• dünyaya yakın bir asteroiddir. çapı 850 metre kadardır.

    japonlar hayabusa2 uzay aracı ile bu asteroide inmeyi, parça alıp dünyaya getirmeyi düşünüyorlar.

    hayabusa2 2014 yılında fırlatılmıştı. bu ay içinde iniş gerçekleşecek. 2020'de aracın dünyaya dönmesi planlanıyor.
  • hayabusa2'yi twitterdan takip edebilirsiniz.
    https://twitter.com/haya2e_jaxa
  • hayabusa-2 tarafından çekilen en net fotoğrafı. gerçekten heyecan verici.
  • japonya uzay ajansı'nın hayabusa 2 uzay aracının asteroit ryugu'dan topladığı örneklerde bir rna bileşeni ve b3 vitamini keşfedildi. asteroitten alınan örneklerin analiz eden bilim insanları, bunların laboratuvar ortamında incelenen en ilkel malzeme olduğu sonucuna vardı. söz konusu bulgular, rna ve dna moleküllerinin göktaşlarıyla dünya'ya gelmeden önce uzayda ortaya çıkmış olma ihtimalini gündeme getiriyor.

    ryugu şu anda dünya'dan yaklaşık 347 milyon kilometre uzaklıkta.

    kaynak ve daha fazla bilgi için; https://www.indyturk.com/…n-geldiğine-dair-en-güçlü
  • bu araştırmanın bütçesinin 145 milyon dolar olduğunu öğrendim; kaçak sarayın bize maliyeti ise 240 milyon dolar katkısı: koca bir sıfır.

    sonra ilk 10 ülke içerisine 2023'de girme hedefleri falan... tabi yerseniz.

    bilime sarılmayan ve onu en önemli aydınlatıcısı olarak görmeyen ülkelerin yakın gelecekte şansı sıfır olacak. siz hala diyanete 11 milyar tl ayırmaya devam edin; sizi küresel ısınmadan, susuzluktan, işsizlikten ve açlıktan da kurtarır.
  • dünya’da bulunan fosillerin yaşama dair sakladığı ipuçları gibi asteroidler de güneş sistemimizin geçmişi hakkında mühim ipuçları verir. asteroidlerden alınan örnekleri incelemek güneş sistemimizi daha iyi anlayabilmek açısından oldukça önemlidir.

    japonya uzay araştırma ajansı (jaxa) tarafından 2018’de fırlatılıp ryugu asteroidi’nden örnekler aldıktan sonra yeryüzüne dönen hayabusa2 sondası, bu alanda yürütülen en önemli çalışmalardan biri olarak kabul edilmektedir.

    bu kapsamda yapılacak çalışmalar için jaxa, ryugu asteroidi'nden getirilen örneklerle ilgili tez ve proje başvurularının yapılacağı başvuru portalını erişime açmıştır. bu konuda çalışmak isteyen araştırmacılara ve bilim insanlarımıza duyurulur.

    konuyla ilgili başvuru kılavuzuna ve örneklerin bulunduğu veri tabanına ilgili linkler üzerinden ulaşılabilmektedir.

    başvurular hakkında bilgi almak için:
    https://jaxa-ryugu-sample-ao.net/
    https://darts.isas.jaxa.jp/curation/hayabusa2/
    https://jaxa-ryugu-sample-ao.net/…les/guidebook.pdf

    kaynak:
    https://tua.gov.tr/…teroidi-calismalari-icin-duyuru
  • her haber geldiğinde insanlık adına sevinmek, çocukluk meraklarımı ve zevklerimi bunları takip ederek tatmin etmek yerine, sinirlenerek izlediğim asteroid..
    neden?
    çünkü adamlar uzaya çıkıyor bir asteroidin yörüngesine oturup aletler indiriyor ve örnek alıyorlar, daha sonra kraterler açıp içinde örnek arayacaklar..
    biz?
    salavat projesi, aslı astarı olmayan yep, batık şirketler falan filan bimem ne işte..
    bizde niye olay böyle diye düşünüyorum, yapmıyoruz işte mk..
  • hayabusa2 projesine ev sahipliği yapan gizemli astreoid. proje ile asıl araştırılmak istenen şey şu; belki de dünyada hayatın oluşumunu tetikleyen güneş sistemimizin içinde ama dünyanın da dışında bir yerlerde. suyun, organik oluşumların kökenleri ile ilgili güneş sisteminde araştırmalar yapmak. işte bu amaç ile güneş sistemine bakıldığında bilim insanlarının araştırması için oldukça ilkel bir gövdeye sahip olan ve aynı zamanda güneş sisteminin de içinde dolaşan bir gök cismi gerekliydi, o cisim ryugu idi. projenin özünde hareket halindeki bir gök cisminden örnekler toplayarak dünyaya getirebilmek.
  • japon'ların keşif araçlarına şu sıralar ev sahipliği yapmakta olan sevimli asteroid. burada yer çekimi o kadar düşüktür ki keşif araçlarının tekerlekler üzerinde dolaşmaları imkansızdır. bu yüzden yer değiştirmek için ufak zıplamalar yapar. tabi bu ufak zıplamaların her biri 15 dakika civarı sürer.
hesabın var mı? giriş yap