• annemin sürekli olarak kullandığı üç raporlu ilacını 30 eczane gezdim bulamadım ilaçta euro kuru 2.69 olduğu için firmalar üretmiyor veya ithal etmiyormuş. bu durumu cimer den yazdığımda bana gelen yanıt "ilaç piyasada bulunmamaktadır" bunu biliyorum çözün bu durumu diye yazdım.

    edit: sıkıntı hala devam ediyor. lazım olan ilaçlar 1 kutu bile gelmemiş eczanelere. cardura xl 8, adalat chrono 60, detrusitol sr 4
    ilaç depolarının ve üretici firmaların stoklarının, ilaç takip sistemininden(its mobil) görülmesi sağlanmalı. eskiden zam gelecek diye petrol istasyonlarının benzin satmamasına gidiyor iş.

    edit2:bayer ilaç firması üretim yaptığı fabrikada geliştirme çalışmasından dolayı adalat chrono ilacını en erken haziran 2019 tarihinde piyasaya sunacaktır.

    güncel haber:
    https://mobile.twitter.com/…tus/1084796734600069123
    https://mobile.twitter.com/…tus/1082568587569782784
  • ooooo

    nihayet uyanmış bizim halk.

    o ilaç krizi 1 yıldır sürüyor ama tek yerde haber olmadı. ithal ilaç ların nerdeyse tamamı yok . işin kötüsü eskiden bunların yerine verilen muadil leri de yok yada bulması çok zor.

    kalp, tansiyon , şekerden tutun kan sulandırıcı iğne ordan psikiyatrik ilaçlar yok allah yok .

    ama lafa gelince akp nin sağlık politikası harika. lan ülkede ilaç yok ilaç. neden bahsediyorsunuz siz.

    bu başlığa bi dökülür umarım ilacını bulamayanlarda bi görürüz durumun vehametini.

    edit : birazdan akp öncesinde durum nasıldı adamları damlar. siz çoluk çocuğu kandırın amk. biz o dönemleri yaşadık. eskiden devletin veremediği ilacı para nla bulabiliyordın en kötü.

    bugün para da versen yok ilaç. öyle bi yokluk.
  • concerta 36 ve 54 ünü piyasada bulamamam ile teyid ettiğim kriz.

    yapacağınız işin anasını avradını götünden sikeyim.
  • cok yakınım hamile olup pihtilasma önleyici/düşük önleyici iğne hamileliği boyunca vurulmasi gerekiyordu. ızmirdeki tüm eczaneleri aradi /aradik 4 bir koldan. yok bulunamadi ve bu ignenin muadili alternatifi yokmuş. sonuç bebeğini kaybetti. allah gerçekten tüm hastalara güç sabır şifa versin..

    edit. ılacin adını çok soran olmuş (bkz: proluton depot)
  • yılın ilerleyen aylarında daha derinden hissedilecek krizdir. sanayi yok, bilim yok, üretim yok, proje yazsan destek yok!
  • asıl sorun sgk nın daha bir ay önceden ilaca zam geleceğini ilan etmesidir. firmalar zam gelecek diye ilaçları piyasaya salmıyor ve milleti eczane eczane gezmeye mecbur ediyor. şu anda 902 kalem ilaç yokta imiş. yazık değil mi bu insanlara. pazartesi ilaca zam gelince bitecek olan krizdir.
  • 2002 öncesi 100'ün üzerinde yerli ilaç fabrikası vardı. şimdi ise 1 elin parmaklarını geçmeyecek seviyelerde. yerli ve milli olmayan bir sektör varsa, o da ilaç sektörü.

    bazı "yerli ve milli" firmalarımıza bakalım.

    eczacıbaşı > zentiva
    fako > actavis
    deva > eastpharma
    ibrahim ethem > menarini
    (liste uzar gider. en büyükleri bunlar)

    bu firmalar fabrika arazilerini yüksek meblağlarla gökdelenlere çevirdi. üretimden vazgeçtiler anlayacağınız. ilaç gibi stratejik bir üretimi yabancılara sattılar.
    çoğunun firmalara adını veren dedeleri mezarlarından kalksa, bu hallerini görse....

