206 entry daha
  • tanım ve tartışmalara geçmeden önce: "he he felsefe hep sözel he amcamın oğlu var hep okuyo kanki olayları tamamen sözel ya" ya da "sosyoloji psikolojide ne var bizim lisede sözelciler alıyor o dersleri" gibi iddialarda bulunmadan önce, bu bölümlerin akademik geleneklerini, ders programlarını vesarie bir gözden geçirmek gerekir. sosyal bilimler eğitimi almış bir kardeşiniz olarak ben özetleyeyim sizler için:

    felsefe eğitiminin yapısı göz önüne alındığında, bölümün sözel alana geçirilmesi pek makul olmayan sınavdır. çoğu üniversitenin zorunlu dersi olarak bulunan mantık derslerinin matematiksel bir altyapı gerektirdiği kesindir, hocalar her ne kadar aksini iddia etse de. baktığımızda, özellikle klasik analitik felsefe*****mantık*** ya da matematik felsefesi *** çalışmayı planlayan bireylerin salt sözel yeteneklere dayalı bu alanlarda ilerleyemeceği kesindir; salt sözel derslere dayalı bir eğitim arka planından gelen vatandaşlar için bu özellikle ayrı bir çile olacaktır. ki son dönemde, özellikle avrupa'da trend felsefe bölümlerini, fizik veya matematik bölümleri ile birleştirip; fizik-felsefe, matematik-felsefe lisansı veren bölümlere ya da felsefe-iktisat-siyaset bilimi bölümlerine dönüştürmek yönünde. o yüzden, nereden bakarsak bakalım, meseleyi matematikten ayırmak pek akıl karı değil.

    benzer bir şekilde, sosyoloji ve psikolojideki nicel metotlara ve bunların kullanımına dayalı dersler, yani örneğin, istatistik, demografi, ikitsat ve benzerleri göz önüne alırsak, bu derslerin de matematik ve analitik düşünmeyi temelde gerektiren dersler olduğunu söylemek gerekir. bu yüzden ister istemez, bu tarz dersleri alacak bireylerin, bunların altından kalkacak bir matematik bilgisi ve donanımına arkaplanda sahip olmaları hem kolaylaştırıcı bir etken, hem de gerekli bir koşuldur. tabii ki bir de işin nicel metotlarda ya da istatistikte uzmanlaşan sosyolog/psikologlar boyutu var.

    o yüzden "kanka siz hep okuyonuz ya matematik falan yok mu sözel yapsınlar o bölümleri yaaaa" demeden birazcık düşünmek gerekir.
  • geometrinin akıbetinin hala merak konusu olduğu sınav zira yökün sitesinde yayınlanan açıklama metninde geometri ile ilgili hiçbir açıklama yok. ayrıca öğleden sonraki sınavı 180 dk yaparak eşit ağırlıkçıların anasını ağlatmışlardır. fenciler ortalığı fena dağıtacaklar.
  • geçen yıl ygs/lys de istediğim sıralama gelmediği için tercih yapmamıştım seneye daha iyi yerlere gelirim diye. şimdi sistem değişti çok korkmadım aslında. ama asıl mesele şu ki 26soru türk dili ve edebiyatı nedir lan? o kadar konu -ki cumhuriyet dönemi dediğimiz ayrı bir ders olarak işleniyor- işlenecek ama sen 26 soru sor. hadi onu geçtim bu sınav ne kadar ayırt edici bir sınav olucak? merakla bekliyoruz. mesele sınavın değişmesi de değil zaten bir sistemin olmaması.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap