• ikinci turda herkes gibi ben de wang hao galibiyetini beklerken giri giriliğini yaptı ve olayı beraberliğe bağladı. giri ilk 2 oyunda ciddi bir hazırlık ortaya koydu ancak o oyunlar hep bozuldu. nepo temiz bir biçimde mağlup etti, wang hao ise elinden kaçırdı. bu iki tur moralini bozmuş olsa gerek bugün mvl'ye karşı hiç kendini zorlamadan kafadan beraberliğe oynadı ve mvl de buna çanak tutunca 30 hamlede tfr ile oyun berabere bitti.

    ilk iki gün sıfır çeken ding liren ise turnuvanın şu ana kadar en iyi oyununda caruana'yı tabir-i caizse bağırta bağırta mağlup edip hem façasını toparladı hem de caruana'nın façasını fena çizdi. ilk iki turda sıfır çeken rakibini tamamen koparmak isteyen fabio bugün hem çok agresif bir açılışla başladı hem de tahtaya öyle psikopatça bir hazırlık koydu ki, slav'da nadirattan oynanan kf2 fikrine karşı bile düşünmeden oynayacak kadar sağlam bir hazırlık koydu ve bu hazırlık ilk 18 hamlede zaman kullanmamasını sağladı. bu sırada ding'in 1 saatten fazla zaman harcadığını da söylemem lazım. 18-qf5'ten sonra caruana'yı da karanlık sulara çeken ding liren fabio'yu adım adım boğdu. buradan çıkarılacak iki ders var. birincisi fabio adına, 0/2 yapmış olsa da ding liren ding liren'dir ve kesinlikle küçümsenecek bir rakip değildir. ikincisi herkes adına, insani satranç halen alphazero satrancına karşı üstünlük kurabiliyor. hızlı taş gelişimi sağlamak adına hem merkez hakimiyetini hem de 2 piyonunu rakibine veren fabio erken gelişmiş taşlarına rağmen rakibinin merkezden delip geçmesine seyirci kaldı. fabio'nun bu oyunu gereğinden fazla uzattığı doğrudur ancak adaylar seviyesinde bu psikolojik testten geçemeyecek oyuncu (nakamura çakılmıştı mesela) zaten bu seviyede iddialı olmasın. ben galibiyetle beraber bu psikolojik testten de geçmiş olmanın ding'e yarayacağını düşünüyorum.

    onun dışındaki 2 oyunda da üzerine konuşulacak pek bir şey yok. grischuk yine zamana sıkışmasa az da olsa kazanma ihtimali olan oyunu zeitnotta yine beraberliğe bağladı. nepo-alekseenko maçına ise bakmadım. nepo basın toplantılarında tarz ve davranış olarak svidler'ın gelişmiş versiyonu gibi. kendi dışında kimseyi konuşturmuyor, bu yüzden tilt olanı çoktur.

    öte yandan alexander grischuk'un basın toplantıları her zamanki gibi stand-up tadında geçiyor. özellikle 2. turun ardından nepo ile yaptığı röportajı izleyiniz. bugün ise yarınki off-day konusunda sorulan soruya verdiği cevap kahkaha attırdı. wang hao da çok tatlı adammış yahu belirtmeden geçemeyeceğim.

    bir de çoğu insan sallasa da chess24 yayınında magnus'un emekli albay gibi takılması da keyifli bence.

    yarın dinlenme günü. cumartesi günü mevzu kaldığı yerden devam edecek.
  • 15 mart - 5 nisan arasında rusya'da oynanacak adaylar turnuvası. kazanan bu yılın sonuna doğru magnus carlsen ile dünya şampiyonluğu maçına çıkacak.

    yarışacak isimler:

    1- fabiano caruana
    2- teimour radjabov
    3- ding liren
    4- wang hao
    5- alexander grischuk
    6- ıan nepomniachtchi
    7- anish giri
    8- kirill alekseenko

    oyuncular şu kriterlere göre seçiliyor;

    1. isim geçen yıl şampiyonluk maçının kaybedeni. caruana, ding lirenle beraber birçok satranç ustasının favorisi bu turnuva için. son tata steel'i carlsen'in önünde 1. tamamladı. bu yıl carlsenle karşılaşacak olursa işi blitzlere bırakmadan bitirecek şekilde planlaması lazım çünkü blitz performansı klasik performansına göre ciddi seviyede aşağıda. blitzde carlsen'e karşı hiç şansı yok.

    2. ve 3. isim 2019 satranç dünya kupasının finalistleri. radjabov'u çok turnuvada görmüyoruz ama finalde müthiş formda olan bir liren'i yenmeyi başardı. ding liren ise bu turnuvayı kazanmanın da ötesinde benim şampiyonluk favorim. blitz'te de carlsen'i en çok zorlayacak oyuncu o bence.

