• hukuk fakültesini yeni bitiricek biri olarak mutlak suretle deneyimli kişilerden öğütler alınmasını öneriyorum. bu sebeple hazır bilgilerim tazeyken hukuk fakültesine girmiş taze hukukçulara birkaç bilgi vermek istiyorum.

    öncelikle hukuk fakültesi ezber yapılan bir yer değildir. çoğu dersi geçmenizi hukuk mantığınız sağlayacaktır. bu sebeple sınav öncesi ezberden çok hukuk mantığınızı geliştirmeye çalışın. inanın bunun faydasını hem derslerde hemde meslek hayatınızda göreceksiniz. bunun yanında mutlak suretle çalışkan , her derse giren , not tutan ve büyük olasılıklı önlerde oturuyor olan kızlarla iletişim halinde olun. hatta onlardan biriyle çıkın hatta kız güzelse evlenin. bu kızlar size okulu bitirmede çok faydalı olurlar. zira hukuk fakültesinde en önemli olay not tutmaktır. gerçi son senelerde ses kaydından yazıya dökme olayı çıktı bu ablalara olan yönelim azaldı. lakin olay sadece not değil sınav öncesi bu tip insanlarla oturup tekrar yapmak emin olun çok şeyi değiştirir. çok kere sınava çalışmadan gelip çalışkan öğrencilerle sınava kadar çalıştığımda dersten geçtiğimi bilirim.diğer bir konu asistanlarla olan ilişkinizdir. asistanlar hukuk fakültesinin kalbidir. genelde sınavları onlar okurlar. bu sebeple asistanla aranızın iyi olması size sınavınız okunurken iyi not olarak geri dönebilir. aranız iyi olmasa bile en azından kötü olmasın. saygıda kusur etmeyin. zaten insanlar az bir para ile dünyanın işini yapıp hocaların kahrını çekiyorlar.1. sınıf ve 2. sınıf ortalama yapmanız gereken senelerdir. zira bu ilk senelerde yapacağınız yüksek ortalama 3. ve 4. sınıfta göreceğiniz zor derslerden düşük notla geçmenizi sağlar. 3. sınıf fakültenin tartışmasız en zor senesi olmakla birlikte firesiz atlatırsanız büyük olasılıklı fakülteyi 4 senede bitirirsiniz. 4. sınıf genelinde ortalama bir zorluktadır ve sizi mesleğe hazırlayan dersleri gördüğünüz bir senedir. şimdi sıradan sene sene alacağınız zorunlu dersler hakkında bilgi vermek istiyorum. yalnız her okulda derslerin verildiği sınıflar farklı olabilir siz aradan seçersiniz artık ;

    1. sene ;

    roma hukuku : roma hukuku herkesin birbirine niye hukuk fakültesinde verildiğini sorduğu hatta çoğu üniversitede zorunlu olmaktan çıkarılıp seçmeli ders haline getirilmiş bir derstir. bununla beraber eğer ilginizi çekmiyorsa sıkıcıdır. yinede rome veya spartacus gibi dizilerde gördüğünüz kölelerin ve roma imparatorluğunun bağlı olduğu kanunları ve bunların gelişimini falan öğrenmeniz açısından aslında kişiyi aydınlatan bir ders. ayrıca kara avrupası hukukunun geliş yeri olduğundan günümüzdeki hukuk kuralları ile bile bağlantıları olan bir alan. ilk alışınızda geçmeye bakın zira kalırsanız dersi alttan aldığınız sırada ilk seneki gibi etkili çalışılabilen bir ders değil.

    medeni hukuk : ileride göreceğiniz medeni kürsüsü derslerinin bel kemiği , ayrıca hukuk fakültesi içinde elinize alacağınız ilk 1000 sayfa veya üstü kitap bu dersin kitabıdır. mutlaka saklayın ileride çok bakacaksınız. neyse bu ders normal hayatla iç içe bir ders olduğundan anlamanız daha kolay olacaktır. sınavda illaki istisnalar çıkar. hiçbir şeyin ilk akla gelen şekilde sorulduğu görülmemiştir. tabiri caizse sınavda sadece istisnalara çalışsanız a ile geçebileceğiniz bir ders.mutlaka geçmeye bakın zira kredisi yüksektir ileride kredi açısından sorun yaşamanıza sebep olabilir.

