• zorunlu edit: ustayı ayağına çağırdın diyenler olmuş. yok efendim eve gelmedi, vatsaptan foto ve video yolladık. eve gelemezmiş önce işi görmeliymiş. ayrıca işin uzunluğundan ve emeğinden bahsedilmiş. parçayı eve getirip takmamız 30 sn sürdü. (sıcak-soğuk ayarı yapılan kolun içinde bir parça idi) indirim yapabilir miyiz diye konuştuğumuzda akşam saatinde - ki saat 6 civarıydı- bu fiyatın normal olduğu, yarın ölü bir saatte çağırırsak ücreti 170 liraya düşüreceğini söyledi. 30 liralık farkı saate göre belirledi.

    az önce tecrübe ettiğim durum. duşa kabin su akıtınca tesisatçıyı aradım. baktı, 200 liraya olur anca dedi. biz de hırdavatçıdan 10 liraya parçayı aldık. kendimiz uğraşıp yaptık.

    el işçiliğine 190 lira alınır mı?!

    evinizde bozulan bir şey olduğunda siz yapın, uğraşın en azından. bu hırsızlara para kaptırmayın.
  • (bkz: tamam)

    edit2: ticaretten anlayamayan yazar arkadaş ayrıca adama bunun için hırsız diyemezsin.

    edit: özelden sövenler olmuş. ben de evde her işi kendim yapıyorum, elektronik eşyaların tamiri dahil. gelip hepsi için bir bir başlık açacak halimiz yok.

    usta el işçilgine 190tl demişsin de ne biliyorsun usta 10tllik malzeme takacağını.

    bu işin hakkı bu, eve usta cağıracaksın 20tl mi vereceksin. taksici 5tllik gaz ile gittiği yoldan 150tl alıyor. 100tlye aldığımız kazağın maliyeti ne kadar? veya 8bin tl'ye aldığın iphone nun. ticaret bu alırsın almazsın.

    paranin değeri mi kaldı, babam esnaf 2tl kazanıyorsa 1tlsini vergi olarak veriyor 1tlsini de işçisi, sigortası, iş arabasının benzini, dükkanın elektriği suyu gazı bilmem neyini ödüyor kendisine kalıyorsa emin ol 30kuruş kalıyor.

    esnafların çoğu çakal kabul ama hepsini de aynı kefeye koymayın. basit işleri de kendiniz yapın.
  • el işçiliğine güvenen, 3-5 liralık parçalar alıp, kendi işini görebilir. ama sadece el işçiliği dediğiniz işi yanlış yaparsanız, çok daha fazlasını ödemek zorunda kalabilirsiniz. bu yüzden, bilmeden her işine maydanoz olmanızı tavsiye etmem. illaki yapacaksanız da ismek'in kurslarına katılmanızı öneririm.
  • benzer bir durum benimde başıma geldi. tesisatçı 200 tl dedi. dedim kendim yaparım.

    10 tl ye silikon aldım ,
    20 tl ye su geçirmez bant aldım

    sonuç;

    yapamadım. hala akıtıyor.
  • bedavaya getirilebilecek olaydır. vanaları kapadım, artık su akıtmıyor. bedavaya geldi valla.

    şaka bir yana hemen her işte ucuza getirilebilir bir olaydır.
  • sırf bu yüzden tecrübem ya da eğitimim olmadığı halde gittim full set matkap aldım. alır almaz da ustanın benden istediği 50 liralık işi tek başıma bedavaya yaptım. mahalle ustaları deli paralar kazanıyor yaptıkları iş ise bu paralar kadar değil. yukarıda da söylendiği gibi ilk önce kendiniz uğraşın, başaramazsanız arayın gelsin yapsınlar.
  • kirada oturduğum evin sıvasını ayıp olmasın diye çıkarken rüzgardan çarpan kapı sebebiyle döküldüğünü söylemem sonrasında hiç bakmayan kokoş izmir’li teyzenin ustanın 200 liraya yapıcağını söylemesi üzerine ben hallediceğimi söylemem ve sonrasında kilosu bir liradan 5 kilo alçı ve daha sonra sprey boyayla boyamam sonrasında 25 tl’ye halletmem buna örnek olabilir. ev sahibi olmak özellikle izmir’de aç gözlü terbiyesiz olmayı gerektirmez. duyrulur.
  • televizyonun açıp kapama düğmesinden cızırtı geliyordu, bi süre sonra düğmeye bastığım halde ışık yanmıyordu. ulan dedim şimdi durduk yerde en az 150 lira girdi. zaten hafta bir bazen açıyorum. neyse ben şuna bir bakayım olmazsa tamirci çağırırım deyip açtım arka kapağı. düğmenin olduğu yeri biraz kurcaladım. ileri geri hareket ettirdim. bastım düğmeye eskisi gibi oldu. sonra kapattım. yalnız şimdi ne olur ne olmaz diye düğmeden kapatmıyorum. kumandadan açıp kapıyorum.

    kısacası bazen böyle sorunlar sandığımız kadar büyük olmuyor. kendinize güveniyorsanız önce bi deneyin.
  • işyerindeki tüplü televizyon yeşil gösteriyordu. tv tamircisi tüp değişecek dedi. 220 lira.

    internette bulduğum bir forumda ekranda mıknatıs gezdirin diyordu. (bkz: kontrolkalemi)

    ben ise kuvvetli olsun diye neodyum aldım 1 liraya. ilk günkü gibi oldu.

    açın youtube bakın her şeyin çözümü var. mına koduğumun edd'i şanzıman indiriyor. sizin neyiniz eksik. (bkz: edd china)
  • artık işini hakkıyla yapan esnaf değil kimden ne koparırsam, kimi nasıl düdüklerim hesabını yapan 4. dünya ülkesinde sıradan bir durum.

    bu gözler alaturka tuvalette hacet giderilen deliğe takılan plastik kapağı 90 tl diye masraf yazan tesisatçı gördü. işin ilginç yanı ise kapağı ben aldım, müsait olunca takarım demiştim. kendisi gelince -ver abi ben takayım- deyip kendisi taktı. üstelik tanıdık birisi ve muhabbetimiz var bu gavatla. döver misin sabaha mı bırakırsın bilemedim.
hesabın var mı? giriş yap