• tam adi walter friedrich schellenberg, 16 ocak 1910 tarihinde saarbrucken'de dunyaya gelmis.

    marburg ve bonn universitelerinde tip egitimine baslamis, sarmayinca hukuk okumaya karar vermis. 1933 yilinin mayis ayinda, mezuniyetinin ardindan, ss'e katilip gizli isler cevirmeye baslamis. kisa zamanda himmler'in gozune girmis, ikinci dunya savasi sirasinda, oncesinde ve sonrasinda turlu turlu operasyonlara katilmis, buyuk bir cogunlugunu kendi yonetmis ve planlamis. sovyet casus agi kizil orkestra'ya karsi yurutulen operasyonlar sirasinda waffen ss icinde de epeyce yukselen schellenberg, isler bekledigi gibi gitmeyince himmler'i uzlasma zeminine yaklastirmaya calismis, kendisi de 1945 yilinda danimarka'da teslim olmustur.

    nurnberg mahkemeleri'nde bulbul gibi otmus, yetmemis, iki yil suren tutuklulugu sirasinda bir de kitap yazmistir. muttefikler kendisine "sen alti yil yatsan yeter" demislerse de "belim basim agriyor efendiler, cikmam icab eder" buyurmus, sagligini bahane ederek iki yil yatip cikmistir.

    serbest kaldiktan sonra italya'ya yerlesmis, agriyan da beli basi degil karacigeriymis. sonralari karacigeri pek* bir kotulesmis, 31 mart 1952 tarihinde de torino'da vefat etmis.
  • - nazi almanyası'nın zeki çocuklarındandır.
    - alman gizli servislerinden sd(sicherheitsdienst) içinde etkili operasyonlar yapmış ve genç bir adam olarak nazi elitlerinin takdirini kazanmıştır.
    - özellikle "venlo incident" olarak bilinen olayda ingiliz dış istihbaratının avrupa operosyonlarında görev alan iki önemli istihbaratçıyı bilgi sızdırma bahanesiyle tuzağa düşürerek kaçırmış ve bu olaydan sonra ingilizlerin avrupada'ki istihbarat çalışmaları hatırı sayılır bir süre sekteye uğramıştır.
    - aslında tıpkı gehlen efendi gibi savaş sonrasının işe yarayabilir nazisi kontenjanına fazlasıyla uygunsa da sağlığı buna el vermemiştir. öldüğünde henüz 42 yaşındadır.

    ilgilenenler için venlo operasyonu : https://dirkdeklein.net/…/11/08/the-venlo-incident/
hesabın var mı? giriş yap