• kendisini görünce abileri hakkında başka bir şeyi hatırladığım işletim sistemi.

    diyelim farklı farklı uygulamalar veya aynı uygulamaya ait 38 tane pencere açıkken ctrl+close ikonuna tıklayınca (alt da olabilir) bütün pencereler tek seferde kapanan bir versiyonu vardı bu windows'un. win7 filan değildi fakat o neyidi gız? 98 miydi acaba? ms bu kısayolu neden kaldırdı onu da hiç anlamam.
  • windows 10 dan kaynaklı mı bilgisayardan kaynaklı bilmiyorum ama son 2-3 aydır bilgisayarı hareket ettirince wifi ağları görünmez oluyor bağlantı kopuyor uyku moduna alıp açınca veya bilgisayarı komple açıp kapatınca düzeliyor. nedenini bir türlü bulamadım bilgisayarı masaüstü gibi kullanmak zorunda kalıyorum. nasıl düzelir daha önce başına gelmiş yazar arkadaşlar bir yeşillendirirse çok müteşekkir olurum.
  • az önce güncelleştirme sonrası beni ya w10'da kalmaya ya da w11'e geçmeye mahkum eden işletim sistemi. başka çıkışım yok, birinden birini seçmek zorundayım resmen.

    sanırım ileride bunun paralı versiyonunu yapacaklar. "ya bunda kalırsın ve nereye kadar giderse bunu kullanırsın ya da güncel bir kullanım istiyorsan bilmem kaç dölâr bayılıp bir üst versiyonu satın alırsın" diyecekler.

    mevcut versiyonu da güncellemeler marifetiyle bozmayacakları belli değil.

    ya niye bizim kendi işletim sistemimiz kullanılmıyor arkadaş ya.
  • daha üst düzeyde yararlanmak için birkaç öneri paylaşacağım nacizane.

    daha hızlı bir şekilde kullanıcı girişi yapın:
    windows kullanıcı girişi ekranında parola kısmını atlamanız önerilmez. aksi halde, bilgisayarınıza erişen herkes sisteminize giriş yapabilecektir. "ayarlar>hesaplar>oturum açma seçenekleri" yolunu izleyin. buradaki seçenekler ile hızlı giriş yapabilirsiniz. örneğin gerekli donanımlara sahipseniz yüz tanıma veya parmak izi gibi oldukça güvenilir yöntemlerle windows oturumu açabilirsiniz. ayrıca pin kodu veya güvenlik anahtarı ile d giriş yapabileceksiniz.

    dinamik windows kilidi:
    ilk öneri hızlı oturum açma ile ilgiliydi fakat ekran kilidi kullanmayı da unutmamalısınız. masaüstünü [windows]+[l] tuşlamasıyla kilitleyebiliyorsunuz. böylece izinsiz kimseler bilgisayarınıza erişemeyecekler. yine "oturum açma seçenekleri" menüsünden erişebileceğiniz " dinamik kilit" ayarı ile kilitleme işlemi otomatik hale getirilebilir. akıllı telefonunuzu bluetooth üzerinden windows'a bağlayın ve "dinamik kilit" fonksiyonunu aktive edin. telefonunuz yanınızdayken bilgisayardan uzaklaştığınız durumlarda, masaüstünüz otomatik olarak kilitlenecektir.

    akıllı telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayın:
    windows 10 bilgisayarınızı, akıllı telefonunuz ile microsoft store'dan edinebileceğiniz "telefonunuz" uygulamasını kullanarak kolayca bağlayabilirsiniz. böylece bildirimler masaüstünüze gönderilecek, fotoğrafları kolayca senkronize edebileceksiniz ve windows ile telefon araması (eğer akıllı telefonunuz android ise) yapabileceksiniz. programı çalıştırın ve mobil cihazınızın işletim sistemini seçin. android kullanıcıları daha avantajlı çünkü çok daha fazla seçeneğe sahipler. apple/iphone için sadece temel bir destek sunuluyor ve ek olarak telefondan masaüstüne bağlantı gönderilmesine izin veriliyor. apple kullanıcıları, bu işlemleri yapabilmek için akıllı telefonlarına edge tarayıcısını yükleyerek microsoft hesapları ile giriş yapmalılar. android cihazlar içinse windows sistemine qr koduyla bağlanmanızı sağlayacak guide uygulaması bulunuyor.

