7 entry daha
  • bir süredir devam eden kriz. yalnızca zamla açıklamak için ezbere konuşmak lazım. o da bir etken ancak sadece o kadar değil.

    sektörü mecburen takip ediyorum. asıl problem ithal ilaçlarda. bazılarının muadili bile yok. ithal ilaç ve ham madde fiyatları çok değişikliğe uğramasa da türk lirasının değer kaybı sonrası şirketlere fena girdi. örneğin ilaç 5 euro'ysa yine öyle ama 5 euro artık 30 lira. firmalar ilaçları getirip burada (sağlık bakanlığının kontrolündeki fiyata) sattığında zararda. haliyle getirmiyorlar. sonuçta firma dediğin şey kar etmek için kurulmuş bir yapı. firma getirmeyince sorumluluk devlette ancak devlet de bu konuya yeteri kadar eğilmiyor. eğilmemesi normal çünkü o da büyük zarar edecek. bulunamayan ilaçların büyük çoğunluğunu da ithal kalemler oluşturuyor. devlet bu yüzden ilaç fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldı. fiyatlar artsın ki firmalar getirsin istiyorlar.

    diğer yandan ham maddeyi euro ve dolar üzerinden alıp türk lirasıyla satmak şirketleri ciddi zorluyor. adamlar da ya az miktarda getiriyor ham maddeyi ve az üretiyor ya da üretmiyor. böyle olunca da ilaç sıkıntısı baş gösteriyor.

    zam konusunda da fiyatların artacağını depolar, büyük alıcılar falan aylardır biliyor. üretici firmalara yüksek oranda siparişler de kesiliyor. işte o noktada üstte de belirtildiği gibi üretici belli miktarda çıkarıyor malı elinden. depo vs.'nin stokçuluk yapmasını önleyip kendi stokluyor.

    ne ilaçlar yok piyasada bilseniz yüreğiniz acır. kanser ilaçları bulunamıyor mesela veya lavman ilaçları. şirketlerde hastayla muhatap olanlarla bir konuşun, size neler anlatır. öyle hastalar var ki ilacı almazsa ölecek ama ilaç yok. işte siz ekonominizde istikrarı yakalayamaz ve günlük politikalarla ilerlerseniz sonucu bu olur.
364 entry daha
hesabın var mı? giriş yap