

    --- spoiler ---

    gordon gekko: para seninle birlikte yataga uzanir, sana bakar. tek gozu aciktir. para asla uyumayan fahisedir ve kiskanctir. eger ona cok dikkat etmezsen, bir sabah kalktiginda sonsuza kadar gitmis olur.

    para asla uyumaz...

    gordon gekko: sen benimle ilgili yalanlari soylemezsen ben de seninle ilgili gercekleri soylemem.

    --- spoiler ---
  • shia labeouf yerine daha karizmatik biri oynasa güzel olabilecek bir film. o çelimsiz vücüdu ile adam liseli gibi. hemen kırılmasın shiacığım(tiksinç oldu farkındayım) her türlü üniversiteli gençlik, çılgın gençlik filminde yaşına bakmaksızın oynarsın abi sen.

    edit: bu arada işletme ve mat olayından çıkıp direk filme gidince o akan sayıların ve grafiklerin bir anlamı oluyor kafada.
  • şeker var ( carey mulligan ), irmik var ( michael douglas ), yağ var ( oliver stone ) kuş üzümü var ( shia labeouf ), süre var ( 133 dakika ) velakin neticede helva oluşmamış.
    filmin hemen hemen her anında komplomsu bir hava, her şeyi bir avuç adam yönetiyor görüntüsü mevcut.

    --- spoiler ---
    özellikler yatırımcı ve bankacıların birlikte ceketsiz toplantı yaptıkları sahnede oluşturulmaya çalışılan " bak burada çözümü bulduk bulduk yoksa bizimle beraber dünya batar" imajı beni benden aldı. tabi filmde michael douglas olunca her zamanki gibi bir adet sürpriz olay da kaçınılmaz olmuş.

    --- spoiler ---

    filmde benim açımdan iki güzel unsur vardı. birincisi carey mulligan ve gülümsemesi, ikincisi ise
    shia labeouf 'un iyi-kötü-çirkin filminden alınma cep telefonu melodisi.

    netice itibariyle michael douglas yataklara düşene kadar çevirdiği her filme mecburen gideceğiz.
  • fena diil, michael douglas iyiydi ama genç borsacı rolündeki çocuk, charlie sheen kadar etkili olamamış
  • bu filmle ilgili en büyük yanılgı filmin sistem eleştirisi yaptığı varsayımı olur. ilk filmi izleyeli uzun zaman olduğu ve filmi yarım yamalak hatırlayabildiğim için bu eleştirimi ilk film için söyleyemeyeceğim. ama bu ikinci filmde en büyük eleştiri sistemi etik dışı kullananlara karşı gözükmektedir. yoksa filmin sistemle ilgili temel bir eleştirisi bulunmamakta. hatta dürüst yollarla da olsa ne kadar kolay para kazanılabildiği vurgusu sürekli yapılmakta. henüz filmin başında genç borsacının bir küsür milyon dolarlık bonus aldığını görmekteyiz

    filmin en büyük sorunu hikayenin istenilen ivmeyi bir türlü yakalamaması. babası yerine koyduğu patronunun ölümünden sorumlu tuttuğu borsacıdan intikam almak için büyük hırs yapan genç adam bir süre sonra tüm bunları unutmuş olarak, kız arkadaşı ve babası arasındaki problemle uğraşmaya başlıyor. daha sonra intikam odaklı hikayeye dönüldüğünde ise o baştaki heyecan azaldığı için filmin seyiri daha yavan bir hal alıyor. zaten bu intikam meselesi de çok baştan savma bir şekilde film boyunca sürekli gözümüze sokulan uyduruk bir muhalif web sitesi yardımıyla hallediliyor. bu arada büyük borsa oyunları bekleyen seyirci de avcunu yalamış oluyor tabi.

    filmle ilgili bir eleştiri de gekko karakterinin pasif tavırlarına olabilir. zaten ilk yarıda çok az gördüğümüz gekko filmin geri kalanında da yanrolden sıyrılıp beklenildiği gibi ortalığı karıştıracak karakter haline gelemiyor. sadece filmin sonunda oldukça basit bir dolandırıcılık numarası yapıyor.

    bi de bu amerikan filmlerinde ki reklam olayı iyice saçma bir hal aldı ( yardım yemeğindeki mücevher sekanslarını hatırlayın lütfen) sürekli ürün reklamları yapılan bir film için de sistem eleştirisi yapılıyor demek de doğru olmaz kanatindeyim.
  • çok güzel, tatmin edici bir film olmuş. charlie sheen'in kısa da olsa görünmesi bir yana, charlie harper göndermesi ve shia labeouf'ün telefonunun eli wallach'a selam çakan melodisi çok şık.
    küresel ekonomik krizin nedenlerine ilişkin sahneleri biraz daha uzatıp konuyu deşseymiş kusursuz olurmuş.
hesabın var mı? giriş yap