• old laik days.
  • üst edit: videodaki selin hanım twitter hesabından açıklama yapmış. tık, tık videodaki gözlüklü öğrenci de şu beyefendiymiş. videoyu çeken ve yayınlayan gökhan bey için de şuradan... baklava desenli kazak giyen öğrenciyse şu beyefendiymiş.

    ikinci videonun 24.dakikasında fıkra anlatan hoca tarihçi ekrem hüsem'miş. kocaali haber isimli haber sitesinde kendisinin yaşlı halinin olduğu fotoğrafın görülebileceği şöyle bir köşe yazısı da bulunuyor.

    ikinci videoda merdivenlerden çıkan perihan hanım'ı bulamadık sözlük...

    ve selin hanım dünyalar tatlısı bir insan. aynı videodaki gibi. umarım hayatı boyunca lisedeki gibi mutlu olur. o kadar çok mesaj aldım ki cevap veremediklerim olmuştur. videodaki kişilerden biri benim diyen olursa entry'i düzenlemeye devam ederim.

    video

    24 kasım 1995'te kartal anadolu lisesinde bir eşit ağırlık sınıfında öğrenciler tarafından çekilen videodur. 90'ların giyim tarzı video boyunca direkt göze çarpıyor. kenan doğulu'nun 90'larda popüler olan bir kereden hiçbir şey olmaz parçasını çok güzel söylemişler. videodaki kişiler şu an neredeyse 40 yaşına gelmiş çoluk çocuğa karışmıştır büyük ihtimalle. ayrıca kadın ve erkek öğrencilerin saç tarzlarını beğendiğim buram buram samimiyet ve nostalji kokan videodur.

    videonun ikinci ve üçüncü bölümleri de vardır.

    videoyu çeken ve yükleyen gökhan bey videonun dördüncü, beşinci ve altıncı bölümlerini de youtube'a yüklemiş. kendisi bu üç videonun 1994 yılında çekildiğini belirtmiş. aynı zamanda 1-2 hafta içinde toplanıp yeni bir video çekeceklermiş.

    dördüncü bölüm

    beşinci bölüm

    altıncı bölüm

    edit: hayattaki en büyük şansım bu ortama az çok benzer lise hayatımdır. bu yüzden lise zamanları çok büyük önem arz ediyor benim için. ayrıca videodaki zamanlarda verilen eğitimin kalitesi şu anki liselerin verdiği eğitim ve öğretimin kalitesinden kat kat yüksek olduğuna kalıbımı basarım.

    edit 2: ikinci videonun 9. dakikasında malum şahıs mı değil mi diye düşünebilirsiniz. kendisi müdür yardımcısı osman kaymak'mış. aklınıza gelen kişi değildir rahat olun.*

    edit 3: videodaki öğrencileri soranlar var; fakat hepsi benden yaşça büyük, hiçbirini tanımıyorum.

    edit 4: videoda fahrettin koca, ekrem imamoğlu, ozan tufan gibi birçok kişinin olduğuna dair bir sürü mesaj aldım. ama hiçbiri ikinci videonun 9. dakikasındaki görüntü kadar beni şaşırtmadı.
  • 1999 yılında girdiğim okula dair videodur.

    o görmüş olduğunuz sıralarda ben de oturdum, o duvar boyasının üzerine ben de kopya yazdım, o pencereden ben de dışarıya baktım, ben de hayallerimi o çatı altında kurdum.

    her insana çocukluk ve gençlik anıları hoş gelir. çünkü beyin zaten kötü anıları silip, iyi anıları saklamak üzerine çalışan bir mekanizma. fakat şunu olabildiğince objektif şekilde paylaşmak isterim ki; gerçekten çok saf ve çok düzgün bir ortama sahip bir okuldur kartal anadolu lisesi.

    okul, almanya'da işçi olarak çalışan türk ailelerin çocuklarına, almanya'dan türkiye'ye gelen alman çocuklara ve türkiye'de almanca öğrenmek isteyen çocuklara yönelik olarak açılmış tek anadolu lisesidir. bu nedenle öğretmenleri özellikle seçilmiş, almanya'da ilk/orta okul eğitimi almış bir alman öğrenciye bile burada orta okul veya lise eğitimi verebilecek ve öğrenciyi afallatmayacak öğretmenler atanmıştır. bu okuldaki tarih, coğrafya, din, beden öğretmenleri bile alman öğrenciler ile anlaşabilecek ve dersi aktarabilecek kadar almanca bilen öğretmenlerdir. 95'te istanbul'da lisede öğretmenlik yapabilmek için yaklaşık olarak 85'te öğretmen okulundan veya üniversiteden almanca bilerek mezun olmanız gerekirdi. o günün koşullarını düşününce öğretmenlerin de seçkinliğini tahmin edebilirsiniz. öte yandan almanya'dan gelen öğretmenler de apayrı bir başarı öyküsüydü.

    bu arada kartal ilçesinden dolayı da eleştiri almış. bu eleştiriyi yapanlar, istanbul'lu olmadıkları için, rahatça atıp tutabilirler. ama böyle nadide bir okul, neden kartal'a kuruldu, açıklayayım;

