• türk sanat musikisinde romantikler diye de anılan bir ekolün temsilcilerinden, bestekar. 1896 - 1964 yılları arasında yaşamıştır. babası ünlü besteci kanuni hacı arif bey'dir. üsküdar musiki cemiyeti'ne çok emeği geçmiştir.
    50'li ve 60'lı yıllarda kulakları radyoda çalan müziklerin eğitiminden geçmiş olanların, bestecinin aynı zamanda öğrencisi olan alaeddin yavaşça'nın nefis yorumu ile seslendirdiği " beni ateşlere salan o kapkara siyah gözler" " kalacak sanma bu çağın, bu güzellik solacak" "bir nigah et kahrile sen, bakma allahaşkına" gibi şarkılarını unutmaları pek mümkün değildir. günümüzde bu bestelerin yorumlarındaki zorluktan dolayı bunları seslendiren sanatçı sayısı pek az olduğundan artık her zaman her yerde karşımıza çıkmamakda, belleğimizde yer etmiş tatlar olarak anılarımızda yaşamaktadır. üstadın ruhu şad olsun.
  • "zeki arif ataergin'in müzeyyen senar'a olan aşkını bilmeyen yoktu. bu tamamen ulvi veya diğer bir tabirle platonik bir aşktır. hocadan bir çok kere 'biz müzeyyen kızımızla ancak mahşerde kavuşacağız.' dediğini duymuşumdur. bunu çok iyi bilen necati tokyay oturur bir güfte yazar: beni ateşlere salan o kapkara siyah gözler. hoca'ya 'bunu sizin için yazdım.' der. o da 'bu benim sultanıma vereceğim en büyük hediyedir.' diyerek besteler ve ertesi hafta nota kâğıtlarıyla müzeyyen senar'ın kapısını çalar."

    alaeddin yavaşca, radi dikici'nin "cumhuriyet'in divası müzeyyen senar" isimli kitabından
  • efenim bugün radyo 1'de kendisine adanmış bir program dinlemekteydim, konuk sanatçı beyfedinin sözlerinde " halime hasret değil vuslat da her daim ağlıyor" ifadesi geçen dilkeşhaveran makamındaki bestesini icra ederken ruhumu titretti lakin bu şarkının kaydını internette bulamamaktayım, bahsettiğim şarkıyı bana bulan kıymetli bir arkadaşımız çıkarsa gerçekten çok minnettar olacağım.
  • 1896 yılında istanbul'da dünyaya gelmiştir. ilk musiki dersini pek küçük yaşta iken babasından alan sanatkar, çok güzel sesiyle öğrendiği şarkıları, muhitin takdir ve hayranlığını celbedecek surette okumağa başlamış ve bu arada babasından kanun dersi almağa başlamıştır. sahip olduğu yüksek kabiliyetiyle bestekarlık vadisine girmiştir. bilhassa <pesendide>, <sipihr>, <dilkeşhaveran>, <maye> gibi dar ve az işlenmiş makamlarda harikulede eserler vermiştir. üstad evli ve 5 çocuk babasıdır.

    fevzi atlıoğlu'nun hazırladığı 1973 yapımı hicaz şehnaz faslı plağının arka kapağında yazan bu bilgiyi noktasına virgülüne dokunmadan yazdım.

    (bkz: levon hancıyan)
hesabın var mı? giriş yap