• boğazından kısıp borcunu zamanında ödemeye çalışan insanların çabalarına bir nebze olsun anlam yüklemiştir. bir çok arkadaşım benden fazla kazanmalarına rağmen ben bu borcu ödüyorum diye benle dalga geçiyorlardı, şimdi devran değişti tabii...

    ben o krediyi aldım, benden sonra gelecek insanlarda yararlanabilsin diye zor şartlar altında geri ödedim. olaki devlet benden aldığını iç eder ödemeyenlerinkini affeder; işte asıl o zaman devlete karşı sıfır olan güvenim negatife düşer...
  • butun sartlari kredi devlet tarafindan saglandiginda imzalanan dokumanlarda bellidir. yani kimse simdi kicindan terms&conditions uydurmuyor. tufe oraninda faiz, ne kadar geri odemesiz vakit olacagi, odeme sartlari, odenmezse ne yapilacagi taa kredi alinirken yaziyordur (kendim aldim biliyorum, dokumanlar falan var isteyenlere gonderirim faksla).

    simdi devlet (ya da herhangi biri) bu krediyi biz ogrencilere essek gibi verirken iyiydi, biz aldigimiz parayi essek gibi harcarken iyiydi de, daha onceden imzamizla kabul ettigimiz sartlarda parayi odeme zamani geldiginde neden devlet (ya da krediyi veren herhangi biri) essek oluyor da odeyemeyen magdur oluyor?

    insaf, sizce de haksizlik degil mi bu?
  • habertürk'ten aldığımız bilgilere göre yurtkur'un son bombasıdır. çalışmakta olan ve zamanında öğrenim kredisi alan üniversite mezunlarının maaşlarına haciz gelmiştir ve daha da gelmektedir. eğer krediyi kullanan öğrenci çalışmıyorsa, yurtkur bu öğrencilere kefil olanların üzerine gitmektedir.

    evet, sonuçta öğrenim kredisidir kabul ediyorum ama 4 yıl boyunca ayda 90-100 lira verip, tüm borcun bir kaç ay içerisinde kapatılmasını istemek nedir? tamam 2 sene ön ödemesiz, elbette devlete bir maliyeti var bu kredinin ama tahsilat yaparken üzerine tüfe oranında faiz işletmek ne demek? artı sgk'da adınıza bir gün bile prim ödenmişse bir işte çalıştığınızı varsayıp işten ayrılsanız dahi ödemek zorundasınız.

    not:
    borç sahibi değilim, yanlış anlaşılmasın. özellikle şu işten ayrıldıktan sonra da yurtkur'un anlaşmaya çalışmaması konusu mağduriyet yaratacak muhtemelen, maksat bilginiz olsun.
  • üniversitedeyken kıllanıp öğrenim kredisi almamama neden olan şüphelerimin gerçek olmuş hali. şerefsizim aklıma gelmişti " ulan bunlar eve haciz falan da getirir " diye. işin ilginç yanı sanki üniversiteden çıkan herkes iş sahibi olmuş gibi uygulama yapılıyor. gerçi burası türkiye ama yakında hiç bir geliri olmayanlardan bile vergi alacaklar bu ülkede. o yüzden ihtiyatlı yaklaşmak lazım. devletle olan tüm ilişkimi kesip tüm kayıtları sildirmeyi düşünüyorum. bir ihtimal paçayı kurtarabilirim.
  • bazıları tarafından yanlış anlaşılmış olaydır. buradaki tepki 'okuyarak imzalanan' bir sözleşmeye karşı gelmek değil, devletin kamuya borçlu olanların (bkz. vergi yüzsüzleri, sgk primlerini yatırmayanlar, borcu olan belediyeler, vs) üzerine daha etkili bir şekilde gitmek yerine, işin kolayına kaçıp bireysel borç ve borçluların üzerine gitmesini eleştirmektir.
  • şaşırtmayan ama hakkaniyeti konusunda tartışılabilecek bir durum. kimse devletten burs ya da kredi almak zorunda değildi, ama alanlar çoktu. alındığı zaman geri ödeme şartları belirlenmişti, ama alınan miktarlar hiç de matah değildi ve damlayan o burslar ve krediler öğrencilerin zar zor yaşamalarını sağlamışlardı. başlangıçta şartları belirtilmiş olan ama damlalıkla verilen bu kredilerin, bir süre sonra külliyen zamlanmış ve abarmış olarak geri alınması, gerekiyor gerekmesine de sosyal devlet denen bir olgu olsaydı alınmazdı. vatandaşlarına eğitimi (ve başka örneklerde sağlığı, hatta güvenliği) satan bir sosyal devlet ne yazık ki sosyal devlet kabul edilemez. zaten bu ülke sosyal devlet değildir, denirse eğer, anayasasında bu ibarenin bulunduğu ve siyasetçilerinin (en azından bir zamanlar) sosyal devlet meseleleri üzerine vaatlerde bulunduğu hatırlanmalıdır. işe girdikten sonra ödenseydi bu paralar, denirse eğer, o zaman bu ülkedeki milyonlarca (son rakamlar on üç küsur milyon diyordu sanırım) işsizin kaçının üniversite mezunu olduğu konulu bir araştırma yapılmalıdır.
  • toplamda 2.735,73 tl gibi bir rakamın kıçıma kaçtığını bana bildiren olaydır. gecikmeye halinde olan ödemelerin faiz işlemesini durdurmanın tek yolu toptan kapatmak. bunun dışında kısmi olarak faize razı gelerek parça parça ödeyebilirsiniz.

    bu aydan itibaren ödemek lazım hafız.
hesabın var mı? giriş yap