• görünmeyen tasarımlar ile yakından alakalı bir konudur.

    ürünler basit ve bileşik ürün olarak ikiye ayrılır.
    bileşik ürün, ürünün sökülüp takılmasını mümkün kılan birden çok parçanın oluşturduğu üründür.
    bileşik ürünün parçalarına yedek parça denir.

    bunların tasarımları fikri sınai mülkiyet kapsamında 4 grupta incelenir:
    1- işlevsel zorunluluk gösteren parça tasarımları (egzoz borusunun birleşim yeri)
    2- görsel zorunluluk gösteren parça tasarımları (otomobilin gövdesi)
    3- bileşik ürünün normal kullanımı esnasında görünmeyen parça tasarımları (otomobilin motor ve bujileri)
    4- işlevsel/görsel zorunluluk arz etmeyen ve ürünün normal kullanımı esnasında görünen parça tasarımları (direksiyon ve koltuk tasarımları)

    kaynak pdf

    edit: benim anlamadığım bir nokta var, tasarımlar dışa yansıtıldığı müddetçe korunuyor deniliyor. yedek parça tasarımlarında normal kullanım esnasında görülen parçaların korunmasına bir şey demiyorum, ancak işlevsel zorunluluk gösteren parçaların da birer tasarım harikası olabilmesi mümkün, bizim görmememize rağmen. patentini alın işi halledin demek de çözüm değil, boyu da işlevi de önemli olabilir. örneğin çok uç olacak ama el yapımı özel üretim arabalarda bujisine kadar her şeyin özel bir tasarımı olmuş olabilir. buji hem işlevsel, hem biz göremiyoruz, ama parçalarına ayırdığımızda tip/tasarım farkını görebileceğiz. üstüne işleme yapmışlar mesela adamlar. ya da türk geleneklerine bayılan bir annenin ısrarı üzerine metallerin iç yüzeyine dantel işlemesi yapılmış olabilir farklı renkle. görmesek de bunu korumayalım mı? evet korumayalım diyorlar. garip abicim garip. adam emek sarf etmiş, sanat toplum görsün diye değil belki sanat için yapılmış. emeğe saygı +rep yaa. ayıp.
  • bir kamyon arkası yazısından gelsin:

    "ne müslüm'den, ne de orhan'dan, sevdiğim tek parça yedek parça"
  • aziz nesinin mizahi oykulerini barindiran muthis eserinin adi.oykuler cumhuriyetin ilk yillarinda ve daha cok anadolu koy ve kasabalarinda gecer.anadolu insaninin safliginida seytanliginida ezikligini de nefis tasvir etmistir.
  • bu aralar internetten de satin alinabilen, sanayide kapi kapi dolasip uygununu aradigimiz, orjinal serviste yuksek fiyattan dolayi filozof gibi dusunduren bes paralik maliyeti olan fakat besyuz liraya satilan urun.
  • bmw fren balata disk icin onerilere acik oldugum seylerdir.
  • ihtiyaç olması öngörülerek üretilen fazla ürünün stoktaki halidir.

    nasa uzay istasyonunda 13 ton yedek parça vardır. her sene 3 tonluk ilave yedek parça uzay istasyonuna yollanır. dünyada da 17 tonluk yedek parça hazırda beklemektedir.
  • 99 model toyotam için bulmakta zorlandığım materyal
  • en zor bulunanı, ortalamanın altında satılmış, eski ve piyasası bulunmayan araçların gıldır gıcık parçalarıdır. bunlar genelde iç mekandaki ufak tefek plastik ıvır zıvırlar, belli başlı küçük elektrik/elektronik fonksiyonların motorları, mekanizmaları, varsa devre kartları vsdir. ne bunlar derseniz, iç sirkülasyon, kalorifer/klima panelleri, cruise kontrol varsa kolu, sinyal kolu, yok direksiyondaki zemberek, ne bileyim tavandaki tutmaç, askılık vs. bazen tamponların orijinal klipsleri, hatchbacklerde pandizotlar vs. bunları ararken kafayı yersiniz, bulsanız da çıkmadır manyak fiyat çekerler, zaten o aracın sahibi birileri o parçayı hemen sömürür, sömürmemişse de %99 o da bozuktur. yetkili servise koduyla bile söyleseniz "ağbi onla mı uğraşıcaz, çok pahalı olur 500 eyuroya gelir anca o parça" filan derler.
hesabın var mı? giriş yap