*

  • 2001 yılında singapur'da yapılan bir forumda 19 kasım olarak kabul edilmiş gün.
  • ilginç kutlamalara vesile olacağına inandığım "önemli" gün. altına s.çmış insanlardan oluşan bir kortej oluşturulup gezdirilebilir bu günde ki tuvaletin önemi bir kere daha vurgulansın. yaptırılacak bir ziçan adam heykelinin önünde toplu s.çma gösterisi insanların ilgisini ziyadesiyle celbedebilir fakat gösterinin izinsiz olması durumunda polisin copla müdahalesi çok daha ilginç olacaktır.
  • kutlamalar protokol uyelerinin toren alanina topluca sicmalari ile baslar
  • seramik, klozet, helataşı, bide gibi ıslak mekanda kullanılan malzemeleri yapan firmaların benimseyeceği gün.
  • her gun 2.6 milyar insan duzgun, temiz sanitasyon imkanlarina sahip olmamanin sonuclariyla bogusuyor. her yil dunyada bir bucuk milyon cocuk ishalden oluyor. sahara alti afrika'daysa her gun 2000 cocuk ishalden oluyor.
    dunya tuvalet gunu yukarida yazdigim sorunlara dikkat cekmek icin baslatilmis bir hareket.

    http://www.worldtoilet.org/wto/
  • cok basitce temin edilebilecek temel bir ihtiyacin eksikliginden artik insanlar olmesin diye ilan edilmis bir gun. diger taraftan, tuvalet kelimesini duyunca gulmeye baslayan minimal insanlarin varligini da bize hatirlatan bir gun.
  • güzel ve anlamlı bi' gündür.

    tuvalet candır;
    kimselere açamadığım en boktan sıkıntılarımı onun içine boşalttım hep.. bi' gün bile yüzünü asmadı, şımarıp taşkınlık yapmadı..
    ne zaman sıkıştıysam ona koştum.. hep kucak açtı bana, bağrına bastı..
    günün her saatinde her türlü kokumu gürültümü pisliğimi çekti.. bi' gün bile "dur napıyosun, yeter ama" demedi..

    en gizli anlarımın tek yareni, utanıp sıkılmadan en mahrem yerlerimi gösterdiğim canımın köşesi tuvaletim, duydum ki bugün senin gününmüş.. ne mutlu sana, ne mutlu bize..

    sana layık değil ama, artık yarım elma gönül alma, bu anlamlı gün şerefine sana yeni bi' fırça aldım, tam istediğin gibi mor simli, helezonlu..
    güle güle kullan, süründükçe beni hatırla..

    daha nice güzel günlere hep beraber.. canım benim..
  • kutlama yazısı tuba akyol'dan geliyor.

    "dün dünya tuvalet günü'ydü, kutladınız mı? tuvalet ki-hele de bizimkisi gibi yalnız kalma ihtiyacının bir tepki, bir tavır gibi algılandığı "birlikte yenecek, birlikte içilecek, birlikte oturulacak, birlikte sıkılınacak, illa birlikte, hep birlikte" aile düzenine sahip ülkelerde-çok mühim bir mevzu. kimseyi kırmadan, üzmeden, incitmeden yalnız kalmanın yegane yolu.o yüzden yani "türkün aklı tuvalette gelir" başına! sadece orada, bir tek orada, hakikaten yalnız ve rahatsız edilmeden düşünebilir insan. kitap ve dergi okumak için kütüphane kıvamında rahattır tuvalet. çünkü kimse başını uzatıp okuduğunuzu okumaya, sohbet açmak için "aaa, ne okuyorsun, bize de anlatsana" demeye kalkmaz.tuvalet yani, ben hakikaten anlamıyorum, tuvalete bu kadar muhtaç insanların yaşadığı bir memlekette neden hala evin en ışık alan, en geniş odasına yapılmaz da, kenara köşeye tıkıştırılır? ayıp!"
  • dünya tuvalet organizasyonu* tarafından, her sene kasım ayının 19'unda düzenlenen özel etkinliktir.
    [http://worldtoilet.org/…we-do-world-toilet-day.html http://worldtoilet.org/…we-do-world-toilet-day.html]
    122 ülke tarafından kabul edilmiş, 2013 yılı itibari ile de birleşmiş milletler özel günü olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap