• 15 mart - 5 nisan arasında rusya'da oynanacak adaylar turnuvası. kazanan bu yılın sonuna doğru magnus carlsen ile dünya şampiyonluğu maçına çıkacak.

    yarışacak isimler:

    1- fabiano caruana
    2- teimour radjabov
    3- ding liren
    4- wang hao
    5- alexander grischuk
    6- ıan nepomniachtchi
    7- anish giri
    8- kirill alekseenko

    oyuncular şu kriterlere göre seçiliyor;

    1. isim geçen yıl şampiyonluk maçının kaybedeni. caruana, ding lirenle beraber birçok satranç ustasının favorisi bu turnuva için. son tata steel'i carlsen'in önünde 1. tamamladı. bu yıl carlsenle karşılaşacak olursa işi blitzlere bırakmadan bitirecek şekilde planlaması lazım çünkü blitz performansı klasik performansına göre ciddi seviyede aşağıda. blitzde carlsen'e karşı hiç şansı yok.

    2. ve 3. isim 2019 satranç dünya kupasının finalistleri. radjabov'u çok turnuvada görmüyoruz ama finalde müthiş formda olan bir liren'i yenmeyi başardı. ding liren ise bu turnuvayı kazanmanın da ötesinde benim şampiyonluk favorim. blitz'te de carlsen'i en çok zorlayacak oyuncu o bence.

    4. fıde grand swiss 2019'un şampiyonu.

    5. ve 6. fıde grand prix 2019'un finalistleri. grischuk satranç dünyasının komik yüzü. çok sempatik bir adam ve işinde de bir o kadar iyi. carlsen'i çıldırtmışlığı da var. youtube'da videoları var. nepo ise bire bir istatistiklerde carlsen'e üstünlük kurmuş tek isim klasik satrançta. yani yakın bir zamana kadar öyleydi hala öyledir heralde. o yüzden carlsen muhtemelen bu adamla karşılaşmak istemiyodur.

    7. anis giri yukarıdakilerin dışında en yüksek fide reytingine sahip oyuncu. 6 puan farkla mvl'in önünde turnuvaya katılmayı başardı.

    8. organizatörler tarafından seçilen wild card'la gelen oyuncu. burada karışık işler döndü. ruslar gitti rusu seçti ama mesele bu kadar basit değil. son 2 yılın satrancını takip eden bir satranç sever mvl'in seçilmesi gerektiğini bilir. zaten kriterlere uygun 4 oyuncu varmış. öyle kafasına göre de seçemiyorlar. belli turnuvalarda belli başarılar elde edilmesi gerekiyor. mvl, mamedyarov, aronian ve bu rus bu hakkı kazanan oyunculardı. ilk 3 ismin hepsine yakışır orada olmak ama ne yazık ki hiçbiri seçilmedi. zaten organizatörler bir rusu seçeceğiz diye açıklama yaptı. sonra mvl'in menajeri getirin o rusu mvl'le maç yapsın dedi. çünkü bütün satranç dünyası mvl'in oynaması gerektiğini düşünüyordu. ama organizasyonun sahipleri gidip bu gereksiz adamı seçti. umarım turnuvayı 0-0-14 ile tamamlar ve rezil olur. bu wild card denen saçmalığın da kaldırılması lazım zaten. git başka bir turnuvanın kazananını koy veya en yüksek reytingli oyunculardan seç. bu adamın elosu 2704 ve dünyada 39. 0 çekip rezil olmasını canı gönülden istiyorum. ama daha ilk maçlardan diğer ruslara yatma amacıyla seçilmiş olması ve diğer maçlarda özellikle de favori 2 isim olan caruana ve liren'e karşı kabız beraberlikler kovalayacak olması gayet olası. bu tip olayların ve organizatörlerin satrançta yeri yok.

    fide demiş ki aynı ülkeden olan oyuncular birbirleriyle ilk raundlarda oynayacakmış. yani 2 çinli 1. e 8. raunlarda oynarken 3 rus ilk 3 ve 8,9,10'uncu raundlarda oynayacaklar. satranç gibi bir sporda bile insanların maç satmasından korkuluyor.

    anand'sız aronian'sız mvl'siz ve sergey karjakin'siz bir turnuva olacak. zaten karjakin nasıl bu kadar düştü anlamak güç. eskisi kadar turnuvaya da katılmıyor artık.

