• ender görülen bir depolama biçimidir.
  • öncelikle elektrik enerjisi kavramını yalnız volt birimiyle ifade edemezsiniz. volt dediğimiz şey elektrik gerilim değeridir. elektrik enerjisi dediğimiz şey ise elektriğin iş yapabilme kapasitesi olup birimi watt.saat ile ifade edilir. yani önemli olan kaç volt elektrik ürettiğiniz değil, o elektriği belirli bir akımda kaç saat sağlayabildiğinizdir.

    bir yıldırımdan elde edilen ortalama enerji 1.4mwh oluyor. dünyada bir yılda görülen yıldırım sayısı ise 1.4 milyar. bunların sadece %25'i yeryüzüne düşüyor. yani teoride yaklaşık 350 milyon yıldırımın elektrik enerjisi toplanabilir. bu kadar yıldırımdan da yılda 490,000,000 mwh enerji üretilir.

    2009 yılında dünyada tüketilen elektrik enerjisi miktarı ise 20,279,640,000 mwh yani tüm yıldırım enerjisinin 40 katından daha fazla ve giderek artıyor.

    bu elektriği tutmak ve depolamak için kullanılacak teknolojinin maliyetini düşündüğümüzde ne kadar deli saçması bir fikir olduğu kolayca görülebiliyor.

    bunun yerine güneşe yoğunlaşırsak daha mantıklı yatırımlar yapabiliriz çünkü güneşten dünyaya 1 saatte gelen enerji tüm dünyanın 1 yılda tükettiği enerjiye denk geliyor.
  • saatte 88 mil hızla geleceğe götürebilir.
  • türkiye'nin yaz aylarında bile yağmurlu ve gökgürültülü havalar yaşanması ile akla tekrar gelen konu. herşey hayal etmekle başlar. şunu icat edebilecek adam çok büyük hayır işler. neredeyse petrol ve doğalgaz savaşları biter. bulun şunu be!
  • doğada hazır halde bulunan ve yaklaşık 100 megavolt elektrik enerjisini saniyede 1000 km hızla boşaltmasının depolanması olayıdır.
    depolanmasının şu an için mümkün olmadığını ve japonların hala bu iş üzerinde çalıştıklarını okumuştum.
    depolandığı taktirde nükleer santral ve petrol yataklarının önüne geçeceğini tahmin edebiliyorum. rüzgar/güneş enerjisi de solda sıfır kalacak gibi bunun yanında.

    edit: başlık "enderjisi" olmuş affola.
  • enerji de tıpkı madde gibi yoktan var olmaz, varken yok olmaz. yıldırım enerjisini topladığın zaman, doğanın hangi dengesini bozduğunu mevcut teknolojik seviyemizle bilemeyiz.

    dağa taşa düştüğünü sandığımız o yıldırım belki dünyadaki muhtelif yaşamsal döngüler için gerekli bir enerji türüdür. yenilenebilir enerji olarak gördüğümüz barajlarımız nasıl ki nehir eko sistemlerini ve mikro klimaları yok ediyorsa, yıldırım enerjisi toplamak da doğaya dönüşü olmayan zararlar verebilir.

    daha çok enerji tüketmek yerine karbon izimizi küçültme konusuna yoğunlaşmayı akıl etsek, ne de güzel olurdu. (bkz: karbon ayak izi)
  • karaborsasinin olusmasina neden olacaktir.
  • ...
hesabın var mı? giriş yap