• 2010lu yıllarda türkiye'de zirveye çıkmış bir kültürel deformasyon var. bu konuda mutabıkız. ama bu yozlaşmanın adı yok hala. konacak bir isimle gelecek nesillere ifade etmeyi kolaylaştırıcı tanımdır. acaba ne diye anılacak bu günler bakalım...

    peşin not: cahiliye devri olmaz. o kapıldı.

    ayrıca yeni nesilden 2010'lu yılları kast eden güzel bir tabir daha bulmasını istiyorum. zira hiçbir cümle "2010'lu yılları türkiyesi'nde..." diye başlayarak ciddiyetini koruyamıyor. ikibinonlu ne ya.

    öyle bir tanımlama gerek ki bu döneme;

    komple seri köz getircileri,
    özendirilmiş mafyacılığı,
    mahvolmuş eğitim sisteminde tarihten sanattan bihaber gençleri,
    ne bileyim czn burak, baruthane pilavcısı gibi tipleri,
    kıymeti bilinmeyen doğa ve tarihi,
    müzik, heykel,resim, sahne sanatları, mimari alanlarında dünya'da osuruk kadar yer bulamadığımızı,
    her köşeye açılan ebru ve ney kurslarına rağmen bir avuç gerçek neyzen ve ebrucu anca yetiştirildiğini...

    ...öeh yoruldum entry bitmeyecek. sonuç olarak bugünlerde ülkenin okumuşu, cahili, yoksulu zengini, hiç farkı yok hepsi aynı.

    bu at yarağına konmuş kelebek halimize cuk oturan yeni bir tanımlama lazım. böyle zor oluyor. bak anlatana kadar öldüm.
  • ılgi manyagi sosyal medya orospularinin cagi
  • (bkz: idiocracy)
  • gosterge donemidir ve 1930larda donemin adi konmustur. herseyin bir gosterise, sayginliga yonelik bir araca donustugu bir donem olarak tasvir edilir. hatta o kadar buyuk boyutlardadirki bu durum, konusu “gosteris amacli kitap okuyan insanlara yonelik bir elestiri” olan bir kitap bile gosteris amaciyla okunur hale gelmistir, insan salt rekabetci bi duygu durum ile, bilinc durumuna donusturemez hale gelir alginin ve dolayli olarak bilincin degisiminin bir araci olan seyler (kitap, sanat vs.) tam aksi bi sekilde o degismesi gereken bilincin bir araci haline gelmektedir. toplumsal olarak deger verilene ulasma cabasi, bu saf rekabetci caba algilama ve bilinclenme durumunu yokeder. “kadinla iliski yasayabilen bir adam” olarak gorulmek icin bir kadinla iliski yasar. cok daha uc bir ornek olarak, filmlerin, cevrenin aciya, ihanete karizmatik bi anlam kazandirmasi sonucu “aciyi, ihaneti yasayan adam” karakterine ulasmak icin ayrilik yada yasadigi baska negatif seyler uzerinden “bu adamda ne cok sey yasadi valla” gibisinden fikirleri insanlara dusundurtme yoluyla sayginliga yonelik bir gostergeye/araca donusturmeye yonelen tip ornek gosterilebilir bu duruma. twitterda dayatilan genel norm, gosterge toplumuna ornek teskil edebilir, “rahat, herseyi konusabilecek, herhangi bir cekingesi olmayacak kadar ozguven sahibi bir insan olmak” uzerinden yine bir deger/sayginlik kazanma durumu soz konusudur. hayatin yine baska alanlarinda, cogunlukla tuketim aliskanliklarinin ozundeki nedende bu gosterge kavrami kendisini belli eder ve cogunlugun davranislarinin ozundeki fikir olmasi durumu ile yasanilan donemide tanimlayabilecek en yerinde kelimedir.
  • her ne kadar bazı konularda türkiye bir regresyon içerisinde olsa da, kültürel deformasyon filan hikaye. 21. yüzyıl tüm dünya için insanlığın hem kültürel olarak hem de sosyal bakımından en ileri noktasıdır, kimse geçmiş yalayıcılığı yapmasın, eğer düşünce geçmişte daha kültürel anlamda zengin olduğumuz filan ise.

    ha diyorsanız ki, ya her yer çok acayip oldu, sosyal medya şöyle bilmemne, işte bunlar hep sexi hep atayiz. o zaman size bir dede bastonu verelim ve gidin en yakın parka bizim zamanımızdaaa, bik bikbik, eehheeey! diye zırvalayın işte dinleyen olursa.

    günümüzün bir çok derdi, saçmalığı otu boku var, evet.

    ve yepyeni icatlar yepyeni sorunlar ortaya çıkardı, buna da tamam.

    ama bu sorunların geçmişteki sorunlardan daha kötü olduğunu düşünmek saçmalıktan ibaret, bizim zamanımızdacılıktan başka bir şey değil. daha da geçmiş geçmiş diye tutturacaksanız da, sizlere polio'lu günler...
  • şimdilik 21. yüzyılın en büyük demografik değişimini yaşayan türkiye bu konuda öncü olabilir. böylece literatüre bir katkımız olur.

    benim önerim: arabization

    (bkz: arabizasyon)
hesabın var mı? giriş yap