• yayınlanan kılavuzda bazı bilgiler mevcut fakat bizzat kendim tecrübe edinerek ve başkalarını da mesaj yoluyla rahatsız etmemin sonucunda aldığım bilgilere göre:

    - her şeyden önce lisans genel not ortalamanız 4 üzerinden 2.5, 100 üzerinden ise 65 olmak zorunda. eğer değilse maalesef daha süreç sizin için başlamadan bitmiş bulunuyor. (yaş şartı kısmı edit 11'de yer almaktadır.)
    - başvuru için ales'e girmeniz gerekiyor. ales yoksa başvuru da yok.
    - arından meb hangi kurumların, hangi bölüm mezunlarından kaçar tane hangi ülkeye göndereceği bir ilk tercih kılavuzu yayınlıyor. böyle (ikinci tercih ise mülakatları kazandıktan sonra yapılacak, ileride değineceğim.)
    - buradan bursiyeriniz olacak ve yurda döndüğünüzde zorunlu hizmet olarak çalışacağınız kurumun tercihini yapacaksınız.
    - bu siteden üyelik oluşturup tercihlerinizi buradan sıralayacaksınız. aslında kılavuzdan bölümünüzle başvurubileceğiniz tüm kurumlar ve çalışma alanları gösteriliyor. yapacağınız tek iş, buradan kendinize en uygun şekilde baştan sona bir kurum sıralaması yapmak.

    --- dikkat ---
    ''burada tercihlerinizi belirleyecek kıstas, ülkeye döndüğünüzde çalışacak kurum olsun'' diye tavsiyeler aldım.
    misal kendi adıma konuşacak olursam: avrupa birliği alanında yüksek lisans yapmak istiyorum ve almanya'ya gidiyorum diyelim. ama döndüğümde hakkari üniversitesi'nde çalışacaksam bu pek cazip gelmemekte.
    çalışmak istediğiniz alan, gitmek istediğiniz ülkeler ve döndüğünüzde çalışacağınız kurumları dikkate alarak bir kombin yapın kendinizce.
    --- dikkat ---

    - ales puanınıza göre seçtiğiniz tercihlerden birisi gelecek ve kurum ile meb tarafından oluşturulan bir jüri karşısında mülakata çağrılacaksınız.
    (jüri; 1 adet meb görevlisi, 1 adet seçtiğimiz kurumdan görevli ve 1 adet de mezun olduğumuz alanla ilgili soru soracak kendi bölümümüzden hocadan oluşuyor.)
    - mülakat sonrası oluşacak puanınızla (%40 ales + %40 mülakat + %20 genel not ortalaması) tekrar tercih yapacaksınız (ikinci tercih).

    - peki bu neyin tercihi örnekle açıklayalım:
    kurum 3 kişi gönderecek diyelim. 9 kişiyi mülakata çağıracak ve bu 9 kişi, mülakat puanlarına göre yeniden sıralanacak. eğer ilk üçteyseniz kesin kazandınız demek ama yine de tercih yapmalısınız. tercih yapmazsanız gidemezsiniz. ilk 3'te değilseniz de yine tercih yapın. çünkü ilk 3’teki kişilerden gitmeyenler olursa sıra diğerlerine gelecektir.
    hatta kurum 1 kişi gönderecek diyelim mülakata çağrılan 3 kişiden 3. oldunuz. yine tercih yapın. önünüzdeki 2 kişinin gitmeme, tercih yapmama durumunda sıra size gelecek.)
    - yeterli dil bilginiz varsa kursa gerek yok, ielts veya toefl skorunuz ile direkt üniversitelere kabul başvurusunda bulunabiliyorsunuz.
    - fakat dil seviyeniz yeterli değilse yurt içi veya yurt dışında en fazla 18 aya kadar (12 ay yurt içi + 6 ay yurt dışı) dil eğitimi alabileceksiniz. (yurt içindeki dil eğitimleri izmir, ankara ve istanbul üniversitelerinde veriliyor. yurt dışındaki dil eğitimleri ise kabul aldığınız veya gideceğiniz ülkede gerçekleştirilebilir. ancak belli bir seviyede ingilizceniz yoksa direkt yurt dışında dil eğitimine başlayamıyorsunuz.)
    - dil eğitimini tamamlayıp başarınızı sınav ile (toefl veya ielts) kanıtladıktan sonra okul bulma aşamasına geçeceksiniz.
    - ülkeler, tercih tablosunda seçtiğiniz kurumun karşısında belirtilen ülkeler arasından kendi istediğiniz bir ülke olacak.
    - ardından seçtiğiniz ülkelerdeki üniversitelere bireysel olarak başvurularda bulunacaksınız veya bir acente ile halledebilirsiniz.
    (yani bu bursluluk, tamamen sizin eğitim masraflarınızı karşılayan bir program. size ayrıyeten herhangi bir okul bulma ve okula yerleştirme kolaylığı sunmamakta.)
    - üniversitelere başvururken ödenen başvuru ücretlerini de devlet karşılamakta.
    - üniversitelerden kabulünüzü alınca da geriye eğitim ve öğretime başlamak kalıyor.