    gelelim günümüze. bugün hayati öneme haiz ilaçlar aylardır piyasada yok. mesela salofalk. (bkz: ülseratif kolit) (bkz: crohn) gibi hastalıklarda kullanılan bu ilaçlar yok. (o hastalık öyle zordur ki! )
    imuran tablet. maalesef bu ilaçta yok listesinde. (bkz: romatoid artrit) organ ve doku nakli sonrasında da kullanılan bu ilaç yok.!
    tears natural free (bkz: göz kuruluğu)
    concerta tablet (bkz: hiperaktivite)

    neyse kısa kesiyorum. iyi pazarlar sözlük.
  • sektörden bir arkadaş mesaj attı. bazı yeşil reçeteli ilaçların satış işleminin teferruatı çok olduğu için her eczane getirmiyormuş. hastane civarındakilerde bulunması daha kolaymış.
    yuh diyorum , eczanenin bir köşesi güzellik merkezine dönüştürülüyor, cilt testleri yapılıyor ama asli görevin teferruatı çok; ne ilaç getirecem.
    not: işini düzgün yapan eczacılar alınmasın

    edit: entrime eczacı bir yazardan şöyle bir cevap geldi paylaşmayı borç bilirim;

    "sektorden arkadasiniz yanlis anlatmis maalesef. aslinda soyle oluyor mesela az bulunan bi ilac 50 kitu gelmis depo 40 kutusunu hastanenin oradaki cok is yapan iyi müşterisi olan eczanelere 10 tanesini sagda soldaki eczanelere dagitiyor bana hic gelmiyor. hasta gelince soruyoruz depo yok diyor biz de hastanenin oradakilerde olabilir oralara bakin diyoruz. para kazanacagim seye neden yok deyim yoksa"
    edit2: bununla birlikte yasal sorumluluğu ağır olduğu için yeşil reçeteli ilaçları fazla bulundurmadığını yazan eczacı da oldu
  • bir süredir devam eden kriz. yalnızca zamla açıklamak için ezbere konuşmak lazım. o da bir etken ancak sadece o kadar değil.

    sektörü mecburen takip ediyorum. asıl problem ithal ilaçlarda. bazılarının muadili bile yok. ithal ilaç ve ham madde fiyatları çok değişikliğe uğramasa da türk lirasının değer kaybı sonrası şirketlere fena girdi. örneğin ilaç 5 euro'ysa yine öyle ama 5 euro artık 30 lira. firmalar ilaçları getirip burada (sağlık bakanlığının kontrolündeki fiyata) sattığında zararda. haliyle getirmiyorlar. sonuçta firma dediğin şey kar etmek için kurulmuş bir yapı. firma getirmeyince sorumluluk devlette ancak devlet de bu konuya yeteri kadar eğilmiyor. eğilmemesi normal çünkü o da büyük zarar edecek. bulunamayan ilaçların büyük çoğunluğunu da ithal kalemler oluşturuyor. devlet bu yüzden ilaç fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldı. fiyatlar artsın ki firmalar getirsin istiyorlar.

    diğer yandan ham maddeyi euro ve dolar üzerinden alıp türk lirasıyla satmak şirketleri ciddi zorluyor. adamlar da ya az miktarda getiriyor ham maddeyi ve az üretiyor ya da üretmiyor. böyle olunca da ilaç sıkıntısı baş gösteriyor.

    zam konusunda da fiyatların artacağını depolar, büyük alıcılar falan aylardır biliyor. üretici firmalara yüksek oranda siparişler de kesiliyor. işte o noktada üstte de belirtildiği gibi üretici belli miktarda çıkarıyor malı elinden. depo vs.'nin stokçuluk yapmasını önleyip kendi stokluyor.

    ne ilaçlar yok piyasada bilseniz yüreğiniz acır. kanser ilaçları bulunamıyor mesela veya lavman ilaçları. şirketlerde hastayla muhatap olanlarla bir konuşun, size neler anlatır. öyle hastalar var ki ilacı almazsa ölecek ama ilaç yok. işte siz ekonominizde istikrarı yakalayamaz ve günlük politikalarla ilerlerseniz sonucu bu olur.
  • bu eczanelere laf sokmaya kalkan tiplere de hastayım. he mınaki zevkine, yok diyorlar. zaten o eczaneyi de millete ilaç satmayalım da akşam eve gidince yemek niyetine yiyelim diye açıyorlar. allah korusun satıp, para kazanmak en büyük korkuları.
    ilaç yok kardeşler malesef ilaç yok. zamdan sonra gelir diyorduk ama bir çok ilaç hala malesef yok.
    halen devam eden krizdir.
hesabın var mı? giriş yap