    4. fıde grand swiss 2019'un şampiyonu.

    5. ve 6. fıde grand prix 2019'un finalistleri. grischuk satranç dünyasının komik yüzü. çok sempatik bir adam ve işinde de bir o kadar iyi. carlsen'i çıldırtmışlığı da var. youtube'da videoları var. nepo ise bire bir istatistiklerde carlsen'e üstünlük kurmuş tek isim klasik satrançta. yani yakın bir zamana kadar öyleydi hala öyledir heralde. o yüzden carlsen muhtemelen bu adamla karşılaşmak istemiyodur.

    7. anis giri yukarıdakilerin dışında en yüksek fide reytingine sahip oyuncu. 6 puan farkla mvl'in önünde turnuvaya katılmayı başardı.

    8. organizatörler tarafından seçilen wild card'la gelen oyuncu. burada karışık işler döndü. ruslar gitti rusu seçti ama mesele bu kadar basit değil. son 2 yılın satrancını takip eden bir satranç sever mvl'in seçilmesi gerektiğini bilir. zaten kriterlere uygun 4 oyuncu varmış. öyle kafasına göre de seçemiyorlar. belli turnuvalarda belli başarılar elde edilmesi gerekiyor. mvl, mamedyarov, aronian ve bu rus bu hakkı kazanan oyunculardı. ilk 3 ismin hepsine yakışır orada olmak ama ne yazık ki hiçbiri seçilmedi. zaten organizatörler bir rusu seçeceğiz diye açıklama yaptı. sonra mvl'in menajeri getirin o rusu mvl'le maç yapsın dedi. çünkü bütün satranç dünyası mvl'in oynaması gerektiğini düşünüyordu. ama organizasyonun sahipleri gidip bu gereksiz adamı seçti. umarım turnuvayı 0-0-14 ile tamamlar ve rezil olur. bu wild card denen saçmalığın da kaldırılması lazım zaten. git başka bir turnuvanın kazananını koy veya en yüksek reytingli oyunculardan seç. bu adamın elosu 2704 ve dünyada 39. 0 çekip rezil olmasını canı gönülden istiyorum. ama daha ilk maçlardan diğer ruslara yatma amacıyla seçilmiş olması ve diğer maçlarda özellikle de favori 2 isim olan caruana ve liren'e karşı kabız beraberlikler kovalayacak olması gayet olası. bu tip olayların ve organizatörlerin satrançta yeri yok.

    fide demiş ki aynı ülkeden olan oyuncular birbirleriyle ilk raundlarda oynayacakmış. yani 2 çinli 1. e 8. raunlarda oynarken 3 rus ilk 3 ve 8,9,10'uncu raundlarda oynayacaklar. satranç gibi bir sporda bile insanların maç satmasından korkuluyor.

    anand'sız aronian'sız mvl'siz ve sergey karjakin'siz bir turnuva olacak. zaten karjakin nasıl bu kadar düştü anlamak güç. eskisi kadar turnuvaya da katılmıyor artık.

    20 gün boyunca satranç maçlarına analizlere doyacağız yine ve en az 6 ay şampiyonluk maçını bekleyeceğiz en sıkıcı tarafı da o.
  • bugün nepo wong haoyu yenerken liderliğini sürdürdü. diğer 3 karşılaşma berabere bitti. güncel sıralama şu şekilde:
    1)nepo 3,5/5
    2)mvl 3/5
    3)caruana 2,5/5
    4)wong hao 2,5/5
    5)grischuk 2, 5/5
    6)ding liren 2/5
    7)alexeenko 2/5
    8)giri 2/5

    6.tur
    grischuk(2777)- caruana(2842)
    alexeenko(2698) - giri(2793)
    nepo(2774) - ding liren(2805)
    wong hao(2762) - mvl(2767)
  • 8. turuyla bugün geri dönen turnuva. https://www.youtube.com/watch?v=upxwr9babty linkinden carlsenin analizleriyle takip edebilirsiniz.
  • 1 kasım'da kaldığı yerden devam edecek, magnus carlsen'in rakibinin belirleneceği turnuva.
  • nepo ding'i yenerek şansını artırdı.
    come on nepo
  • isim bakımından uzun bir süredir bu kadar düşük seviye bir satranç adaylar turnuvası olmamıştı. bu adaylar turnuvası meselesinin üzerinde tekrar düşündürecek kadar kötü bir liste var elimizde ancak fide gibi bir kurumun bunu yapmayacağı da bariz. fabiano caruana ve ding liren hariç direkt bir favori yok. normalde bu seviyenin gerek tahta içi gerek tahta dışında renkli siması görevini üstlenen alex grischuk plase konumunda bence. bu üçlünün dışında beraberlikler drakulası anish giri, istikrarsızlar kralı nepo, 30 yaşına gelmiş olmasına rağmen uluslararası arenada doğru düzgün varlık göstermeyen çinliden çinliye elo aktarımı vesilesiyle 2700+ oyuncusu olan wang hao, çok sevdiğim ama kafası klasik satrançta pek olmayan teymur ve wild card saçmalığından başımıza sarılan alekseenko listesi kağıt üstünde hiçbir şey vadetmiyor. wild card meselesinin organizatör insafından çıkarılıp o 4 wild card adayı arasında double robin bir turnuva yapılması gerekiyordu bence. bu şekilde reyting sıkıntısı çekeceği bence bariz.

