• arsa maliyeti hariç 500-600 bin tl bandında diyebiliriz şuan için. kar vs de derken 1 milyon tl altında, herhangi sıfır daireyi almak pek mümkün değil.

    sene başında 500tl olan beton m3 ü şuan 1.000tl +kdv bandında.

    işçilikler en az yüzde 50 artmış durumda sene başına kıyasla.

    demir fiyatlarındaki değişkenlik yüzünden müteahhitler alsak mı almasak mı diye ne yapacaklarını şaşırmış durumda. bir tır demir 400.000tl olmuş.

    pvc vs detayına girmiyorum, konuşan adam boş muhabbet yapıyor. tamam bir şişirme var ama konuşan beyefendinin anlattığı gibi bir durum da söz konusu değil.

    ufak bir metraj maliyet yapalım. 100m2 temel 50cm kalınlık ile beton demir maliyeti işçilik hariç 100.000tl bandında. işçiliği de eklediğimiz zaman 120.000tl gibi fiyatları rahatlıkla buluyor.

    bir amerikan kapı olmuş 3.000tl. evde 6 7 kapı olsa 20.000tl yapıyor.
    tuğla, seramik, pvc pencere, peyzaj vs gibi bir dünya daha kalem var.
    projelendirme masrafları var. belediye, yapı denetim harçları var...
    neyse daha devam etmiyorum.

    işin içinde olmayanlar ne kadar güzel atıp tutabiliyor...
  • temeli bu kadar tutar aşağı yukarı.
    100 metrekare prefabrik bile yapamazsınız o paraya.
  • selcuk gecer gibi sahip oldugu ekonomi-101 bilgisiyle keynes triplerine giren biri icin normal bi aciklama.
  • müstakil olmadığını varsayarsak doğru hesaptır. müstakil eviniz için 550 diyebiliriz+ arsa
  • evin maliyeti bu evet de, şehir merkezinde, enerji hatları döşenmiş, kapı önünde yol geçen arsa fiyatı sorun.

    anadolunun ücra dağ başındaki arsa ilanlarına bakın, ne yol geçiyor ne inşaat izni var.

    tekrar düşünün.
  • ben size 400.000 tl vereyim 100 metrekare maliyeti için, gelin bana taşeronluk yapın. siz de kazananın ben de kazanayım.

    100 metrekareye 4 ton demir gider ortalama olarak, 60 bin lira demir maliyeti var sadece. geriye kalan onlarca kalemi saymadım. zorla gece gece küfür ettirecekler.

    kimi takip edip, neye inanıp ona göre pozisyon aldığınıza dikkat edin.
  • 500.000 vererek artırıyorum. buyursun bana yaptırsın. havadan 250.000’den büyük bi para kazanmak ister diye düşünüyorum.
  • senelerce müteahhitlik yaptım, şu anda da 14 daireli bir inşaatın hesap kitabına bakıyorum, ağzı olan konuşuyor. hırsızlık arsızlık yapmadan, çalıp çırpmadan, vergini sigortanı ödeyip iskanını alarak düzgün iş yaptığında şu anda yüzde 50 ile anlaşılmış 100 metrekare dairenin bütün kalemleri dahil maliyeti aşağı yukarı 60 bin dolar civarında, günümüz kuruyla 1 milyon 100bin lira yapıyor ki bu da nakit rakamları, eğer taşerona mal karşılığı iş yaptırmaya falan kalkarsan bu rakam 70bin dolar'a kadar çıkar.

    ha sen arsa sahibiyle anlaşırsın yüzde 25'e maliyetin düşer evet, zaten sancaktepe vs gibi bölgelerde fiyatların nispeten daha ucuz olmasının da sebebi arsa paylarının şu anda yüzde 30-35'ler civarında olması.

    edit: çok hesap kitap merak edenlere 14 dairenin kaba maliyeti olarak şu ana kadar 4.2 milyon lira harcadım. ince kalemlere yeni başlıyorum, bütün kalemler dahil yaptığım hesap ve aldığım teklifler aşağı yukarı 4.2 milyon lira da bunlara harcatacağım yönünde ki mevcut demir/beton maliyetleriyle kaba/ince zaten aşağı yukarı yüzde 50/50'ye geldi.

    8.4 milyon liraya bitiyor günümüz kuruyla şantiye, yaptığımız anlaşmaya göre 14 dairenin 7'si benim, daire başı maliyetim 1 milyon 200bin lira eğer kur sabit kalırsa, bugünün kuruyla daire başına böldüğümüzde 66bin 200 dolar ediyor. çok merak edene kalem kalem de yazabilirim neye ne para harcandığını.
  • veli göçer'in iddiasıdır. m2 maliyetini 9.000 tl altına düşürebilen (çalmadan) müteahhit varsa beni bulsun.
  • hımm.
    yuvarlak hesap reelde 10.000 $ tanesi.
    alırım bi dal.
    on tane alırım il ilçe belde belediye fark etmez.
    .
    selçuk d. geçer dese anlarım.
    d daşşşannn kısaltılmışı diye
hesabın var mı? giriş yap