    20 gün boyunca satranç maçlarına analizlere doyacağız yine ve en az 6 ay şampiyonluk maçını bekleyeceğiz en sıkıcı tarafı da o.
  • isim bakımından uzun bir süredir bu kadar düşük seviye bir satranç adaylar turnuvası olmamıştı. bu adaylar turnuvası meselesinin üzerinde tekrar düşündürecek kadar kötü bir liste var elimizde ancak fide gibi bir kurumun bunu yapmayacağı da bariz. fabiano caruana ve ding liren hariç direkt bir favori yok. normalde bu seviyenin gerek tahta içi gerek tahta dışında renkli siması görevini üstlenen alex grischuk plase konumunda bence. bu üçlünün dışında beraberlikler drakulası anish giri, istikrarsızlar kralı nepo, 30 yaşına gelmiş olmasına rağmen uluslararası arenada doğru düzgün varlık göstermeyen çinliden çinliye elo aktarımı vesilesiyle 2700+ oyuncusu olan wang hao, çok sevdiğim ama kafası klasik satrançta pek olmayan teymur ve wild card saçmalığından başımıza sarılan alekseenko listesi kağıt üstünde hiçbir şey vadetmiyor. wild card meselesinin organizatör insafından çıkarılıp o 4 wild card adayı arasında double robin bir turnuva yapılması gerekiyordu bence. bu şekilde reyting sıkıntısı çekeceği bence bariz.

    öte yandan vatandaşların ilk turlarda eşleştirilmesi yıllardır olan bir şey. rus ve çin ekolünün bu alandaki ünleri malumken normal bir uygulama.

    valla caruana bu turnuvayı rahat kazanacak gibi duruyor ama geçen şampiyonluk maçındaki yaptıkları gözümün önüne gelince yine tatsız tuzsuz bir döngü bizi bekliyor gibi. bu ekipten carlsen'ı devirecek adam çıkmaz.
  • normal şartlarda caruana'nın yapıştırıp geçmesi lazım. bence de plase grischuk olur ama ikinci bir carlsen-caruana maçına doğru ilerlenecek gibi geliyor bana. caruana'nın formunun zirvesinde olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

    ayrıca olası bir carlsen-caruana maçının pazarlanabilirliğinin de çok yüksek olacağını unutmamak gerekir. caruana bir önceki ünvan maçından çok şey öğrendiğini gösterdi ve bu sefer şansı yaver gidebilir kanaatindeyim.
  • radjabov’un beklenmedik şekilde çekilmesiyle mvl’in katılacağı turnuva.

    (bkz: #103123147)
  • şuan evde olanlar kaçırmamalı. https://www.twitch.tv/chess adresinden takip edilebilir. caruana oldukça formda ve büyük ihtimalle kazanıp rövanç maçına hak kazanacak,plase ding liren.
  • fabiano caruana
    ian nepomniachtchi
    alexander grischuk
    wang hao
    anish giri
    ding liren
    maxime vachier-lagrave
    kirill alekseenko

    arasında oynanan, kazananın dünya şampiyonluğu ünvanı için magnus carlsen ile karşılaşacağı 15mart-5 nisan arası oynanacak turnuva.2018 deki en son turnuvayı caruana kazanmıştı.

    ilk turu güzel başladı. özellikle nepomniachtchi ( internetten adına bakmadan yazana helal olsun) ile giri arasındaki maç heyecanlı geçiyor, caruana da maxime vachier lagrive karşısında biraz daha üstün pozisyonel olarak.

    turnuva rusya’da olduğu için bir wildcard gibi bir durum mu var bilmiyorum bu da benim ayıbım olsun, görece zayıf olan bir oyuncu var, kirill alekseenko.
    esipenko ile beraber 8 oyuncunun 3’ü rusya’dan mücadele ediyor.

    lagrive başta katılmayacaktı ama radjabov katılamayınca kendisi elosu ve yıl içindeki performansından ötürü katılmaya hak kazandı.bu turnuvaya katılamasa üzücü olurdu, özellikle alekseenko gibi 2700 altı bir oyuncu turnuvaya katılıyorken.

    wang hao elosunu epey yükseltti, 2762 ye kadar ulaştı, grand swiss turnuvasını da kazandı, formda bir oyuncu, ding lireni zorlayacaktır ama rusya’ya ekibini getiremediği için analiz anlamında sıkıntı yaşama ihtimali var.

