• milyonlarca insanın gelirini etkileyecek fakat nedense pek ilgi görmeyen dilimlerdir. seçim yaklaşırken bu dilimler oldukça önem arz edecekler.
  • herkes 1 temmuz 2022 ara zamlarından sonra 2022 gelir vergisi dilimlerine odaklandı ancak o işin üstüne çoktan yatıldı ve bu yıl bu şekilde bitti maalesef.

    şimdi ise 2023 bütçe görüşmeleri yapılırken ve seçime sadece aylar kalmışken sesimizi duyurmamız gereken konu 2023 vergi dilimlerinin durumudur. yıllardır bu dilimler enflasyonun altında artırılarak ücretlilerin vergi yükü artırıldı, 2022 yılında yaşadığımız enflasyondan sonra artık ciddi bir düzenleme talep etmenin tam zamanı.

    bildiğiniz gibi bu vergi dilimleri yeniden değerleme oranı diye adlandırılan bir orana göre artırılıyor. yeniden değerleme oranı ise üfe'nin son 12 aylık ortalamaları arasındaki değişim üzerinden hesaplanıyor (basitçe yıllık üfe'ye benzer diyebiliriz). bu oranın yılsonunda %130 civarında olacağını tahmin ediyoruz; bu nedenle gelir vergisi mükellefi bordrolu çalışanlar olarak bu konuyu gündemde tutmalı ve gelir vergisi dilimlerinde %100 ile %150 oranında artış yapılması gerekliliğini her yerde duyurmalıyız.

    2022 yılında dilimler;
    32.000 tl'e kadar %15,
    32.000-70.000 tl arası için %20,
    70.000-170.000 tl arası için %27,
    170.000-880.000 tl arası için %35,
    880.000 tl+ için %40 şeklinde.

    bu dilimlerde bence iki konu çok rahatsız edici;
    1- ilk dilim yıllık asgari ücretten düşük, önümüzdeki yıl asgari ücret 8.000 tl olacaksa ilk dilim 96.000 tl'den başlamalı ki bu da ilk dilimde %200 artış demektir,
    2- %20 ve %27 dilimleri çok dar ve anlamsız aralıklarda kalıyor ve orta-sınıf ücretli çalışanları hızlıca %35'lik dilime taşıyor. buradaki aralıklar anlamlı bir şekilde artırılmalı ve doğrudan tüm beyaz yakaların %35'ten vergilendirildiği bu sistem değişmeli.

    bu dilimler bu iki konuyu göz önüne alarak revize edilirse orta sınıf için belli bir rahatlamadan söz edebiliriz.

    #2023gelirvergisidilimleri

    edit: eklemeler/düzenlemeler.
  • bir tane bile muhalefet partisinin üzerinde konuştuğunu duymadığım, en çok bu ülkenin nüfusunun büyük bir bölümünü oluşturan orta gelirlilerin hakkının gasp edildiği husus.

    bu vergi dilimlerini kim adam akıllı alt-orta-üst sınıf arasında adaletli bir şekilde düzenleyeceğini vaat ederse bir sonraki seçimde oyum ona olacak.
  • iktidar muhalefet el birligi ile yok sayiliyor
  • kaba hesap ile gelirimin 1/3 ünü kaptırdığım dilim. yani 9 lira brütten 6 lira elime geçen. yıla vurduğunuzda anasının nikahı yapıyor, bir araba parası neredeyse. ama kimsenin bu durum ile ilgilendiği yok, çünkü ülkenin gene kaba bir hesapla %50'si asgari ücretli ve oy için onlarla ilgileniyorlar.
  • sesimizi seçimlerde çok net duyacaklar inşallah.
  • bir türlü gündem olmuyor, olamıyor.. hadi iktidarın işine geliyor, fonluyor kendini de muhalefetin de hiç sesi çıkmıyor.. tarih öncesinde kalmış konulara tuzlukla koşan muhalefet milyonları direk ilgilendiren böyle bir adaletsizliği dilinin ucuyla bile dile getirmiyor, görmezden geliyor..

    şaşılacak şey.
  • adam bu konu yerine başörtüsü dedi ya.

    öteki de titretmekle meşgul.

    konuyu bildiklerini bile sanmıyorum.

    zengin partide görev yapıyorlar.
  • iki dairesi, bir suv aracı olan dükkan sahibi arkadaşım benden daha az vergi veriyor.

    ben kimim? maaşı cebine girmeden vergisi peşin alınan özel sektör maaşlı çalışanıyım.
  • iktidar da değişse bu dilimleri kimse düşürmek istemez, hazine gelirinin büyük bir kalemi hatta en garanti olan kalem bile denebilir, o yüzden hiç kimsenin devrim niteliğinde bir düşüş yapacağını zannetmiyorum.
hesabın var mı? giriş yap