    anayasa hukuku : benim açımdan 1. sınıfın en zevkli dersiydi. anayasa hukukuna giren hocalar genelde kafa adamlar olurlar ve gündem üzerinden muhabbet ederek dersi işlerler.siyasete filan ilgiliyseniz dersi şevkle dinlersiniz. içinde hem tarih hem genel kültür barındırır. bununla beraber diğer kanun yapım süreçlerini vsde öğrenirsiniz. çok sorun yaşanılan bir ders değil.

    hukuka giriş : bu ders genelde önemsenen bir ders değildir.lakin kavramlara yeni alışmaya çalışan kişilere yardımcı olan bir derstir. kalırsanız kafaya takmayın ileriki senelerde edineceğiniz hukuk bilgileri ile çalışmadan bile bu dersi geçersiniz.

    2. sınıf ;

    ceza hukuku : hukuk fakültesinin temel derslerinden biridir. ceza hukukunun teorik halini görürsünüz. ceza hukukundaki kavramları ilk girişinizdir. eve hırsız girse oturma odasında dövünce olmuyormuş ama işte ne bileyim yatak odasında dövünce oluyormuş o halde yatak odasında yatalımmış geyikleri ilk kez bu derste döner. genelde öğrencilerin ilgisini çeken bir ders olduğundan pek kalan olmaz. yinede bazı hocaların elinde yazı zehir eden bir ders olabilir.

    idare hukuku : idare alanındaki derslerde genelde hocalar hep aynı şeyleri tekrar ederler zira idare hukuku genelde içtihadi bir hukuk dalıdır. yani verilen kararlara göre şekillenir. belli başlı şeyleri öğrenmeniz kafi olacaktır. bununla beraber hukuk mantığınızı kurarsanız neredeyse hiç çalışmadan bile geçersiniz. bununla beraber hayvan gibi çalışıp kalmanızda olasıdır. işin özü idare hukukunun mantığını kavramanız.

    genel kamu hukuku : genel devlet tanımı ve yapısı üzerine gereksiz bir ders. dinlemesi filan zevkli ama aklınızda kalanlar hep genel kültür olarak bileceğiniz şeylerdir. çok önemli bir ders değil.

    devletler genel hukuku :uluslararası hukuk alanında ilk bilgilerinizi alacağınız ders. zevklidir. işte uluslararası antlaşmalar , devletlerin arasındaki ilişkişer ve uluslararası örgütler dersin konusudur. basit bir derstir.

    maliye : hukuk fakültesinde bulunan en illet derslerden biridir. zira hukukla direkt bir bağlantısı olmadığından insanlara gereksiz gelir ve çoğu öğrencinin büte kalmasına sebep olur. ezbere dayalı bir derstir.

    borçlar hukuku genel hükümler : hukuk fakültesinin en temel ve zor derslerinden biridir. kesinlikle her derse girin ve iyi not tutmaya veya bulmaya bakın. öğreneceğiniz herşey bu dersin sınavında veya başka derslerde karşınıza çıkacaktır. mutlak suretle ilk alışta vermeye bakın yoksa başınıza bela olabilir.

    hukuk felsefesi ve sosyolojisi : çoğu insan için sıkıcı bir derstir. konuları çok soyut olduğundan genelde ezberle geçilir. gerçi önemli olan üç beş adamı bilirseniz geçmenize yetebiliyor. ilk senede geçilmesi gereken derslerden zira sonraları yeterli derecede çalışılmadığından ısrarla kalmaya devam edebilirsiniz.

    3. sınıf ;

    kara ticaret hukuku : içerisinde şahıs şirketleri , kıymetli evrak , sermaye şirketleri , ticari işletme gibi alanları barındıran bir ders. gerçi bazı fakültelerde bu dersler ayrı ayrı veriliyor. ayrı ayrı verildiği takdirde geçilmesi daha kolay zira bütün bu alanların tek bir finalde sorulmasındansa ayrı ayrı sorulması öğrenci için daha iyi olur. çok sıkıcı bir ders olmamakla birlikte ezbere dayalıdır. pratiklerine çalışmak önemlidir. kanunda çalışmakta faydalı olur zira ticaret kanunu yeni değiştiğinden anlaşılması kolay.

    eşya hukuku : 3. sınıfın en zor derslerinden biridir. dersin konusu eşya üzerinde haklardır. konusu çok geniş olduğundan kitabıda aynı derecede kalındır. her konuya hakim olmak zaman ister. pratikleri dersi anlamak için önemlidir. son seneye yakın bir zamanda alınan bir ders olduğundan başınızı ağrıtabilir.

