• mevsim normallerinin çok üstünde bir sıcaklıkta (-17 celcius'tan +5'e çıkmış) seyreden bir günde, pekmez dolu bir tankerin (15 metre yükseklik, 27 metre çap) çökmesiyle oluşmuş, ortalığa tam 8.700.000 litre pekmez'in saatte 56 km hızla saçılmasına sebep olmuştur. muhtemelen yükselen sıcaklığın tankerdeki fermantasyonu fazla hızlandırdığı ve adam gibi inşaa edilmemiş tankerin oluşan karbondiyoksitin basıncına dayanamadığı düşünülüyor.

    birçok binanın yerle bir olmasına sebep olan sel, kanalizasyon sistemlerine de zarar vermiş, caddelerin taşıyamaması sonucu yaklaşık 1'er metre çökmelerine sebep olmuştur. tren garına da yayılan sel, bir trenin raylarından çıkıp "yüzmesine" sebep olmuştur.

    korkunç bir görüntüye sebep olmuş, 21 kişi ölmüş, 150den fazla insan yaralanmıştır. ayrıca birçok hayvan -çoğunlukla atlar- yaşamını yitirmiştir.

    kimileri hala hava çok sıcakken civarda pekmez kokusu alınabildiğini söylermiş.

    http://edp.org/molasses.htm
  • olayda ölenlerin listesi:

    patrick breen
    william brogan
    bridget clougherty
    stephen clougherty
    john callahan
    maria distasio
    william duffy
    peter francis
    flamino gallerani
    pasquale iantosca
    james h. kinneally
    eric laird
    george layhe
    james lennon
    ralph martin
    james mcmullen
    cesar nicolo
    thomas noonan
    peter shaughnessy
    john m. seiberlich
    michael sinnott

    kaynak: http://en.wikipedia.org/…_molasses_disaster#victims
  • 15 ocak 1919’da dev bir melas (şeker pekmezi) tankının çökmesi ile gerçekleşmiştir. sekiz milyon litreden fazla melasın sokaklara akması ile meydana gelen sel felaketi çok büyük hasara ve 21 kişinin ölümüne neden olmuştur.

    tank 1915 yılında inşa edilmişti ve amerika birleşik devletleri endüstriyel alkol şirketi'nin (usia) bir yan kuruluşu olan "purity distilling company" tarafından işletiliyordu. o zamanlar mayalanmış melastan yapılan endüstriyel alkol oldukça kârlıydı. birinci dünya savaşı için mühimmat ve diğer silahların yapımında kullanılırdı. yıkılan tankın boyutu şeker pekmezine olan talebi ortaya koymaktadır. 15 metreden daha yüksek, 27 metreden daha fazla çapa sahip olan tank 9,5 milyon litre şeker pekmezi muhafaza edebiliyordu.

    tank daha inşa edildiği gün sorunluydu. sık sık sızdırdığı gibi çatırdama sesleri de çıkarıyordu. bu sorunlara rağmen kullanılmaya devam eden tank birinci dünya savaşının sona ermesi ile usia tarafından tahıl alkolü üretimi için kullanılmıştır.

    15 ocak 1919'da yaklaşık saat 12:30'da patlayan tank şekerli ve yapışkan bir sele neden oldu. raporlara göre ortaya çıkan pekmez dalgası 5 ila 12 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 49 metre genişliğindeydi. saatte yaklaşık 56 km hızla ilerleyerek birkaç şehir bloğunu yok etmiş, otomobillere zarar vermiştir.

    kurtarma çalışmaları oldukça süratli bir şekilde başlatılsa da sertleşen pekmez kurtarma çalışmalarını oldukça zor hale getirdi. sonuç olarak çoğu pekmez içerisinde boğulan 21 kişi hayatını kaybetti ve 150 kişi yaralandı.

    boston post, bir dizi atın yapışkanlı kâğıt sinek tuzaklarına yapışan sinekler gibi pekmeze yapışarak öldüğünü kaydetti. temizleme çalışmaları haftalarca sürdü ve felaketin üzerinden yıllar geçse de bölgenin pekmez kokmaya devam ettiği görüldü.

    yalanan felaketin ardından çok sayıda dava açıldı. kurbanların yakınları tankın güvenli olmadığını iddia ederken, usia tankın kötü niyetli kişiler tarafından sabote edildiğini savundu. 1925 yılında tankın sağlam olmadığına karar verildi ve usia tazminat ödemeye mahkûm edildi. felaket sonrasında ülke genelinde tüm eyaletlerde daha katı inşaat kurallarının benimsendi.

    yıllar boyunca görünüşte bu kadar masum olan pekmezin nasıl bu kadar çok ölüme neden olabildiğine dair sorular gündeme getirildi. 2016 yılında araştırmacılar sorumlunun soğuk hava olduğunu belirten bir çalışma yayınladılar. sıcak hava pekmezin viskozitesini düşürürken soğuk hava tam tersi etki yaratmıştı ve arama kurtarma ekiplerini çaresiz bırakmıştı.

    kaynak: britannica.com
  • amerika tarihindeki en uzun ve en maliyetli hukuk mücadelelerinden biri: boston pekmezi felaketi!

    15 ocak 1919'da meydana gelen "boston pekmezi felaketi", boston'un kuzey yakası'nda, endüstriyel alkol üretiminde kullanılan 2,3 milyon galon melas içeren devasa bir tankın patlamasıyla oluştu. ortaya çıkan pekmez dalgası, tahmini olarak saatte 56 km hıza ve yaklaşık 25 metre yüksekliğe ulaşarak binaları yıktı, araçları devirdi ve yoluna çıkan her şeyi mahvetti. oluşan yapışkan sel, birçok hayvanın telef olmasıyla birlikte 21 kişinin ölümüne ve 150'den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. pekmezin soğukta katılaşması ve sokakların temizlenmesi ise 6 ay sürdü.

    felaket, aynı zamanda amerika tarihindeki en uzun ve maliyetli hukuk mücadelelerinden birine de yol açtı; tankın sahibi olan amerika birleşik devletleri endüstriyel alkol şirketi (usıa), çok sayıda davayla karşı karşıya kaldı. bu, massachusetts'teki ilk toplu davalardan biriydi ve modern kurumsal düzenlemenin önünü açmada bir dönüm noktası olarak kabul edilir.

    şirket, üretilen alkolün bir kısmının mühimmat yapımında kullanılması nedeniyle tankın anarşistler tarafından havaya uçurulduğunu, ayrıca felaket gününde mevsim normallerinin çok üstünde olan alışılmadık derecedeki yüksek sıcaklığın içerideki pekmezin fermente olup gaz oluşmasına ve tank içindeki basıncın artmasına neden olduğunu iddia etti. ancak mahkeme tarafından atanan bir denetçi, üç yıllık duruşmaların ardından tankın tasarımının kusurlu, perçinlerin zayıf ve desteğin yetersiz olduğu ortaya çıkararak şirketi sorumlu buldu ve şirket 1 milyon dolar tazminat ödedi. hayatını kaybeden kişilerin akrabalarına yaklaşık 7.000 dolar ödeme yapıldığı bildirildi.

    günümüzde boston pekmezi felaketi'nde tankın bulunduğu alan artık bir parkın parçasıdır ve bazı bölge sakinleri sıcak yaz günlerinde hala havada hafif bir pekmez kokusunun hissedildiğini söyler. endüstriyel gözetimin beklenmedik sonuçlarını ve güvenlik düzenlemelerinin önemini vurgulayan olay, tarihte tuhaf ve trajik hikayesiyle yerini almıştır.
hesabın var mı? giriş yap