• rallinin akış programını gösteren çizelgedir. ilk oto zamanı esas alınarak hazırlanır.
  • avrupa komisyonu beklentisi olarak türklere uygun değildir. avrupalılar günü gününe dolduruyormudur bilemem ama. bir türk ya da türkiyeli ya da herneyse olarak 8 senelik deneyimimin özeti şudur: saçmalıktır.
  • şu sıralar şirket çalışanlarımızın düzenli olarak oluşturmaları için bir tarafımızı yırttığımız ve pek tabi olarak başarısız olduğumuz iş yaşamı enstrümanı.

    kitap üzerinde gerçekten çok işe yarar bir çaba ancak bence de türk toplumunun yapısına uygunluğu tartışmaya açık bir konu. daha açık konuşmak gerekirse, çalışmak pek türk toplum yapısına uygun bir davranış değil. hal böyle olunca, iş yaşamı enstrümanlarının pek çoğu bizim için birer angaryadan öteye geçemiyor.

    görev tanımı, prosedür, yönerge, talimatlar nasıl angarya olarak görülüyorsa bu da aynı şekilde bir angarya olarak görülüyor.

    kurum kültürü dediğimiz kültürü, kurum çalışanlarının kültüründen bağımsız olarak inşa edebilirsek eğer bu ve benzeri sistemleri de sorunsuz işletebiliriz ancak bunun mümkün olabileceğini sanmıyorum. bundan ötürü, zaman çizelgesi benim etkin ve verimli olarak kullanılabileceğine çok ihtimal vermediğim ama gayet sağlam mantık zeminine sahip bir sistem aracıdır.

    (bkz: timesheet)
  • utorrent adlı torrent indirme programında saat ayarlı download yapmanıza yarayan ayarın ismi. özellikle gece 2-8 arasında indirilenlerin kotadan sayılmaması kararından sonra kullanımı epey artmıştır. istediğiniz saatleri seçiyorsunuz ve sadece o saatlerde indirme yapıyor.
  • amacına uygun kullanmayı bilmediğimiz bir şey.

    zamanı planlamayı, günü kurgulamayı bilmiyoruz. bununla ilgili eğitimler alırken bile bunu öğrenmeye yaklaşmıyoruz. temelde kendi öz zamanımıza saygı duymayı hiç öğrenmediğimiz için oluyor bu. sağlıksız insan ilişkilerinden ve birbirinin alanını ihlal etmekten hiç çekinmeyişimizden. bireyselleşme bizim toplumumuzda gelişmedi, onun yerine bencillik gelişti. bir zaman çizelgesinden nerelere geldi konu değil mi? soru işareti de gerekmiyor aslında.

    zaman çizelgelerini yalanlarla doldurup teslim ediyorlar. gözümün önünde 2 saat kadar muhabbet ettiği zaman için, iş güvenliği çalışması gibi saçma bir şey yazmış. bunun yerine kişisel zaman yazsaydı performans değerlemede daha çok işine yarardı. açık olup bunu kendisi ile paylaştım, bana sen ne kadar samimisin bu formu doldururken diye sordu. bu sorusunu cevaplamakla mükellef olmadığım halde üşenmeyip formu gösterdim. kişisel zaman ile doluydu çizelge. gitti, eğitim doküman hazırlama satırına, burada yarım saat telefonla konuştunuz dedi. kalanında muhatap olmak istemedim. yarım saat telefonla konuşurken tüm evrakların çıktısı da yazıcıdan alınıyordu. doğruyu göstermenin bazen imkanı yoktur. ne sözle, ne davranışla. insanlar bilgi sahibi olmadıkları bir sürü konuda ahkam keser, bunu sever. görünen telefon konuşmamdı, görünenin arkasındaki de o dokümanların hazır oluşu.

    görmek istemeyene bir şey anlatmakla vakit kaybetmemek gerek.
  • 70+ sene süren bir hayat çizgisi düşünelim. ortalama bir insan için. bu süreçte yaşanan münferit olayların kaç tanesi , hayat çizgisinin bütününü etkiler ki.
    matematik olarak oran çok düşük sanki.
hesabın var mı? giriş yap