    borçlar özel hukuku : borçlar kanununda belirtilen sözleşme türlerini öğreneceğiniz bir ders. içerik açısından zevkli gelebilir zira kullanacağınız şeyleri öğreniyorsunuz. lakin çoğu noktasında ezber şart. hocasına göre zor bir ders olabilir lakin en azından orta derecede bilgi edinmeye bakın.

    medeni usul hukuku : hukuk fakültesindenki en önemli derslerden biridir. zira meslek hayatında en çok kullanacağınız bilgileri burada öğrenirsiniz. yargılamada izlenecek yolları konu alır. ders çok zor olmamakla birlikte genelde hocaları öğrencileri zorlar. büyük ihtimalle fakültede kanunla gireceğiniz ilk final bu dersin finali olacaktır. anlayacağınız gibi o kadar zor sınavları vardır ki kanun açık sınava girilir. bununla beraber çoğu kez kanunda bulunmayan istisnalarda sınavda sorulur.

    vergi hukuku : benim en zorlandığım ders olmakla beraber konuları bellidir. kilit noktaları ezberlediğinizde kolayca geçebilirsiniz. yinede işi sıkı tutmaya bakın başınıza dert olmasın.

    ceza hukuku özel hükümler : hangi olayın hangi suça girdiğini öğrendiğiniz ders. gerçek hayatla iç içe olduğundan öğrenmesi kolaydır ayrıcada zevklidir. sınavları genelde güncel olayları veya insanı gülümseten olayları içerebilir. geçmesi zor bir ders değil.

    4. sınıf ;

    iş hukuku : içerik açısından önemli olmakla beraber kolay bir derstir. iş hayatında işçi ve işveren arasındaki ilişki , lokavt-grev vs gibi şeyleri konu edinir.iyi öğrenilmesi meslek hayatı için önemlidir. güzel bir notla 2-3 gün çalışmak bile güzel not almaya yetecektir.

    deniz ticaret hukuku : ismi üzerinde deniz üzerinde yapılan ticaret ve konularını içerir. çerezlik basit bir ders. işte geminin sicili olsun , kaptanın tanımı olsun yapılan sözleşmeler olsun basit tanımları ezberleyerek geçebilirsiniz.

    miras hukuku : konusu açısından tatsız ama işlemesi zevkli bir ders. zira öğrenmek eğlenceli geliyor. pratikleri çalışmak dersi anlamak açısından çok önemlidir. geneli itibariyle zor olmamakla birlikte sınavda gelebilecek zor bir soru kalmanıza sebep olabilir. bu sebeple hesaplamalara iyi çalışın

    ceza usul hukuku : medeni usul hukukunun ceza hukuku için olanı. ceza davalarında işlenecek yolları öğrenirsiniz. medeni usul kadar zor olmamakla beraber zor bir hocada başa bela olabilir.

    milletlerarası özel hukuk : vatandaşlık kazanılması , yabancılar açısından uygulanacak hukuk vs gibi kişilerin yaşadığı hukuki durumların yabancılık içermesi halinde uygulanacak prosedürü işler. ilgi çekici bir ders olmakla beraber pratiklerine iyi bakmak şart.

    idari yargı : 4. sınıfın en eğlenceli derslerinden biridir. zira daha önce belirttiğim gibi idare hukuku tamamen yorumlamaya dayalı bir alan olduğundan temel konuları bilerek güzel not almanız mümkün. zevkli ve önemli bir ders. mutlaka iyi öğrenmeye bakın.

    icra ve iflas hukuku : hukuk fakültesinin çoğu öğrencisi açısından en zor ders olmakla birlikte benim için keyifli ve yüksek notla geçtiğim bir dersti. her ayrıntıyı ve istisnayı bilmeniz dersi geçmeniz için çok önemlidir. sınava kanunla girmenize rağmen sadece uygulanacak kanun maddesini yazmanız yetmez onu detaylandırmanızda gereklidir. pratikler dersin anlaşılması için çok çok önemli olmakla birlikte stajyerlikte ve meslek hayatınızda en çok kullanacağınız bilgileri bu derste öğrenirsiniz. kesinlikle iyi öğrenmeye bakın bununla birlikte derste öğrendiğiniz çoğu şeyin gerçek hayatla alakası olmadığınında bilincinde olun.