    not: bazı bilgileri yazarlardan aldım, bazılarını bizzat deneyimledim. bilgiler edinildikçe entry editlenecektir.

    edit 1: başvuru yapacağınız 4 okula kadar başvuru ücretini meb karşılıyor. 4 okul sonrası başvurular kendi cebinizden. (via peon)

    edit 2 : “sadece doktora” yazan kontenjanlara lisans mezunu adaylar da başvuru yapabilir. “ama ben yüksek lisans yapmadım, nasıl doktoraya başvuracağım” demeyin. bütünleşik doktora denilen yüksek lisans + doktora programına başlıyorsunuz. ama tabii ki de karşı üniversiteden kabul alabilirseniz. meb bir şey demiyor fakat kabul almak bir hayli zor.

    edit 3 : dil kursuna başladığınız an devlet yurt içindeki dil kursu için türk lirası olarak, yurt dışı dil kursu için döviz olarak aylık burs ödemesi yapıyor. yalnız ne yurt içinde ne de yurt dışında herhangi bir yurt hizmeti vermiyor. (via cellonosay ve lraz)

    edit 4 : bursa kabul edildikten sonra rehberlik etmesi amacıyla sizlere bir danışman atanacakmış. (via ziplayiverencekirge)

    edit 5 : kabul aşamasında, vize süreçlerinde meb öğrenciyi tamamen yalnız bırakıyormuş. herhangi bir yardımı veya kolaylığı yokmuş. (via totalstation)

    edit 6 : bir kaç “ben şu puanımla seçilir miyim?” “sizce kaç puan almam gerekiyor?” gibi sorular aldım. bunu ben de bilemem kimse de bilemez. bu bursluluk, en tepeden ales puanı alan kişiden itibaren veriliyor. yani mümkün mertebe ales puanınızı 90 ve üzeri tutun, ki şansınız artsın.
    bir ipucu olarak;
    2019 ylsy ales taban puanları
    kısmından ilgili bölümünüzden en son gönderilen kişinin ales puanını görebilirsiniz.

    haa şöyle bir durum da olabilir: geçen sene bölümünüz için çok fazla kontenjan açılır veya bölümünüzden çok fazla öğrenci başvurmaz, dolayısıyla 80 üstü hatta 70 üstü kişiler de mülakata çağrılabilir. ama bölümünüzün kontenjanı çok az da olabilir. bu yüzden de en yüksek ales puanına sahip kişiler çağrılacaktır. bu tamamen o senenin bölümünüze açılan kontenjan sayısına, başvuracak rakiplerinizin sayısına ve başarısına ve sizin aldığınız puana bağlıdır. dolayısıyla her zaman yüksek puan şansınızı yükseltecektir.

    edit 7 : kefil bulma sorunu mevcut. çünkü devlet sizden iki adet kefil bulmanızı istiyor. bunlardan sadece birisi anne veya baba olabilir. ikisi de ayrı ayrı kefil olamıyorlar. ayrıca emekli olanlar da kefil olamıyorlar. lakin belli bir sigorta parası ödeyen emekliler kefil olabiliyorlar (hangi emekliler kefil olabilir kısmına ilgili kılavuzdan bakabilirsiniz).

    edit 8: bir de ödemeler kısmı mevcut. hem başvuru ücretini hem sınav ücretini hem de diğer ödemeleri önce kendi cebinizden ödüyorsunuz. ardından bunları kuruma bildirdikten sonra size 2 - 3 ayda geri ödeniyor. bazı sağlık giderlerinin on dört bin lira tutttuğu söylendi ve ilk siz ödüyorsunuz bu parayı, sonra kurum size ödüyor. (via: zaten pek de sevmem)

    edit 9 : 2019 yılında, hangi ülkelerde ne kadar burs verildiğini ise buradan görebilirsiniz.

    edit 10 : 2020 yılından itibaren geçerli olmak üzere bakanlık yeni bir değişikliğe gitti. artık mülakata çağrılacak adaylar eskisi gibi sadece ales puanı ile seçilmeyecek. daha nitelikli adayların başvurabilmesi için ales baraj puanı 70’den 75’e çıkartıldı.
    ayrıca sadece ales puanıyla değil; ales’in %40’ı + not ortalamasının %20’si ile sıralanıp mülakata çağrılacaklar. (mevzuatta diğer %40 yazılmadığından adaylar ilk aşamada 60 puan üzerinden değerlendirileceği anlamı çıkmakta).
    (via : come to think of it)

    edit 11 : yaş sınırı meselesi 2014 - 2016 kılavuzlarında 30 olarak belirtilmiş. fakat 2019 kılavuzunda baktığımızda ise başvuru şartları altında yer alan herhangi bir maddede böyle bir husus belirtilmemiş. yalnızca askerlik meselesi üzerinden bir yorum yapılmış: ''yüksek lisans yapan kişiler için askerlik yaş sınırı olan 32 yaşına geldiklerinde başarılı olsalar dahi öğrencilikleri sonlandırılır.''
    ''doktora yapan kişiler için askerlik yaş sınırı olan 35 yaşına geldiklerinde başarılı olsalar dahi öğrencilikleri sonlandırılır.''

