• yazılımcılardan önce özel muayenehanelere neden gelmediğini anlamadım vergi şeysi, bir diş kliniğine gidip fiş alabilen ben duymadım.

    edit: buradaki esas sorun devletin tahsil edemediği vergiyi gidip bodrolu çalışana veya dolaylı vergi olarak herkese yıkması. özel kliniklerden, esnaflardan, taksicilerden alamadığı her kuruş vergi, ya bodrolu çalışana yıkılıyor ya da dolaylı vergi olarak herkese yıkılıyor. şimdilerde ise banka hesaplarını kolaylıka takip etmenin verdiği avantajla gözünü yazılımcılara dikmiş devlet, vergi tahsil edemediği gruplarla uğraşmaktansa.
  • olması gerekendir, beğendiğim karar. yazılımcıların çoğu kodu kopyala yapıştır yapıp milyonlarca lira para kazanıyor. tüm uygulamalar google play'de mevcut. yok öyle bedavaya uygulama kodlarını çalıp apkya yapıştırıp zengin olmak. umarım devlet bunu kontrol eder de kendi emeğinizle kod yazmayı öğrenirsiniz. internetten free website template indirip site kurmak kolay. hadi birinizde başkasının emek emek yazdığı kütüphaneyi import etmeden uygulama yazın da göreyim. ben 42 yıldır yazılımla iç içeyim ancak bu kopyala yapıştırcılar sektörü mahvediyor. yine de yazılıma merak salanlar şu rehber entrymi okuyabilir. bari doğru yolu takip edin. (bkz: #119680272)
  • buradaki ve kaynak sitedeki yorumlara bakınca iki şey dikkatimi çekiyor. yoğun cahillik ve kıskançlık. halbuki neyi kopyalayıp neyi yapıştıracağını öğrenmek bile çok uzun süre alıyor ve bunu yaparken bile zekanı kullanman gerekiyor. bunu yazan zeka küpü arkadaşın derhal kopyala yapıştırla milyoner olması gerekiyor.

    (bkz: yav ne gerizekalılar var insan bazen hayret ediyor)
    (bkz: otomobillerin kopyala yapıştır üretilmesi)
    (bkz: orta sınıfın kendi bacağına sıkması)
    (bkz: yazılımcıların türkiye'yi terk etmesinin aslında çok kolay olması)

    bu şarkıyla terk ediyorum ülkemi gözlerim yaşlı
  • olay yasalara gore cok acik. burada tum para transferinin bankalar uzerinden yapilmasi nedeniyle vergi mufettisleri tarafindan fark edilmesi cok kolay olmaktadir. boylece cok kolay vergi cezasi veriliyor.

    bu yuzden kose basinda ki ofis verya dukkana inceleme yapilamiyor. tum para transferi elden oldugu icin kanit yok o zaman ispatta yok.

    tavsiyem eger geliriniz devamli ve istikrarli ise oncelikle iyi bir muhasebeci bulun ve sahis sirketi acin. gelir ve giderinizi o sizin adiniza duzenler ve bu sekilde sacma sapan cezalar veya incelemer ile basiniza agrimaz. burada ki esas konu pesin vergi ve masraflari karsilayabiliyor musunuz?

    bu arada ufak hatirlatma: bagkur, stopaj ve meslek odasi kaydi icinde iyice arastirin ve sizin icin en mantikli cozumu bulun. sonra 5 sene sonra bunlardan da basiniz agriyacaktir.
  • (bkz: serbest meslek kazancı)

    yıllık 600 bin tl'ye kadar olan telif kazançlarının gelir vergisinden istisna olduğu açıkça yazılmış mevzuatta.

    --- mevzuat ---
    telif hakkı ve ihtira beratı kazanç istisnası
    müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının;

    bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak,

    • kitap, cd, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira
    beratlarını satmak,

    • bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya
    kiralamak

    • şiir, hikâye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri,
    suretiyle elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna edilmiştir.

    --- mevzuat ---

    kaynak
  • haberin içerisindeki en can alıcı cümle şu;

    "böylece hem gençlerimiz gönül rahatlığıyla vergilerini ödemiş olurlar hem de rahat bir şekilde yazılım geliştirmeye devam ederler"

    gönül rahatlığıyla vergi ödemek benim neden işime geliyor arkadaşım? sen bana bir gelir kaynağı sunmuyorsun. ben yurtdışına yazılım geliştiriyorum. ona da el koyuyorsun. benim gönlüm neden rahat olsun. bu arada zaten varolan bir vergiydi. sadece miktarı fazla olduğu taktirde paranıza göz koyuyorlardı. herkesin parasına el atabilmek için şimdiden yol yapılıyor sanırım.

    edit: rencide etmemek adına ismini paylaşmayacağım. fakat çok çok acayip mesajlar alıyorum. aktrollerden kaçamıyorum.
    görsel
  • yapılan kanımca yazılımcıların freelance olarak yaptıkları ya da tam zamanlı işlerinin yanında yaptıkları işlerin incelemeye alınması. youtuberlar da olduğu gibi sonuna kadar da haklı bulduğum durum.

    yazılımcıların kazandıkları para sonuna kadar helali hoş olsun ona bir şey dediğim yok ancak bu ülkedeki vergi yükümlüğü herkesi kapsar. nasıl ki bir doktor ek mesai yaparak (mesela nöbet) kazandığı paranın bile vergisini ödemekle yükümlüyse, freelance çalışıp aslında esnaflık yapan bir yazılımcının, grafikçinin, öğretmenin ne bileyim youtuber'ın da kazandığı her türlü gelirden vergi ödemesi gerekir. ki yazılımcıların özellikle ek olarak yaptıkları işlerden normal işlerinden çoğu zaman daha fazlasını kazandıklarını düşünürsek yapılan inceleme ve cezai yaptırımlar hukuka uygun ve olması gerekendir.

    keşke ülkede doğru düzgün denetleme mekanizması olsa da, yalnızca göze batanlar dışında a'dan z'ye herkese bu şekilde incelemeler yapılsa. koca şirketlerin vergi borçları silinmese. vergi adaleti sağlansa. herşeyden önce de keşke freelance yapılacak işin vergisini ödemek isteyen bir kişiye bile bir ton evran işi çıkartılmasa. şahıs şirketi kurma, muhasebeci, defteri, sigortası bilmem ne gibi abudik gubidik işlerle uğraştırılmasa da freelance iş yaptım aha bu da vergisi gibi basit bir sistem sağlanabilse.
  • zaten milletten verginin ağababası alınırken, art niyetli bulduğum harekettir. hadi youtuber'ları anladık. çoğu hoppidi zippidi işler yapıyor. ama yazılımcılardan ne istiyorsunuz be? adamlar zaten kod yazmaktan kafayı kırmış. ayıptır.
  • bana naber dergisinin 9.sayı kapağını hatırlatan uygulama.

    --- spoiler ---

    son zeki gittiğinde
    son yazılımcı yurt dışından kabul aldığında,
    son akademisyene oturma izni verildiğinde;
    tırt adam, tırtlığın karın doyurmadığını anlayacak!!!

    --- spoiler ---
  • olması gerekendir. serbest meslek kazancı diye bir kazanç var ve herkes ödüyorsa bu vergiyi yazılımcı da youtuber da ödesin.

    ancak eleştirdiğim tek konu geriye dönük inceleme başlatılmasıdır. geriye yürütülemezlik ilkesine aykırıdır ve muhtemelen kesilen vergi cezaları da bu sebeple yargıya taşındığında iptal edilecektir.
hesabın var mı? giriş yap