    elimden geldiğince ve aklımda kaldığı şekilde birşeyler paylaşmaya çalıştım. umarım yeni başlayacak arkadaşların en azından bir fikir edinmesine yardımcı olabilmişimdir. buradaki bilgiler kendimin ve arkadaşlarımın deneyimlerinin ışığında yazılmış olup her fakültede ve her hocada farklı sonuçların doğması olasıdır.
  • eğer hukuk fakültesini 4 senede bitirirseniz hayatınızdan 4 sene gider, ama 5 senede bitirirseniz sadece 1 sene gider.
  • bu fakülte kesinlikle dört senelik değildir. okulun ilk günü prof. dr. belgin erdoğmuş bize bunu , " ailenizde hukukçu varsa zaten bunu bilirsiniz ama ailesinde hukukçu olmayıp da buraya gelenler için ben şimdiden söyleyeyim bu fakülteyi dört senede bitirmek gerçekten zor iştir , ben dahi şu anda profesör olmama rağmen okulu 6 senede bitirmiştim " diyerek desteklemiştir. birinci sınıftayken herşey iyidir hoştur. arkadaş çevresinde karizmanız vardır potansiyel avukat,savcı,hakim,noter olduğunuz için. yeni giren öğrencide de şöyle bir gaza gelme , amiyane tabirle g.t kalkması oluşur. birinci sınıftayken hukuk okuyan bir öğrenci her ortamda kendisini yargıtay başsavcısı,anayasa mahkemesi başkanı olarak görür,ikinci sınıfta savcı veya hakimdir , üçüncü sınıfta avukata düşer , son sınıfta ulan ben bi bok değilmişime döner iş , bitirdikten sonra da ulan ben hakkatten de hiçbirşey bilmiyomuşum durumundadır. birinci sınıfta daha hak,ehliyet,evlenme,nişanlanma derken, "çok kolay lan bu iş peh!" şeklindeki bir bakış açısı adam yamultur. notlar açıklandığında 4 ana hukuk dersinden kaldığını görmek hiç de iç açıcı değildir* , genç hukuk öğrencisini "ama, ama, ama..." şeklinde isyana götürür. sınavlardan önce , sabahlara kadar yaklaşık beşyüz , altıyüz sayfalık kitapları okumak psikolojiyi çok derinden etkiler.

    bu arada , övünmek gibi olmasın , fakülteyi 4 tam senede bitiren ender kişilerden biriyimdir de*
  • yeni başlayanlar için ilk bilinmesi gereken şey şudur:takas trampa değildir.bu ilerki konularda ayrıntılı olarak işlenecektir.(bkz: burda işlenmişi var)

    sonraki aşamalarda kantinde ''ben hukuk fakültesinde okuyorum havam var siz kimsiniz'' modunda insancıklar görülecektir ve onlara bilimum küfürleri edip ''lan gerizekalı sen hukuk okuyonda sanki biz kanatlı hayvan yetiştiriciliği mi okuyoruz öküz'' demek istenilecektir.(bkz: yapın yapın durmayın)

    yakın çevrede başka bir fakülte bulunuyorsa hukuk kişisi ordan tuğla kırması kitaplarla geçerken, ''ahanda inekler geçio'' gibi tabirlerle taciz edilebilirler.(yaşanmıştır) bu durumda hukuk kişisi gidip bunu söyleyen elemanı dövmelidir.dövme fiili esnasında kitaplarını kullanmamalıdır zira o kitaplar bizim herşeyimizdir.(mümkümse kampüs dışında,öğrenim hayatını tehlikeye atmayalım sonuçta) eğer bu tacizi yapan güzel bir hatunsa dövülmez aksine sevilir.gidilir yavşanır.