    oyuncular her gün coronavirüs için taranacak, birinde pozitif çıkma durumunda turnuva iptal edilecek, umarım olmaz.

    wesley so ve mamedyarov da olsa muazzam olurdu ama bu haliyle bile epey heyecanlı geçecek gibi görünüyor turnuva.kazananı 2018 deki gibi caruana olacağını düşünüyorum.

    edit: wang hao imiş adamın adı, hao wang sanıyordum ve tarih yanlış olmuş,değiştirdim efenim.
  • ilk gün güzel başladı. nepo beraberlik tanrısı giri karşısında siyahlarla galip geldi. ding liren beyazda wong hao karşısında süpriz bir mağlubiyet aldı. grischuk da turnuvanın en zayıf halkası olan alexeenko ile berabere kaldı. en büyük favori caruana ise mvl ile berabere kaldı.
  • ikinci tur bitmek üzereyken ilk iki günün genel bir değerlendirmesini yapacak olursak...

    en büyük challenger adaylarından biri olarak gösterilen ding liren 2 partide 0 çekerek çok kötü başladı. dün wang hao klasik zamanda yaklaşık 9 yıldır yenemediği liren'i ilgi çekici bir oyun ortası mücadelesiyle yendi. zaman kontrolüne kadar iki tarafın da kazanabileceği bir oyun görünümündeyken liren'in tam zaman kontrolünde yaptığı rdd2 blunder'ı ilk turdan hanede sıfırı görmesine sebep oldu. ikinci turda ise belalısı lagrave'ye karşı kötü bir mağlubiyet aldı. vezir kanadını kendi kendine paramparça eden liren'in iki günlük oyunu bana şu covid olaylarından ötürü sarsıldığı düşüncesini getiriyor. ama turnuva uzun tabii, bu tarz bir turnuvada buradan dönmek için ilk devre bitene kadar kalan oyunların ikisini kazanmak gerekir ve liren bunu yapabilecek güçte bir oyuncu.

    gelelim caruana'ya.. dün lagrave'yle tipik bir adaylar turnuvası ilk tur maçı oynayıp tatsız tuzsuz bir beraberlikle turnuvaya giren fabio bugün ilk turda grischuk'un elinden kaçırdığı alekseenko'yu mağlup ederken aradaki klas farkını ciddi bir şekilde ortaya koydu. buradan yürüyecektir.

    adamımız grischuk ise dün alekseenko'yu elinden kaçırdı. 32. hamlede fil değişimine zorlayıp baskıyı artırması gerekirken gidip qb2 oynayarak galibiyeti kaçırmış oldu. oyunu canlı takip edemedim ancak muhtemelen zeitnot kaynaklı bir hamle hatasıdır ki kendisi bununla ünlüdür. her neyse, bugün bir önceki turda giri'ye karşı bence sansasyonel bir galibiyet almış nepo'ya karşı yine dar zamanda beraberlik bağladı. berlin'i pek sevmediği bilinen grischuk'un berlin oynaması oyunun enteresan yanlarından biriydi.

    nepo'nun giri'yi mağlup ettiği ilk tur oyunu cidden çok çok iyi oynanmış bir oyun. öncelikle giri'nin oldukça uzun süren ev hazırlığına karşı oyunu dengede tutan, sonra oyun ortasında o oyunu bozup derslik bir oyunsonu oynayan nepo da turnuvaya iyi başlamış oldu. baba olması nedeniyle uzun süredir youtube mecrasından uzak kalan nazmi can hoca'nın bu oyun analizini izleyebilirsiniz.

    onun dışında giri 0/2 ile wang hao da 2/2 yapmak üzere. enteresan işler bunlar, kesinleştikten sonra belki konuşuruz.
  • ding liren 2. turda da kaybederek turnuvadan koptu. malum çinli oyuncunun neler yaşadığını bilmiyoruz. satranç en ufak bir moral bozukluğunu kaldırmaz. bu şartlar altında başka bir seviyeyi temsil eden caruana'nın rakibi kalmıyor demektir.
  • üçüncü turda ding liren caruanayı muazzam bir oyunla yenerek turnuvaya döndü. diğer üç karşılaşma beraberlikle tamamlandı. sonraki turun en önemli maçı caruana ile şuanki lider mvl arasında olacak müsait olanların takip etmesini öneririm
hesabın var mı? giriş yap