• erkek annelerinin baktıkları kızlarda, oğullarından daha önem verdiği bir şey.
  • güzellik algısında en dikkat çekici olanı yüz güzelliği(cilt) kişinin, cinsiyeti/kimliği/yaşı/ırkı gibi bilgilerin yanı sıra duyguları/güvenilir olup olmadığı/çekiciliği ve niyeti gibi daha nice bilgileri ele verir.

    yapılan bilimsel çalışmalar yüzün güzel ya da çirkin olarak algılanmasının büyük oranda kültürden bağımsız olduğunu ortaya koymaktadır. insanlar bir yüzün güzel olup olmadığının beyin tarafından algılanması ve işlenmesi süreci son derece hızlı çalışan bir bilişsel işlemdir(willis ve todorov 2006).

    cildin düzgün olması özellikle kadının güzelliğini arttırmaktadır( fink ve neave 2005). kadında lezyonsuz, aknesiz, tümörsüz ve kılsız, özetle düzgün bir cildin olması evrensel olarak erkeklerce istenen bir özelliktir(fink ve ark. 2001). özellikle hafifçe kırmızı yanak (yeterli kan akımı olduğuna işare eder) çekici ve sağlıklı olarak değerlendirilmektedir. kadında düzgün cilt onun doğurganlık gücü hakkında da fikir verebilir, çünkü düzgün cilt düşük androjen ve yüksek östrojenle birliktedir( fink ve neava 2005). cildin düzgün görünüşünün ilettiği bir başka mesaj da kişinin bağışıklık sisteminin iyi olduğudur. çünkü bağışıklık sistemi zayıf olanların cildinin mikro ve makroparazitlerce işgal edilmesi ihtimali yüksektir(fink ve neave 2005).

    yüz güzelliğinin niyet okuma! tadındaki alametlerinden söz etmişken, "yüz güzellğinin değerlendirmesindeki etkenler"i belirtmeden olmaz.

    -kadın yüz güzelliği özellikleri-
    *ince çene
    *dolgun dudaklar
    *ince kaşlar
    *büyük gözler
    *küçük burun
    *ağız-çene mesafesinin az olması

    -erkek yüz güzelliği özellikleri-
    *kalın çene
    *kalın kaşlar
    *kadından daha geniş burun
    *birbirine yakın ve derin gözler
    *başa yakın kulaklar

    alıntı; prof. dr. ertuğrul eşel/ erciyes üniversitesi tıp fakiltesi psikiyatri anabilim dalı/güzellik algılaması
  • "o kadar sevdim ki resmini, işte bugün konuştu benle"
    cümlesini hakedebilecek bir kimsenin muhtemelen sahip olduğu şey...
  • çoğunlukla kafa yapısı ve kemik yapısı ile orantılı seyreder. kafa yapısı yüz güzelliğin algısında önemli parametredir. kafa yapısı ne kadar düzgün/güzel ise yüz organların şahika olmasa bile geçer not alırsın bilhassa erkekler için böyle. kadınlarda ise en az bulunan, değişime en kapalı ve en değerli güzellik türüdür ne var ki erkekler bir kadında yüz güzelliğini çok da umursamaz.
  • çoğu güzellik gibi aklı-içi-ruhu güzel olmayanların çoğu zaman görmekte zorlandığı hatta göremediğidir.(adriana lima yı tenzih ederim tabii ... yok artık kör müsün?)
  • belirli bir kriteri yoktur. yani küçük burun, renkli göz, al yanak gibi şeyler belirleyici unsur değildir.
  • güzel bakan bir çift göz olmazsa olmazıdır.
  • kas/goz yapisi muhtemelen yuz guzelliginin en onemli unsurudur. genelde uzun, duz ve yukari acili, kadinlar icin ince erkekler icin kalin kaslarla birlikte derin gozler oldugunda yuzun geri kalani da duzgun orantili/simetrik oluyor. unlu insanlardan yuz guzelligi konusunda basa oynayanlara bir bakarsak:

    adriana lima: http://funalso.com/images6/adriana-lima4.jpg

    tom cruise: http://www.imgbase.net/images/tom-cruise-2.jpg

    bu tanimadigim arkadas ise erkek olmasina ragmen muhtemelen gordugum en guzel yuze sahip olan insan: http://imgur.com/apqzx
  • (bkz: golden ratio) (bkz: divine proportion)

    (bkz: perfect face)

    (bkz: grace kelly)

    şuradaki gibi hesaplanabildiği varsayılır.
hesabın var mı? giriş yap