    arama fonksiyonunu optimize edin:
    windows tuşuna bastıktan hemen sonra aramak istediğiniz kelimeyi yazın. böylece windows, arama fonksiyonunu çalıştıracaktır. bu şekild eprogramları da hızla çalıştırabileceksiniz. eğer yeterli arama sonuçları alamıyorsanız, dizin sebepli bir hata olabilir. "ayarlar>ara>windows'ta arama" yolunu izleyin. devamında "dosyalarımı bul" ayarını "gelişmiş" olarak işaretleyin. böylece arama yaptığınızda tüm sistem kontrol edilecektir. eğer windows arama fonksiyonundan memnun değilseniz, everything gibi ek uygulamaları kullanabilirsiniz.

    çoklu masaüstü kullanın:
    çoğu zaman windows sistemindeki işleriniz birbirine girebilir. örneğin kişisel kullanım ve profesyonel çalışmalar veya boş zamanlarınızdaki farklı işlemleriniz karışıklığa neden olabilir. bu nedenle, sanal masaüstleri kullanarak bunları birbirinden görsel olarak ayırmanız gerekir. çoklu masaüstleri ile iş ve kişisel masaüstlerinizi ve bu masaüstlerindeki program ve araçları kategorize edersiniz. gerekli pencereye [windows]+[tab] kombinasyonu ile geçebilirsiniz. ekranın sol üst kenarından yeni masaüstleri oluşturabilirsiniz. fareyi kullanarak istediğiniz pencereyi arzu ettiğiniz masaüstüne sürükleyin. ayrıca pencereleri "+" sembolüne taşırsanız yeni bir masaüstü de otomatik olarak oluşacaktır. [windows]+[ctrl] kombinasyonu ve yön tuşlarıyla masaüstleri arasında hızlıca geçiş yapabilirsiniz.

    gece moduna geçiş yapın:
    windows 10, ekran parlaklığı ayarını ışık ve çevre koşullarına göre otomatik olarak değiştirebiliyor. ek olarak bilgisayarınızda "ayarlar>sistem>monitör" yolunu izleyip "gece ışığı" ayarını aktive ederseniz, windows akşam ve gece saatlerinde mavi ışık oranını azaltacaktır. bu ayarın gözleri koruduğu belirtiliyor.

    daha iyi bir görev yöneticisi:
    windows 10 işletim sisteminde [ctrl]+[shift]+[esc] tuşlamasıyla görev yöneticisini açabilirsiniz. yönetici aracından daha fazla detay isteyen kullanıcılar ise microsoft'un ücretsiz process epxlorer yazılımını indirebilirler. fakat [windows]+[g] kombinasyonu ile erişebileceğiniz game bar aracı da size sistem performansıyla ilgili bilgiler aktarabiliyor. açılan pencerede yukarıdaki "kaynaklar" sekmesine geçin ve "daha fazla göster" butonuna tıklayın.

    ikincil sandbox sistemi:
    ikinci bir windows sistemini ek bir programmış gibi çalıştırmak da yapabileceğimiz işlemler arasında. fakat bu fonksiyon standart windows 10'da kapalı halde bulunuyor. profesyonel kullanıcılar "denetim masası>program ve özellikler>windows özelliklerini aç veya kapat" yolunu izleyerek windows sandbox'u aktive edebilirler. fakat bu fonksiyonun işe yaraması için bios görselleştirme desteğinin de açılması gerekiyor çünkü microsoft hyper-v teknolojisi sandbox için arka planda çalışıyor. ayarlandıktan sonra sandbox hızlıca çalıştırılarak yeni programları denemek veya güvenli internet gezintisi için kullanılabilir. windows 10 home kullanıcıları ise virtual-box benzeri bir yazılımdan yararlanarak ek olarak windows sistemler çalıştırabilirler.