    yani bu ibarelerden anladığımız şu: kılavuzda her ne kadar kesin bir yaş şartı yazılmasa da yüksek lisansın 32 yaşına dek, doktoranın 35 yaşına dek bitirilme kısıtı da bu bursa başvuracak kişilerin 30 yaşının altında olmasını gerektiriyor.
    fakat yine de bir soru işareti mevcut: bu sadece askerliğini yapmamış adaylar için mi geçerlidir? kadın adaylarda bir yaş sınırı var mıdır?
    bunlar kılavuzda tam olarak açıklığa kavuşturulmamış olsa da geçmişteki kılavuzlardan genel olarak çıkarılan sonuç: 30 yaş.

    edit 12 : yaş mevzusuna değinmişken erkek adaylar için şunu da belirteyim: askerliğini yapmamış erkek adaylar, mevcut diplomaya sahip oldukları lisans derecesinden bursluluğa başvuramamaktadırlar.
    yani birisi yüksek lisans mezunu olup askerliğini yapmamış ise tekrar ikinci bir yüksek lisans için başvuru yapamaz.
    aynı şekilde doktora mezunu olup askerliğini yapmamış kişiler de doktora için bursa başvuramayacaklar.
    fakat askerliğini tamamlayanlar ikinci bir yüksek lisans veya doktora için başvuru yapabilmektedirler.

    2019 ylsy sonuçları açıklandı ve mülakata çağrıldım. mülakattan sonra mülakatla ilgili bilgileri yine buraya yazarak anlatmaya çalışırım.

    mülakat editi
    1-) tercihlerden sonra hangi kurumdan mülakata çağrıldığınız açıklanıyor. sizden bilgi aday formu doldurmanız isteniyor. burada yaptığınız çalışmalar, başarılarınız, eğitim geçmişiniz, hobileriniz gibi kişisel bilgiler isteniyor.

    2-) mülakatlar ankara öğretmenevi'nde.
    saatinizden önce orada olmakta fayda var. çünkü 5’er 5’er odaya alıyorlar fakat gelmeyenler olursa otomatikman sıra, bir sonraki adaya geçiyor.
    yani siz 7. sıradaysanız ikinci çağrılışta gitmeyebilirsiniz. belki ilk gruptan gelmeyen iki kişi olur ve size sıra daha erken gelebilir.

    3-) öğretmenevinde ortam baya kalabalık. dışarıda sigara içerek de bekleyebilirsiniz, aç olarak geliyorsanız öğretmenevinde açık büfe kahvaltı da yapabilirsiniz sakin sakin. hatta mülakat gününden bir gün önce öğretmen evinde konaklayabilirsiniz de.
    birçok kişi heyecanını bastırmak için birbirleriyle konuşuyor, siz de konuşun.
    rakiplerinizle değil de başka alanlardan mülakata çağrılan, rakibiniz olmayan kişilerle konuşun. daha samimi oluyor sohbet, heyecanlıysanız konuşarak sakinleşirsiniz.

    4-) komisyon dediğim gibi 3 kişiden oluşuyor. bir tane komisyon başkanı olarak düşündüğüm kişi, meb veya yök görevlisi oluyor. genel sorular soruyor.
    diğer iki kişi sizi gönderen kurumdan oluyor ve hem kendi kurumlarıyla ilgili hem de alanınızla ilgili sorular soruyorlar.

    5-) kimisinin komisyonu çok kısa kimisinin ki ise uzun sürüyor. kimisine daha çok genel kültür kimisine daha çok teknik sorular soruluyor. bu komisyonun ruh haline ve doldurduğunuz forma bağlı. misal mühendislik alanıyla gittiğiniz mülakatta, aday bilgi formunda ilgi alanına edebiyat yazdıysanız size şairler, yazarlar, öyküler hakkında soru gelebiliyor.
    ya da aday formunuza hiç bakmadıkları, tamamen bölümünüzle alakalı teknik sorular da gelebiliyor.

