• gaza basmadan, sadece debriyaja bastığın ayağını araba hareket edene kadar yani yarısına kadar kaldırman.. böylece araba çok yavaş hareket eder, böylece ani hareketler olmadığı için tutup oraya buraya çarpmazsın park ederken.. tamam "gaza basmadan araba gider mi?" diye düşünme gidiyo bi dene sen arkadaşım..
  • debriyajın tam orta noktasıdır. hissetmek için biraz uğraşılmalıdır. yarım debriyaj yapma eylemi ise, arabayı gaza basmadan kaldırmaya yarar. debriyaj pedalının ortalarında (ne çok basılmış, ne çok çekilmiş) öyle bir nokta vardır ki, debriyaj o noktada tutulursa araç hareket etmeye başlar ve araç yokuşta olsa dahi herhangi bir geriye kayma olayı yaşanmadan ilerlemeye devam eder.
  • alışma evresindeki sürücüler için can simidi vazifesi gören bir harekettir bu..ayak debriyajdan tam çekilmeden gaza basılır..böylece gereksiz stop etmelerin(ki kimi bölgelerde buna istop deniyor) önüne geçilir..ha bu yöntem çok kullanılırsa mekanik aksamın kısa sürede canına okunur o ayrı..trafiğe çabuk alışmak lazım..
  • yarım debriyajı seven debriyaj balatası ve volantını sevmiyordur. yokuşta arabanızı geriye kaçırmadan kalkmanızı sağlar ama bu bahsetmediğim parçalar da o sırada ağlar.

    el freni ile kalkış aracınız için en güvenlisidir. ayağınızı debriyajda mümkün olduğunca az tutun. ışıklarda ve yoğun trafikte ayağınız debriyaj pedalında beklemeyin. günümüzde her şey pahalı. bu sebeple ben şahsen aracımı mümkün olduğunca hassas kullanmaya çalışıyorum. 260.000 km'ye yaklaşan bir aracı böyle kullanmak gerekiyor.
  • yarım debriyaj yüzünden balata yemek konusunda debriyajdan daha çok gaz miktarının önemi vardır.
  • yamulmuyorsam yarım debriyajın kavrama ile ilgisi yok. hatırladığım: mesela 3. viteste giderken gaza %60 basıyorsun, seyir halinde giderken debriyaja yarısına kadar basıp (ayağını gazdan çekmeden) bırakıyorsun. bi dişliyi * yarım tur fazla çeviriyor. böylece aynı gaz seviyesiyle daha hızlı gitmeye başlıyor. sonuç: çabuk eskiyen baskı balata, sıyrılan dişliler...
  • yarim debriyaj disli parcalamaz kesinlikle, sadece canak seklindeki debriyaj balatasini biraz inceltir, zaten balatalar zamanla incelmek icin tasarlanmistir.

    yarim debriyajin sadece kacinilmaz oldugu yerlerde kullanimi cok uzun sure dayanmasini saglayacaktir zaten. yokuslarda fren yerine kullanmayin ya da 4000 devir verip bagirtarak gaz vermeyin yeterli.
  • ben çok seviyorum.

    yarım debriyaj da sevilir mi demeyin, evet sevilir. çok zevkli o ayar, o kavrama.**

    tanım: yokuşta arabayı kaçırmadan kaldırmanızı sağlayan yöntem.
  • arabanın tir tir titrediği bir eşik vardır ya, işte ondan sonra hafif basıp o işkenceyi azaltırsan o yarım debriyajdır. yani titremenin kesildiği yerdir.
hesabın var mı? giriş yap