• çok para olmadığı durumlarda ciddi bir özveri ve azim ister. birçok kıta avrupası ülkesinde okullar hemen hemen ücretsiz. orta halli bir ailenin destek olacağı kadar para ve aileden biri ya da yakın arkadaşın orada olması kombinasyonunda emek verirseniz hem okuyup hem de çalışarak birçok şeyi gerçekleştirebilirsiniz. yurtdışında okumak sadece paraya endekslidir diye düşünenleri pek iplemeyin böyle bir düşünceniz varsa birçok alternatifin olduğunu da unutmayın.

    orta halli bir ailenin çocuğu olarak 4 sene almanya'da 2 sene ingiltere'de okudum. almanya'da abim vardı, ilk 6 ay onun yanında kaldım, daha sonra ayrılıp hiç maddi destek almadan kendi hayatımı idame ettirdim, birkaç sene sonra abime destek bile oldum.

    ingiltere'de tek bir insan dahi tanımıyordum, işimi okulumu herşeyimi kendim hallettim, sadece yüksek lisans okul ücretimin biriktiremediğim bir kısmını babamdan istedim.

    bu süre zarfında mc'donalds'ta, büfede, restaurantlarda, market zincirlerinde çalıştım. almanya ve ingiltere'de yarı profesyonel futbol hakemliğinin yanı sıra türkü barlarda ve düğünlerde müzisyenlik yaptım. kazandığım paralarla hem okudum hem de 13 ülke gezdim.

    okuldan sonra ingiltere'de 1 sene daha çalışıp tecrübelerle dolu 7.5 seneyi arkama alarak özgüven, 2 dil artı yüksek lisansla memlekete döndüm, şükür iyi şartlarda çalışıyorum.

    kimsenin para para diye kafanızı sikmesine müsaade etmeyin. 6 sene okudum 7,5 sene yaşadım abartısız yüzlerce türkiye'den gelme öğrenci tanıdım, büyük çoğunluğunu orta halli ailelerin çocukları oluşturyordu ve hepsi okulun yanı sıra farklı işlerde çalışıyorlardı. zengin çocuğu olanların bir kısmı okulunu bitirmeden ya da bitiremeden döndü.

    istiyorsanız bir şekilde yaparsınız. dil okulu olur, erasmus olur, burslu programlar olur, lisans olur, yüksek lisans olur, olur da olur.

    kısacası paradan daha çok azim ve emek, sonrasında dil gerektirir.
  • yurtdisinda okumaya karar vermis kisi ya cok zekidir yada cahil cesareti ile buna karar vermistir. cunku yurtdisinda birakin ilk seneden sinifi gecmeyi, ders vermek bile oyle her babayigidin harci degildir. gercekten zeka, azim ve hirs ister.
    para konusu ise ulkeye gore degisir. zira fransa'daki bir ogrenci ulkenin verdigi burslarla, aylik yardimlarla kit kanaat tam ogrenci sartlarinda gecinebilir. gel gor ki amerika yada ingiltere icin bu durum sozkonusu degildir. zira orda ne devlet sana yardim eder nede universite ucretleri fransa'daki gibi ucuz degildir. hem ingiltere'deki universitelerin pound uzerinden ucret talep ettiklerini dusunursek turk ogrenci icin cok da cazip bir ulke degildir. bunlarin disinda sinav donemlerinde kesinlikle eve kapanip deli gibi ders calisilmalidir unutulmamalidir ki bir ingiliz yada bir fransiz o dersi gecmek icin 1 defa okuyorsa turk ogrencinin 2 defa okumasi gereklidir. cunku ingiliz ogrenci okudugu metni daha kolay hatirlar ancak turk ogrenci okudugu metinde cok onemli bir kelimeyi unutursa bu durum onun bir dersine mal olur. bu sekilde calismak da sabir ister, azim ister. kisacasi eger ogrenci motive degilse, ben bir okurum dersi gecerim triplerindeyse yurtdisinda okumayi dusunmesin bile.
  • yurtdısında okumak sadece para gerektirir. yurtdısında kaliteli bir yerde okumak hem para hem de zeka gerektirir. (bkz: azim) (bkz: calıskanlık)
  • paranin yaninda got de gerekir. turkiye'de bogazici'nde okuyacagima hollanda'nin en dandik! universitesinde okumayi tercih ederim. en azindan 2 dil ogrenirim ve turkiye'de bogazici mezunu ac kaliyorken ben aranan eleman olurum.
  • 6 tanedir.

    meb bursu basvuru formu,
    2.75 ustu ortalama,
    en az 70 ales,
    belirtilen tarihten once dogmamak,
    belirtilen bolumden mezun olmak ve
    2 kefil.

    hatirlatma: master icin bu boyle.
  • master/doktora icin konusmak gerekirse,

    gmat, gre, toefl, ielts, statement of purpose ve referans mektubu grubundan muhtemelen birkac tanesi. para isleri oldukca kolaylastirabilmekle beraber cok aman aman bir sart da degildir, ozellikle doktora programlari genellikle asistanlikla adam aldigindan oturu.
  • bir dönem salzburg üniversitesi öğrenciliği yapmış biri olarak açıklamaya çalışayım. öncelikle düşündüğünüz kadar zor bir şey değildir bu. akıllı davranırsanız çok fazla paraya da ihtiyacınız olmuyor.

