• halka açık şirketlerde bulundurulması gereken bölüm.

    genelde mali işlere bağlı olmakla birlikte, özelikle kurumsal yönetim ilkelerine uyum çerçevesinde direk olarak yönetim kuruluna bağlı olarak da çalışabilirler.

    basitçe özetlemek gerekirse, halka açık şirketlerin yatırımcılarına, küçük/büyük, özel/tüzel ayırd etmeksizin şirketin genel gidişatı, mali ve operasyonel bilgileri açısından net, objektif,tarafsız ve şeffaf olarak bilgi veren bölümdür.

    bu bilgileri paydaşlar gerek şirketin yatırımcı ilişkileri bölümüne ulaşarak, gerek şirketin web sitesinden (ki son ttk'ya göre artık her şirketin bir web sitesi olması zorunluluğu yanında, halka açık şirketlerin yatırımcı ilişkileri başlıklı web sitelerinde kolayca ulaşılabilinecek ayrı bir bölümü olması kurumsal yönetim ilkeleri doğrultusunda zorunlu tutulmuştur), gerek kap* üzerinden ulaşabilmelidirler..

    bu bölümde çalışan insanların, şirket hakkında detaylı bilgilere sahip olmasının yanında, spk'nın öngördüğü üzere spk ileri düzey lisansı ve spk kurumsal yönetim derecelendirme uzmanlığı lisansına sahip olmaları önerilmektedir. (edit: bir süredir yönetici düzeyi için bu lisanslar şart olmuştur.)

    özellikle yönetim raporları, şirket sunumları, kamusal açıklamalar, uluslararası rakip analizleri bu bölüm tarafından yürütülebilir. eğer şirket blue chip ise, yurt dışında roadshow adı verilen yatırımcı toplantılarına katılmak, yatırımcı konferanslarına gitmek, yurt içinde konferanslara ceo veya cfo ile katılmakla görevlidirler.

    net olarak kimlerin çalışabileceği belirlenmemişken, işletme mezunları tercih edilmektedir. çok iyi ingilizce, yatırımcı tabanına göre de ikinci bir dil gerekliliği arz etmektedir. özellikle aracı kurumların karmaşasından yorulan analistlerin dinlenme noktasıdır. maaşları iyi şirketlerde çok yüksektir.

    özelikle insider trading ile önemleri yurt dışında ve türkiye'de giderek artmaktadır. geleceğin parlayan iş kollarından biridir. ama buradan çıkan bi insanın cfo olması beklenmemelidir.

    genelde türkçe terimlere alışk değildirler. kısalması ir olan investor relations, yatırımcı ilişkilerinden daha çok bilinir..
  • bu ünvanlı yöneticiler, kurumsal yönetim komitesinin zorunlu üyesi yapılmıştır. spk tebliğine göre

    hem yatırımcı ilişkiler yöneticiliği hem de cfo luk yapılamaz.
    kısa gerekçe : bağımsızlık ilkesine aykırılık.

    cfo lar kendine yediremez ama onlara bağlı değildirler. yk başkanı veya komite ye raporlama yaparlar.
  • borsaya kote olmasına karşın bir şirketin ne kadar ciddi/kurumsal olduğunu kolaylıkla anlayabileceğiniz internet linkinin adı.

    borsaya açık şirketlerin internet sitelerinde ana sayfada bu linkin bulunması zorunludur. şirketin sitesine girin, içeriğin kalitesi ve güncelliği o şirket hakkında oldukça iyi bir fikir verir. iletişim numaraları vs. gibi verileri de buna ekleyerek düşünebilirsiniz.
  • yatırımcı ilişkileri bölüm yöneticisi. o benim işte:

    -buyrun benim,
    -nedir şirketin durumu?
    -iyi
    -ne iyi, 5 liradan aldık 3 lira oldu!
    -almasaydın amk çocuğu, alırken bana mı sordun?
  • bir dönem, gerekli özelliklere sahip olsun olmasın hangi şirket varsa halka arz işlemi gerçekleştirdiler. detayları söyleyemem toplum içinde.

    küçül yatırımcı. ah canım küçük yatırımcı.

    önemlidir efendim. yatırımcı ilişkileri önemlidir.
  • hepsi yuvarlak konuşur, asla net değillerdir. hangi tarafa çeksen oraya gider konuşmaları, şirket durumu falan bir seyler gevelerler ama konuşma bitince ben ne konuştum diye düşündüğünüzde fındık kabuğunu doldurmayacak şeyler olduğunu anlarsınız. belki de işleri bu, arayıp soranlara evele gevele yuvarla kapat. ne şiş yansın, ne kebap insanlarıdır.
  • yuvarlak konusmalarinin sebebi spk uyarilaridir. spk bu kisilere yatirimciyi yanlis yonlendirecek ya da fiyatı etkileyebilecek veyahut da henuz kamuya aciklanmamis bir bilgi verirsen ensendeyim diye uyarir. ayrica her halka acik sirket belli donemlerde spk gorevlileri tarafindan yatirimci imis gibi atanip bu tarz bilgiler veriliyor mu diye teste tabi tutulur ve ses kaydi yapilir.
hesabın var mı? giriş yap