    son olarak da bu kişilere tez zamanda allah kolaylık versindir.
  • "hiçbir hukukçu, henüz tahsile baslamıs olsa bile, hocasının fikrini kabule mecbur değildir. bir fikir veya nazariyeyi, hoca takrirlerinde tasvip etti diye kabul etmek kadar hatalı bir şey olamaz. hocadan ayrı bir fikirde olmak, ona karşı olan hürmeti azaltmaz. yeter ki kabul ve müdafaa edilen fikir doğru ve mantıki bir şekilde ispat edilebilsin. lâkin, hocanın fikri kabul edildiği hallerde de, bu fikri anlamadan mü­dafaa etmek doğru değildir. talebe, fikri neden doğru bulduğunu ev­velâ şuuru ile tahlil ve ispat etmelidir. «filânca profesör veya müellifin dediği gibi mesele şu veya bu şekilde ispat olunabilir» demek kâfi değildir. zikredilen müellifin esbabı mucibesi ve bu esbabı mucibenin neden doğru bulunduğu tasrih edilmelidir.
    kitap seyir için yazılmaz. gaye, fikir ve nazariyeleri okuyana nak­letmek, ona bunları benimsemek imkânını vermek ve bilgisini arttırmak­tır. ders ve takrirlerde de gaye budur. dinleyen veya okuyan, fikir veya nazariyeyi kabul edip bunların doğruluğuna kanaat getirdiği anda, bu nazariye ve fikirler onun malı olmuştur. bunları ileri sürdüğü zaman
    artık başka bir şahsın fikir ve nazariyesini müdafaa ediyor sayılmaz. ancak bu fikir ve nazariyeleri hangi kitaptan aldığını zikretmek bir ah­lâk borcu olduğu gibi noktai nazarını takviye bakımından da mühim bir istifade teşkil eder. diğer bir söyleyişle içtihatlara ve müelliflerin fikir­lerine yapılan atıflar yalnız fikrinizi takviye eder, fakat yerine kaim olmaz.

    «tabiî», «şüphesiz», «bilâ tereddüt» gibi kelimelerin hukuki bir mütalâada yeri yoktur. çünkü bir şey «tabiî» veya «şüphesiz» ise, müna­kaşaya lüzum yoktur. münakaşaya jüzum görülüyorsa, bunların «tabiî» olmadıkları açıktır. tecrübe göstermiştir ki «tabiî», «şüphesiz» gibi tâbirlerin kullanıldığı yerlerde ya hatalı bir fikir müdafaa edilmek is­tenmiş veyahutta müdafaa edilmek istenen fikir ispat edilememiştir. "

    "ord. profesör dr. ernst hirsch" -pratik hukukta ilmî ispat ve tefsîr

    bu altın kıymetinde nasihatı naklettikten sonra gelelim haddim olmayarak da olsa benim aktarmak istediğim bir iki hususa;

    1- en önemsiz ders gibi gözükse de fakültedeki en olmazsa olmaz ve öğrenilmesi gereken dersler: mantık, hukuk metodolojisi, hukuk felsefesidir. özellikle formel mantık çalışmanız medeni ve borçlar hukukunda sizi çok ileriye taşıyacaktır. bunlara ders olarak değil de "hukukçu olmanın altın anahtarı" gözü ile bakınız.
    2- medeni kanun m. 1 ila 7 arasını iyi anlarsanız (en derin noktalarına inerek) diğer hükümler olmaksızın da çoğu hukuki problemleri çözersiniz. bu maddeler adeta anayasa hükümlerinden de kuvvetlidir, faydalıdır. (en mühimleri de 1. ve 5. maddeleridir, tabii fikrimce)
    3- dipnotu okumadan bir kitabı okuduysanız, o kitabı aslında okumamışsınızdır.
    4- hayat dersten ibret değildir.
  • birinci sınıfta kendinizi harap etmeyin.zaten üçüncü sınıfa geldiğinizde bir ve ikinin fasa fiso olduğunu anlayacaksınız.
  • mezun olduğunuzda avukatlık, hakimlik savcılık dışında alternatifler de olduğunu bilin ve kendinizi buna göre geliştirin.
  • alakasız bir sürü soru sorup, yanıtlarını bir güzel alan ama sadece bir tanesine tam olarak cevap veremediğinizi görünce "hukukçusun sen bunları bilmen lazım" sözünü zafer edasıyla söyleyen güruha şimdiden kendinizi alıştırın. ağzına kürekle vurun onların.
  • "ooeh bu kitapların hepsini ezberlemiyoruzdur herhalde" diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. "en çok x konusunun üstünde durdu hoca kesin ordan sorar, ben bi tek x i çalışıyım ehehe" diye düşünüyorsanız da çok fena yanılıyorsunuz.
  • fiili bulunuş süresinin 4 yıl olmadığına kendinizi de ailenizi de alıştırın. ondan sonra vay ben ne yaptım, ben çalıştım, yapamadım aptal mıyım, demeyin.
    günü gününe çalışmak hayatta çok büyük bir yalan olsa da, 10 sayfa da olsa okuyun her gün. bak, ben yapmadım, ondan diyorum.
hesabın var mı? giriş yap