• her kafadan bir ses çıkan şu günlerde sınav zorluğu, puan türlerinin birleşmesi vs. göz önüne alındığında geçen seneki sıralamaların %5-%10 yükseleceğini düşünürken başlığını açtığım sorunsaldır. çok güzel cümle kurarım ayrıca.
  • başlığın açıldığı 2018 yılından daha çok bu yıl üzerine düşünülmesi gereken konudur. malumunuz bu seneki adaylar (bu adaylardan biri de benim) hiç olmadık şartlarda bu sınava hazırlanmaya çalıştı ve bir kısmı bu şartlar olmasaydı daha iyi yapardım düşüncesine kapılacak. örnek verecek olursak on binlerce öğrenci üniversite sınavının en belalı iki matematik konusu olan türev-integral ikilisini halledebilmek için bütün yaz mevsimini o iki konuyu çalışarak geçirdi. sırf bunun için yazın dershaneye giden arkadaşlarım oldu. sene başı biz daha 11. sınıf konuları zamanında yetişmediği için kimyada denge görürken dershanede hocalara 12. sınıfın son konusu olan organik kimyadan soru soranlar oldu. benim gibi 12. sınıf biyolojisinin son konusu olan bitkiye asılanlar oldu. peki ne oldu? bu sözü geçen konular işlenmesine rağmen bazı okullarda işlenmediği düşünülerek kaldırıldı. hatta bunlar da yetmezmiş gibi sınav tarihleri ile oynanıp öğrencilerin programları alt üst edildi ve halen sınavın ertelenmeyeceğini bilmelerine rağmen her ne kadar iyi niyetli olsalar da sınavın ertlenmesi gerektiğini söyleyip bazı öğrencileri gereksiz umutlandırıp programlarını gevşetmelerine sebep olan insanlar oldu. yani illa ki belli bir kesimin mezuna kalması durumunda motivasyonlarını koruyabilirlerse bu seneki yksden daha iyi bir derece yapabilecekleri aşikar. bir diğer öğrenci kesimi ise bu seneyi fırsat senesi olarak görüp benim düşündüğüm gibi bir çok kişinin mezuna kalacağını düşünüp beklenmedik bir şey yaşanmadığı sürece mezuna kalma fikrini kafasından silecektir.

    tahminimce zorluk açısından bi sene önceki sınav ayarında olacak bu sınav da. çünkü zor olursa mezuna kalan sayısı zaten fazla iken daha çok artmış olacak. çok kolay olursa da en baba konuların yokluğunda bir çok öğrenci çok yüksek puan yapıp belli bir aralıkta yığılmalar yaşanacak. eğer ösym beni yanıltmazsa durum bu.

    gelelim bölüm bazında sıralama yorumlarına. tm ve ts bölümleri üzerine bir yorum yapmayacağım çünkü sayısalcıyım ama dilciler için bir yorum yapacak olursam görüşümce bu sene olmazsa da önümüzdeki senelerde boğaziçinde dilbilimi, tercümanlık gibi bölümlere girmek ilerleyen teknoloji, yapay zeka vb. durumlardan dolayı üzerine konuştuğumuz meslek dallarına olan ihtiyaç azalacağından dolayı kolaylaşacaktır.
    mf bölümlerine gelecek olursak bir kere genel olarak bir düşüş gerçekleşebilir eğer mezuna kalan sayısı çok olursa fakat beklenildiği kadar olmazsa sağlıkla alakalı bölümlerde korona döneminde doktorların çalışma koşulları bu koşullara rağmen aldıkları maaşlar düşünülerek küçük bir düşüş yaşanabilir; bilgisayar, elektronik, havacılık, endüstri gibi mühendislikler yükselişini sürdürecek; makine, malzeme, mekatronik gibi bölümler bulunduğu konumu koruyacak; inşaat sektörü ile alakalı bölümler (inşaat, mimarlık, çevre, şehir bölge planlama vb.) eğer kontenjanlarda azalma gerçekleşmezse (şu an inşaat mühendisliği kontenjanları hakkında düşüş olacağı konuşuluyor) geçen sene olduğu gibi gene büyük bir düşüş yaşayacak; temel bilimler (matematik, fizik, kimya, biyoloji, moleküler biyoloji) bölümlerinde azıcık bir yükseliş görülecek ki zaten bu her sene görülüyor.
    benim yorumlarım bu yönde. anlayacağınız bu konu yerleştirmeler açıklanana kadar bir sorunsal olarak kalacak. eğer söylediklerimden bazıları veya bazılarını geçtim hiçbiri gerçekleşmezse de lütfen saçma sapan şeyler yazmayın. çünkü bu sınava ilk defa girecek olan bir öğrenciyim. öyle çok ileri görüşlü bir insan da değilim. sadece böyle bir yorumda, yorumlarda bulunmak istedim.

    sınava girecek olan herkese başarılar dilerim.
    buraya kadar bıkmadan okuyan her yazar arkadaşıma da teşekkür ederim.
hesabın var mı? giriş yap