    6-) valizle, çantayla, ailenizle, eşinizle, dostunuzla gelebilirsiniz mülakata. yakınlarınız bekleme salonunda bekler, tek iseniz valizinizi ve cep telefonunuzu komisyona girmeden önce görevliye teslim edebiliyorsunuz.

    tavsiye 1 : korkmayın, kendinizden emin gidin. karşılarında okuduğunuz bölümün mezunu olarak, bir şeyler biliyormuş gibi durun.
    mülakata girmeden önce kendinizi komisyonun yerine koyun ve ne tip sorular sorardınız diyerek bir soru listesi oluşturun. sonra bu sorulara cevap verin. aşağı yukarı sorular da böyle geliyor zaten.

    tavsiye 2 : giyiminize, kuşamınıza dikkat edin. unutmayın ki ilk intiba çok önemlidir. bir tişört, bir kot ile gitmeyin. özellikle sizi gönderecek kurum bakanlık, askeriye, üniversite gibi daha üst düzey, ciddi bir kurumsa siz de kurumu ciddiye aldığınızı gösterin.

    orada takım elbiseli abilerle; etekli, ceketli ablaların içinde kıyafetiniz sırıtabilir.
    haa bunu dedik diye de düğüne gider gibi abartmayın.

    gelecek senelerde girecek adaylara şimdiden başarılar olsun.
    aklınıza takılan bir şey olursa da yeşillendirebilirsiniz.

    edit 13 : yeşillendirecek kişiler için lütfen ama lütfen bir kılavuzu okuyun. %90 bütün sorularınızın cevabı ilgili kılavuzlarda yer almaktadır. gerek facebook gerek whatsapp ve gerekse telegram gruplarında bulunmuş bir kişi olarak söylüyorum bunu: kılavuzu okumadan, burs hakkında bilgi sahibi olmadan, araştırmadan gelip de kılavuzda yer alan bilgileri sormayınız. rica ediyorum.
  • mimarlık yüksek lisans bölümleri 89 la kapatmıştır. gerçi mimarlıkla alakalı olan bölümlere yaklaşık 30 lisans bölümü daha girebildiğinden sonucta pek mimarlıkla alakaları kalmıyor ama.
  • ust edit: tarafima ylsy ile ilgili sorular geliyor. zaten sozluk disi kullanicilar icin e-mailimi de iceren daha detayli eski entrymi asagida paylasmistim. lutfen mesaj gonderirken mesaj alim ayarlarinizin acik oldugundan emin olunuz. yoksa sorunu anlayana kadar birkac kere ayni mesaji yazip gondermeye calisarak perisan oluyoruz burada*.

    basvurular 7 - 26 agustos 2019 tarihleri arasinda yapilacaktir.

    https://yyegm.meb.gov.tr/…rs-basvurulari/icerik/415

    toplamda 1115 ogrenci gonderilecekmis.

    (bkz: #64786336)
  • tam da benim çalışma alanım açıldığından dayanamayıp başvuru yaptığım program. çok aman aman ales puanım yok; ama mülakata çağırılırsam konu ile ilgili bilgim derya deniz.
    yurtdışında doktora yapma gibi hevesim de yok aslına bakarsanız. ama araştırma görevlisi olmayı çok isterim.

    edit: 50 tl başvuru ücretim boşa gitti.
  • mülakatlara çağrılacaklar açıklanmıştır.
    bu kadar hızlı olması çok şaşırttı.
  • dünyanın en saçma burs programlarından birisidir. nörobilim alanında eğitim görmesi için gönderilecekseniz seramik mühendisliği lisans mezunu olabilirsiniz ancak dilbilim mezunu olamazsınız. evet seramik mühendisliği diye bir bölüm varmış bu arada bunun şokunu atlatmam zaman aldı.

    bu sayılan lisans mezuniyeti şartlarının hemen hiçbiri bahsi geçen üniversitelerin doktora şartlarını karşılayamayacaktır dolayısıyla öğrenciler kabul alamayacak ve o burslar ise asla verilemeyerek devletin hanesinde kalmaya devam edecektir.

    bunun normal olabileceğini, avrupa'nın kabul sistemi hakkında uzun uzun yazacaklara şimdiden belirteyim, stuttgart ve potsdam üniversitelerinden 2 adet master kabulüm var boşuna yazmayın kalbinizi kırarım.
  • makine mühendisi mülakatları ile ilgili bilgi verebilecek, özellikle taek kadroları için mülakata girmiş yazarlardan yardım beklediğim burs programı.
  • sözlü sınav sonuçları açıklanandır. mülakatına girdiğim kurumun başarılı olanlarının en sonuncusuyum. içimde buruk bir sevinç var sözlük. istediğim yerlere yerleşemeyecek olmak, belki de hiç gidememek korkutuyor beni.
  • yine gol olmayarak sonuçlanmıştır.
  • mülakata gidecek olan var mı? yeşillendirebilirse bir konuşsak belki aklımızdaki soru işaretlerine cevap bulabiliriz
hesabın var mı? giriş yap