• türkiye'de son dönemde gündemde olan airbnb platformu üzerinden yapılan turistik faaliyetlere ekim ayında itibaren yeni düzenleme geliyor.
    kaynak

    kısacası şu an fragman tadında verilen 3 değişiklik sadece başlangıç.
    (bkz: evinde airbnb yapan kişiyi şikayet eden komşular)
    özellikle bu konuda sağlam bir değişiklik gelecek gibi görünüyor. çünkü apartman sakinlerinin onayı gerekiyor!
    ayrıca (bkz: airbnb vergisi)

    --- spoiler ---
    buna göre airbnb yapılan konutta mutlaka yangın merdiveni zorunluluğu getirilecek.

    airbnb yapılacak binaya turizm konutu tabelası asılması şart olacak.

    apartman içerisinde bir daire airbnb yapacaksa apartman sakinlerinden izin alacak. izin verilmediği takdirde apartman dairesinde airbnb yapılamayacak.

    kaynaklar bunlarla birlikte başka düzenlemelerin de gündeme geleceğini belirtti.
    --- spoiler ---
  • super degisiklik. airbnb’nin butun dunyada yasaklanmasi gerekiyor, gurultuyu ve guvenligi bir kenara biraksak bile dunyanin cogu absurd ev fiyatlatlariyla ugrasiyor ve airbnb bunun sorumlularindan biri.
  • 2023 airbnb'nin durdurulması da denebilir.
  • airbnb savunucusu tiplere sorsanız sen "ananın, babanın ya da kendinin oturduğun apartmanda ister misin?" diye verecekleri cevap belli. airbnb'yi kiralık dairesini airbnb yapan tuzu kurular, ucuz diye de dünyanın işlerinin farkında olmayan, kimsenin hakkını umursamayan gençler savunuyor çoğunlukla.

    hiç olmamalıydı, tamamen yasaklanmalıydı ya, sadece ev sahiplerinin izninin olması gereği de uygun değil, ikamet edenlerin izni de olmalıydı. ev sahibi mi çekiyor girenin çıkanın gürültüsünü, güvenlik riskini.

    mesken olarak inşa edilmiş yapılarda yasaklanması gereken uygulama için eksik karar. konaklamanın yeri oteldir. müstakil ev pansiyonları yazlık beldelerinde kendi düzenlemesiyle olabilir, başka konu. orada da sürekli kiracı varsa olmaması lazım.

    apartmanda yaşayanlar sürekli her saat gürültüyle karşı karşıya, girn çıkan kim olduğu belli olmayan kişinin haddi hesabı, kontrolü yok. otelde giren çıkan kapıda kontrol edilir.

    kiralar uçuyor airbnb'nin girdiği yerde. olmaması gereken işler bunlar. bir bina konaklama amaçlı inşa edilmediyse konaklama yapılmaması lazım.
  • sayesinde dünyanın birçok şehrinde harika deneyimler elde ettiğim platform. yeri geldi tokyo’da muhteşem bir japon evinde kaldım yeri geldi paris’te eşsiz bir evde kaldım. kimseyi zorla kullandırmıyorlar fakat japonya gibi sıkı kuralların olduğu bir ülkede bile apartman dairesi resmi olarak kiralanabiliyorsa türkiye’de bunu engellemeye çalışmayı art niyet olarak algılarım. oteller bu sene yeterli doluluğa ulaşmadığı için çıkarılacak düzenleme. düzenleme adı altında yasaklama. paypal gibi über gibi saymakla bitmez.
  • yeni bir madde daha eklemişler.

    konutlar, turizm amaçlı en fazla 100 gün kiralanabilecekmiş. haber

    ---

    airbnb yapılacak evlere yeni düzenleme geliyor. ekim ayı içinde hayata geçmesi beklenen yeni düzenlemelere uymayanları 1 milyon liraya kadar cezalar bekliyor.

    evlerini günlük kiralaya vermek isteyen kişiler kültür ve turizm bakanlığı'ndan 'turizm konutu' ruhsatı alacak. bu ruhsata sahip olmayanlar evini kiraya veremeyecek.

    tbmm'ye sunulacak yasayla günlük kiralık evleri kiralayanlar da kiraya verenler de sorumlu olacak.

    halk tv'de yer alan habere göre; düzenleme onaylanırsa günlük kiralık evlerde yangın merdiveni, yangın raporu belgesi, atık kontrol belgesi zorunlu olacak.

    komşuların hepsinden onay alınacak ve bir komşu bile istemezse ev kiraya verilemeyecek.

    kurallara uyulmadığı takdirde 1 milyon ceza uygulanması bekleniyor. kiralamaya devam edildiği durumlarda ise daire mühürlenecek.

    kaynak

    otel lobisi iş başında, bu ülke yasaklarla bir yere gelemez. otel yerine günlük kiralık evleri seçenler ucuz diye seçiyordu. seneye turist sayısı düşebilir. turistlerden sadece otelciler kazanmıyor, esnaf da kazanıyor, ülkeye döviz de geliyor. ama paypal'a konulan yasak gibi burada da sadece belli çevreler düşünülüyor. ha bu arada bu kararı alan kişi kim? turizm bakanı mehmet nuri ersoy. o kim? etstur'un sahibi ve otelleri olan kişi. yani bakan, vatandaş ve devlet için değil tamamen kendi çıkarları için bu kararları alıyor. komşuların hepsinden onay alınacak denmesi işi en zorlaştıran şey. diğerleri de var tabi ama günlük kiralık evleri imkansız hale getirmek için her şeyi düşünmüşler.
  • etstur'un sahibinden turizm bakanı yaparsan olacağı da budur. booking.com bile hala kapalı bu ülkede. vatandaşın yararına ne kadar uygulama varsa kapatıyorlar. uber gibi airbnb'nin sonu da kötü olacak belli ki.

    edit: adamlar özelden "ben tanımadığım kişilerin binaya girmesini istemiyorum." yazmışlar. gerçekten çok komiksiniz. ulan özellikle istanbul'da artık millet karşı komşusunu bile tanımıyor. hele büyük sitelerde kimsenin kimseden haberi yok. eski mahalle kültürü mü var da bütün apartmanı tanımak, kontrol etmek istiyorsun? küçük aile apartmanlarında bir nebze anlaşılır bir istek tamam ama gelip de genelleme yapmayın.

    hele benim güneydeki yazlığımı gitmediğim zamanlarda kısa süreli kiraya vermemden sana ne? ister airbnb yaparım ister sahibinden üzerinden kiralarım. gelirimi beyan edip vergisini verdiğim sürece size ne oluyor?
  • bu işle geçinmeye çalışanlar vardı. yazık gerçekten. garibandan ne istiyorsunuz anlamıyorum.
  • kira fiyatlarını dizginlemek için icat edilen uygulamadır. bodrum'da çalışacak memur bulamıyorlar çünkü kiralar, maaş ile ödenecek seviyeyi geçeli çok oldu. evi yıllık kiraya verene kadar, senede 2-3 ay günlük kiralamak da yıllık kiradan fazlasını getiriyor.

    istanbul gibi şehirlerde de bu işin ekmeğini sikiş sokuş için kiraya verenler yiyor. bunların apartmandan izin alabilmesi zaten imkansız.

    bu iş de sadece zengini zengin edecek şekilde ilerler. adam siteyi alır, müstakil ev alır, azalan günlük kiralık konut sayısı sayesinde de fiyatları x3 yapar geçer.
  • bu nasıl bir rezilliktir ya.
hesabın var mı? giriş yap