    windows otomatizasyonu:
    aynı işlemler için farenizle aynı şeylere tıklamaktan sıkıldınız mı? power automate desktop ile microsoft, pek çok görevin otomatik hale getirilebileceği güçlü bir araç yayınladı. yazılım, uzun süre ücretli bir yapıdaydı fakat microsoft artık programı ücretsiz olarak sunuyor ve windows ile entegre etmenin planlarını yapıyor. power automate desktop ile fare tıklamalarınızı ve klavye girdilerinizi, makrolar olarak kaydedebileceksiniz. böylece tek tıkla makroları çalıştırarak gerekli işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesini sağlayacaksınız. araç, siz bir test akışı oluşturduğunuz zaman çalışıyor. sol taraftaki "actions" kısmından çeşitli eylemlerin listesini inceleyebilirsiniz. bunlar, programlama dillerinin yineleme ve şartlar gibi klasik ögeleri. ayrıca "copy files", "start outlook" veya "extract images from a pdf file" gibi basit işlemler de bulunuyor. kullanımda iki seçeneğiniz olacak: eylemleri merkezdeki bölüme sürükleyebilir veya yaptığınız işlemleri kaydetmek için makro kaydediciyi başlatabilirsiniz. power automate desktop kendi içerisinde bazı numaralara da sahip olduğundan, önceden hazırlanmış eylemleri de kullanabilirsiniz. böylece farklı adımlardaki otomatikleştirilmiş fonksiyonları bir araya toplayıp tek tıkta çalıştırabileceksiniz.

    windows'u yeniden kurun:
    eğer windows 10 sisteminize format atmak isterseniz, bu işlem için herhangi bir hazırlık yapmanıza gerek yok. "ayarlar>güncelleştirme ve güvenlik> kurtarma" yolunu izleyerek "bu bilgisayarı sıfırla" özelliğini kullanabilirsiniz. tam kapsamlı bir sıfırlama için tüm içeriğin silinmesini tercih edebilirsiniz. fakat dosyalarınızı silmemeniz de mümkün.
  • şimdi kafa şaapmak istemiyorum ama feryatları görünce yazmadan edemiyorum. 15 aydır ana bilgisayarımda paylaşımlı olarak windows 10 var, oyun moyun oynarsam diye duruyor.

    mx linux ile paylaşıyor windows 10'u, samimiyetimle söylüyorum 3-4 ayda bir bir mecbur kalırsam açıyorum sanırım windows 10'u, her açtığımda da bir acıma hissiyle karışık tebessüm, işim bitse de çıksam diyorum. (oyun oynayacaksam da xbox takılıyorum, pek işim düşmüyor açıkçası)

    kullandığım linux dağıtımında 700 mb kullanıyor boşta, herşey tıkır tıkır çalışıyor, açılma hızı windows'dan 3 kat daha hızlı, istemediğim zaman güncelleme yok, performansı hep stabil. bak en basitinden winrar diye bir dert bile yok lan zaten rar dosyaları açılıyor. grafik tabletimi default olarak windows tanımıyor, linux tanıyor inanabiliyor musunuz? 15 aydır bir kere de demedim ki "off ya keşke windows olsaydı..." aksine windows'daki alışkanlıklarım yerinde duruyorken üstüne daha fazla konfor sahibi oldum.