    öte yandan vatandaşların ilk turlarda eşleştirilmesi yıllardır olan bir şey. rus ve çin ekolünün bu alandaki ünleri malumken normal bir uygulama.

    valla caruana bu turnuvayı rahat kazanacak gibi duruyor ama geçen şampiyonluk maçındaki yaptıkları gözümün önüne gelince yine tatsız tuzsuz bir döngü bizi bekliyor gibi. bu ekipten carlsen'ı devirecek adam çıkmaz.
  • en başından beri olması gerekenin olduğu yani ertelenmiş turnuva. teimour radjabov tam da bu yüzden fide'ye özel şartlarını iletti ama kabul görmedi ve bu yüzden turnuvadan ayrıldı. fide bir nevi radjabov'u reddedip turnuvadan çekilmesine sebep olduktan sonra turnuvayı ertelemiş oldu, ee şimdi ne olacak? radjabov'un hakkını nasıl teslim edecek fide? öyle sıkıştılar ki yerine aldıkları mvl de turnuvanın ortak lideri. olan bizim azeri balamıza oldu.

    muhtemelen bu karara en çok sevinen ding liren olmuştur çünkü caruana ile bu turnuvanın favorisi, son ayların da en formda ismiyken bir anda alekseenko ile dibe düştü. dünkü maçta alekseenko'ya karşı da hiçbir tehdit yaratamadı ve geçen senenin başındaki o sıkıcı giri-vari risk almaktan uzak, beraberliğe yatan bir oyuncuya büründü. dünün asıl maçında ise siyahla favori oyunu najdorf olmasına rağmen fransız savunması oynayan ve yenilen bir nepomniatchi vardı. aslında adaylar turnuvası gibi oyuncuların çok uzun süre hazırlanmaya zaman harcadığı ciddi bir turnuvada fransız savunması oynamak büyük risk, siyahın en ufak bir hatası telafisi olmayan bir sonuca götürebilir çünkü fransız savunmasında siyahın şah kanadı tamamen savunmasız. nepomniatchi kirill alekseenko'ya karşı da fransız oynadı fakat alekseenko mvl kadar iyi bir ofansif oyuncu olmadığı için(ki bu adamın en başından beri turnuvada olması bile tartışmalıydı, rus lobisinin çabası olmasa onun yerine mvl olacak, muhtemelen radjabov yerine de daha tecrübeli bir aday seçilecekti) ona karşı kazandı, fakat hem kendisinin merkezi c4 hamlesiyle kapatma hatası, hem mvl'in vb4 ile vezir kanadını sağlama alıp kalenin şahın kendi başına takıldığı kanattan saldırmasıyla oyunu kaybetmiş oldu.

    turnuva bir daha ne zaman başlar bilinmez ama ian nepomniatchi her ne kadar fırtına gibi girdiyse de şu şartlar altında mvl'in turnuvayı kazanacağını daha olası görüyorum. geçen sene katıldığı turnuva sonlarındaki gibi harakiri yapmazsa en sağlam oynayan o görünüyor, listede caruana'dan sonra hem klasik hem rapid de magnus'u bence en iyi zorlayacak aday da o.
  • umarım bütün oyuncular evlerine sağlıklı bir şekilde döner. fide'nin açıklaması kaldığı yerden devam edecek şeklinde olsa da teimour radjabov'un nasıl bir tepki göstereceği merak konusu. fikrimce katılmak isteyebilir. çarşı karışacak gibi bir his var içimde.
  • her ne kadar itici bulsam da magnus'a kankası nipomni rakip olmalı. 12 maç berabere bitmez en azından zevkli oyunlar izleriz.
    ben bugünkü mağlubiyete rağmen caruana'nin yine kazanacağını düşünüyorum.*
    ding bugünkü galibiyete rağmen güçlü görünmüyor birinci olması zor.

    erteleme editi: (bkz: teymur recebov)'un ahı var. hesabını veremezsiniz bu rezaletin.
hesabın var mı? giriş yap