    1987 yılında, kartal ilçesinin sınırları batıda bostancı, kuzeyde kayışdağı, doğuda gebze, güneyde ise yalova idi. anadolu yakası'nda şu anda ayrı ilçe olan; pendik, maltepe, sancaktepe, sultanbeyli, tuzla bölgeleri kartal'a bağlıydı. kadıköy'den sonraki anadolu yakası'nın en elit yeri kartal'dı. kartal 1947'de istanbul'un sanayi bölgesi ilan edilmiş, bu nedenle memur ve işçi ağırlıklı eğitimli bir halk oluşmuştur. dragos, anadolu yakası'nın en elit sayfiye yeri kabul edilirmiş. tansu çiller'in başbakanlık yaptığı dönemde evi dragos'taydı. erdal inönü'nün shp başkanı olduğu dönemde yazlığı yine kartal'daydı (havacılar mah). kartal ilçesi, dönemin en iyi bürokrat ve sanayicilerinin yetiştiği bir ilçeydi.

    almanca da ağırlıklı olarak mühendislik, tarih, kimya alanlarında kullanılan bir dil olduğu için de çocuklarına bu dili öğretmek isteyen ebeveynler için en ideal okul burada olmalıydı. bu nedenle çok doğru bir yere, çok doğru bir zamanda kurulmuş ve çok doğru öğretmenler atanmış bir okul olmuştur. sadece almanca eğitim vermesinden dolayı herkes tarafından gözde bir okul olamamış, bu nedenle puanları çok yükselmemiştir. fakat almanca'yı da en iyi öğrenebileceğiniz okullardan olmuştur.

    bugünün kartal'ına bakarak "amma da büyütmüşler, sikko ilçenin sıradan okulu işte" dememek lazım. kartal anadolu lisesi, old laik days dönemine ait en kıymetli okullardan biridir. ekolü olan bir okuldur.

    ha, günümüzde durum nasıldır, günümüzde her okul gibi durumu fecidir. nedeni de okul değil, ülkenin durumunun feci olmasıdır. başına koydukları badem bıyıklı nedeniyle, kpss'de cemaatleri kayırmaları nedeniyle, öğrencilerin sosyal medya ve oyunlarda boğulmaları nedeniyle ortam bozulmuş, yozlazmıştır. kaçınılmazdır.

    bırak kartal anadolu'yu, kuleli askeri lisesi'ni kapatan zihniyetten ne beklersin....

    keşke 30 yıl öncesi seviyesine erişebilecek kadar ilerleyebilsek!

    edit: almanya'dan gelen öğrenciler için kurulmuş başka okul da varmış. izmir yunus emre anadolu lisesi de öyleymiş. bilgilendirme için laemar'a teşekkürler.
  • hayatımda hiç bir zaman okulu sevmeyen biri olarak çok güzel şeyler hissetiren video.

    ben aynı ortamı çok seneler yazlıkta okulsuz, öğretmensiz, sınavsız bir şekilde yaşadım. 90'larda cinsiyet umursamadan samimiyet ve arkadaşlık tam olarak buydu işte. buram buram kokusu geliyor resmen burnuma, o coşku ve sevgi dolu cıvıl cıvıl sesler yankılanıyor kulağımda.

    ne güzel zamanlarmış, şimdiki gençler ya imam hatiplerde ayrı ayrı okuyor ya da karma okullarda iğrenç eğitim sistemi ve aile baskıları yüzünden hiç bir şekilde böyle samimiyet kuramıyor. kuranı da sanki biraz daha dejenere olmuş şekilde yapıyor bunu. akıllarda hep cinsellik var sanki. şu görüntülerde hissedilen o masumiyet, o samimi mesafe yok artık.

    bunun nedeni hem sosyolojik hem de politik. ne yazık ki artık bu içtenlikten, bu samimi hislerden uzak bir ülkede yaşıyoruz.

    her şeyi eski haline getirmek için çok ama çok uğraşacağız. umarım bütün bu insanları yeniden birleştirmeyi ve herkesin birbirini koşulsuz sevdiği başarılı bir ülke olmayı yeniden başaracağız.
  • 22:39'da ki teyzenin instası ?
  • özlendin eski türkiye gençlerindeki aydınlık...
    mutlu, pozitiv, yapıcı her şeyi çok özledik be.
    nasıl bir karanlık pislik içine sürükleniverdik göz göre göre... dışarıdan bakınca veya eski güzel günleri izleyince böyle minicik ve alakasız bir videodan bile çok net fark ediliyor bu durum.

    20 yılda her ama her konuda bu kadar hızlı nasıl bozulduk akıl alır gibi değil. müspet neyi varsa yitirerek uçurumdan düşen bir ülkeyiz malesef. tarih buna seyirci kaldığımız için bizi affetmeyecek...
  • mf sınıfı olsaydı, kesin test çözüyor olurlardı.
  • mezun olduğum lise olan
    (bkz: kartal anadolu lisesi) nde çekilmiş videodur

    okuduğum sınıfları görünce, bir hüzünlendim doğrusu.

    almancanın birincil yabancı dil olduğu lisemde, almanyadan türkiyeye gelen gurbetçi ailelerin çocukları için her sene belirli sayıda kontenjan ayrılır.

    muhtemelen kamerayı da gurbetçi ailelerden birinin çocuğu getirmiştir o senelerde:)

    durmuş hoca, temel hoca gibi efsaneleri tanımak ve onlardan ders almak ayrıcalıktı.
  • önceden anadolu liselerinin profili buydu. her şehrin, her bölgenin en nitelikli öğrencileri burada okurdu ve bu çocuklara saygı duyulurdu anadolu lisesinde okudukları için.
  • benim de liseden mezun olduğum yıl. evet, böyleydik lan hakikaten. çok da güzel zamanlarmış.

    edit : şimdi aklıma geldi. benim de 8mm video kameram vardı ve okulda çok çekim yapmıştım. kasetleri evde hala duruyor ama kamera pert. nasıl dijitale aktarabilirim ki onları. eminim çok güzel anılar çıkaaktır
hesabın var mı? giriş yap