    adım adım ve basitçe şöyle;

    - türkiye'de üniversite sınavına giriyorsunuz.
    - sınavı kazanıyorsunuz ve 4 yıllık herhangi bir üniversitenin, herhangi bir bölümüne yerleşiyorsunuz. (kayıt yapmanız gerekmiyor)
    - ardından yurtdışında başvuru yapmak istediğiniz üniversitenin web sitesinden, başvuru formu çıktısı alıp dolduruyorsunuz.
    - lise diplomanızı, üniversite sınavı sonucunuzu gösteren kağıdı, üniversiteye yerleştiğinizi (okumaya hak kazandığınızı) gösteren kağıdı, yeminli tercümanla gerekli dile çevirtip, notere onaylatıp, başvuru formuyla birlikte okula postalıyorsunuz.
    - okuldan bir kabul kağıdı alıyorsunuz. (tam tersi de olabilir, başka okullarda şansınızı deneyebilirsiniz)

    gerisi vize işi.

    not; türkiye'de okumaya hak kazandığınız bölüm veya denk bölümleri için başvuru yapabilirsiniz. tercihlerinizi buna göre yapmanızda fayda var.
  • 1- notların iyi olacak, ders dışı faaliyetlerin iyi bir intiba verecek.
    2- okulun fikrine değer verebileceği kişilerden tavsiye mektubun olacak
    3- üniversiteleri araştırıp hangilerine müracaat edeceğine karar vereceksin
    4- ingilizce bildiğini belgelemeye yarayan ve o okullar tarafından kabul edilen imtihanlara gireceksin
    5- müracaatını onların istediği şekilde en geç son eğitim yılı başlarında (bir yıl öncesinden) göndereceksin
    6- cevap bekleyeceksin
    7- müracaatını gözden geçirdikten sonra mülakat, yazılı ödev, özel sorulara cevaplar isteyebilirler. istediklerini gecikmeden yapmaya hazır olacaksın. isterlerse yapacaksın.
    8- yedek listesinde olabilirsin belki beklediğini bildirmen gerekebilir
    9- kabul edildiğini bildirebilirler; birden fazla okul "gel" derse birine "evet" diğerlerine "hayır" demen gerekebilir. karar verebilmek için daha derin incelemen, belki gidip görmen gerekebilir.
    10- bazı para garanti belgelerini isteyebilirler. "evet" dediğine hazırlığın parçası olarak velilerin veya sana burs verenlerle gerekeni yapacaksın. sigorta , vize, ve aşı işlerini de düzelttikten sonra da gideceksin

    25.10.2021 sürümüne soru üzerine edit: masraflı mı?
    okul parası (tuition and fees), yurt ve yemek (on-campus room and board), kitaplar (books), malzemeler (supplies), ve diğer giderler (other expenses) bunlar birlikte sayılır ve toplam duruma göre değişir.

    orta halli bir amerikan yuksek okulunda yılda yirmi otuz bin dolar, iyi bir amerikan üniversitesinde yılda 60 ya da yüz bin dolar tutabilir. örn. en pahalılarından biri ingilterede oxford kimya diye biliyorum. notların iyi ise, ailenin fakir olduğunu belgeleyebilirsen genellikle bu sayıları düşürme olanakları vardır burs (stipend), yardım (grant, fellowship, assistantship, need based financial aid), mezuniyet sonrası işe girip yavaş yavaş geri ödenecek eğitim kredisi (student loan) gibi yöntemler var. burs konusunda çok aktif olmak gerekebilir çünkü hepsi bir merkezden verilmiyor, tek bir kaynaktan hepsinin listesini bulamazsın, her birinin ayrı kendine has şartı şurtu vardır, emek harcayıp öğrenip seçip başvurup, takip edip birden fazla burstan faydalanabilirsin.

    bir de gittiğin ülkede talebeler çalışabilir mi, eğitime engel olmayacak part-time iş bulmak kolay mıdır, maaşlar yetermi, çalışan talebeden gelir vergisi keserler mi? bu gibi soruların cevapları önemli.
  • bir üstteki entrydeki olayı yakın bir arkadaşım yakın zamanda kanada için yaptı fakat vize alamadı. okulu kazandı, kabul kağıdı geldi, ve bonus olarak kanada'da abisi yaşıyor.

    sanırım şu sıralar türk vatandaşlığınızla sınırlardan dışarıya çıkabilmek birazcık zor.
  • türkiye'de referans mektubu adı altında dönen akademik torpilin yurt dışındaki köklü okullarda esamesi bile okunmuyor. dünyada ilk 100'de olan bir okulda yüksek lisans yapıyorum. başvurumu yaparken lisans diplomam dışında hiçbir şey istemediler. yurtdışında okuma meselesi daima eğitimi finanse edebilmeye bağlıdır. para dışında da başka bir şeye gerek yoktur. çocuğunuzun parasailing yapması hiçbir okulun umurunda olmayacaktır.
hesabın var mı? giriş yap