    herneyse biliyorum ki bu tarz entry'ler pek sevilmiyor ama belki aranızdan birkaç arkadaş bu zulümden kurtulur. *
  • çok kötü bir işletim sistemidir. pek alternatifi olmadığı için fazla göze batmaz sadece.
  • yahu güncelleme yapmak istemiyorum. win+r ardından services.msc den güncellemeyi kapatıyorum. buna rağmen ısrarla bilgisayarı açıp kapattığımda yine güncellemeye bağlı olarak inanılmaz yavaşlama oluyor bilgisayarda. kalıcı çözümü yok mu? teşekkür ederim.
  • mecbur olduğum için kullandığım işletim sistemi. yoksa bir saniye bile durmam yemin olsun.

    laptop kullanıcısıyım, bilgisayar ortalama on dakikada bir inanılmaz bir performans kaybı yaşıyor. i7 işlemci bildiğin celeron'a dönüyor. nedir ne değildir araştırdım. sonuçta thermal throttling denilen garabetin buna sebep olduğunu öğrendim. (işlemci ısısının yükselmesinden dolayı hızın, işlemci soğuyana kadar düşürülmesi) tamam dedim belki tozdan dolayı veya termal macundan dolayı olabilir dedim. ama kasayı açmadan önce bir işlemci sıcaklıklarını kontrol edeyim dedim. o da ne? daha işlemci 65 derecedeyken thermal throttling yapıyor bu sülalesini mars'ın yörüngesine oturttuğumunun windows'u. çözüm ne? throttlestop programını indirip thermal throttling'i devre dışı bırakmak (bilgisayardan çok anlamıyorsanız kullanmanızı önermem).

    hadi bu sorunu hallettik. peki dertlerimiz bitti mi? tabi ki hayır. python'da yazdığım bir kodla simülasyon yapmam gerekiyor çoğu zaman. bu simülasyon bazen 2-3 günü de bulabiliyor. dün gece yatarken yaklaşık 24 saat sürmüş olan simülasyon baktım hala devam edecek, tamam dedim yattım. sabah kalktığımda ne göreyim? bomboş bir masaüstü bana bakıyor. bütün programlar kapanmış. sebep? windows update!!! hem de hiç uyarı falan vermeden. ulan şunu kodlayan gerizekalı lafım sana... acaba ben bu bilgisayarı gece neden açık bırakıyorum? sen update yapasın diye mi? belli ki bir işlem yapıyorum ondan açık. kaldı ki arka planda işlemciyi veya gpu'yu kullanan program var mı yok mu tespit etmek çok zor değildir değil mi sayın habeş maymunu?

    bu sorunun kesin bir çözümü de yok. group policies falan demeyin home edition'da yemiyor. ancak etkinlik saatleriyle oynarsam bir şeyler belki olur... belki. ama benim bunlarla uğraşmamam gerekiyor. bak ne kadar kolay bir algoritma: saat 00:00 - 08:00 arasında bilgisayar boştaysa (yani belli bir süre mouse veya klavyeden bir input yoksa) işlemciyi veya gpu'yu kullanan program var mı? varsa uyarı çıkar ve kullanıcı bilgisayar başına geçtiği zaman update'i kendi zamanlasın

    sanki bilgisayarımın sahibi microsoft. ben de bilgisayarı zatıalilerinden kiralamışım gibi davranmıyorlar mı ayar oluyorum iyice.

    hele bir de microsoft answers'a baksanız iyice sinirleriniz bozulur aynı sorunu yaşayan kullanıcıya verilen cevaba bak: system file checker'ı çalıştıracakmış da eksik veya bozuk dosya var mıymış kontrol edecekmiş. kasayı yan yatır deseydin!
  • 10 senelik i52500, 8 gb ddr3, 250 gb ssd ve dahada eski bir grafik kartıyla hiç sorunsuz kullandığım işletim sistemi. 3 sene hiç yenilemedim. 2021 aralık ayında son sürüme güncelledim. sıkıntı yok.
  • arka plan da sürekli gereksiz update hizmetleri çalıştıran, regedit ve görev zamanlayıcıdan kapatsan bile tekrar kendi kendine açılan berbat işletim sistemi.
hesabın var mı? giriş yap