• an itibariyle yüzbinlerce kişinin başkentte meydanlarda olduğu ve maduro’nun istifasını istediği olaylardır.

    trump’ın açıklamasına göre de venezuela meclis başkanı devlet başkanı olarak tanınmıştır. akabinde kanada da tanıdığını açıkladı.
  • venezuela'dan dostlar whatshapp durumları ile bildiriyor gece sabahlara kadar sokaklarda silah sesleri ve ölüler olduğunu haber alıyorum.
    edit: düzenleme
  • bakalım bizimkiler kimin yanında gözükecek. dostları maduro mu yoksa kankaları trump mı?

    kanka dedim ama son durumu bilmiyorum, bi kankalar bi kanlı. herhalde kanka durumu vardır şu aralar.

    tanım: tez zamanda olayların bitmesini temenni ettiğim olaylardır. diktatörler kansız gitmez ama umarım bu kez çok fazla kan akmaz.

    edit: ülkemiz için kritik olan olaydır. 2 saat geçmesine rağmen brezilya kolombiya amerika ve kanada , azınlık hükümetinin, devlet başkanı olarak ilan edilmesini kabul edip tanıdıklarını ilan ettiler.
    bu olay bizim yöneticilerimizi iyice sıkıntıya sokmuş olabilir gözleri korkmuş olabilir, umarım baskı olayları artmaz bizde. ben böyle durumlardan çok korkarım, kıssadan hisse çıkartabilir bizimkiler.
  • secimle gelen insanlarin halkin anasini bellemesine birilerinin dur demesi gerekiyor bazen.

    bence guzel haber. umarim maduro tez vakitte defolup gider.

    gelen tonla mesaj editi: #85860906.
    bu arkadas guzelce aciklamis. maduro ulkenin anasini bellemis, hala salt komunizm pesinde kosanlar var.
  • maduro adlı cahil diktatör, dünyanın en müreffeh ülkelerinden biri olabilecek petrole sahip ülkesini perişan etti... bu ülkenin petrol geliriyle hem halkını rahat yaşatması hem de eğitimde, bilimde, üretimde en gelişmiş ülkelerden biri olması mümkün halbuki...
  • venezuela, dünyadaki en büyük petrol rezervlerine sahip ülke. en büyük petrol alıcısı ise abd. yani abd'nin en büyük petrol tedarikçisi.

    şu anda hiper enflasyon yaşıyorlar. bildiğim kadarıyla abd'nin ambargo çemberinde. bütün kredi kanalları tıkalı. emin degilim bundan ama petrolünü büyük ihtimal kimseye satamıyor.

    trump, venezuela meclis başkanını devlet başkanı olarak tanımış. ortadoğu'da oynadıkları oyunun güney amerika versiyonu. taşeronları ile iş güdüyorlar.

    edit: petrolünü borçlarına karşılık çin çıkarıp el koyuyormuş. collide'ye bu bilgi için teşekkürler.

    edit+: venezuela altınlarını ingiltere'den türkiye'ye taşımaya kalkınca emperyalistler iyice çıldırdı.

    edit++: rakamlar çok yüksek olmasa da tpao aracılığı ile venezuela bize petrol veriyormuş. biz de karşılığında tahmin edebileceğiniz üzere konut yapıyormuşuz. murderuo'ya teşekkürler. ayrıntı için: link

    edit+++: abd, venezuela'nın bankalarındaki petrol parasına çöktü(venezuela halkının petrol gelirlerinin tamamı abd bankalarındaymış. hem petrolü, hem de parasını abd alıyor, nasıl bir düzen bu!). ingiltere'de yakında altınlarına çökecek(altınların bize gelmesine izin vermeyeceklerdir)

    edit++++: hooop bingo! abd, venezuela ile türkiye arasındaki altın ticaretini incelemeye almış[1]. reuters'a göre 2018 yılında venezuela türkiye'ye 779 milyon $ değerinde altın ihraç etmiş[2].
    kaynak:
    [1]ilgili odatv haberi
    [2]ilgili reuters haberi

    edit+++++: şimdi sadece rakamlar konuşsun:
    1-) venezuela'nin en çok ihracat yaptığı partnerleri: %35 ile abd, %17 ile hindistan, %16 ile çin ve % 4 ile küba(abd ticaret bakanlığı verisi)
    2-) 2017 yılı ülkelerin petrol rezervleri:
    301 milyar varil ile venezuela, 266 milyar varil ile suudi arabistan ve 170 milyar varil ile canada( kaynak: us eia)
    3-) geçen yıl dolar karşısında ülkelerin para birimi bazında kayıpları: avrupa -%8, rusya -%17, brezilya -%20, türkiye -%40, arjantin -%89, venezuela -%2.400.000.
    4-) 2016 yılı dünya petrol üretimi: abd %13.4, suudi arabistan %13.4, iran %5, venezuela %2.6. ( kaynak: bp )
    5-) ülkelerin her 100.000 kişiye düşen katil sayısı: honduras 108, venezuela 57, abd 4.8, türkiye 4.3, japonya 0.3 ( kaynak: bm)
    6-) günlük 5.5 $ altı para harcayan nüfus oranı listesinde bilimum afrika ülkeleri varken venezuela listede yer al(a)mamış. türkiye'de bu rakam %9.9. (kaynak: dünya bankası)
    7-) dünyada ülkesine yetenek çekme kapasite sıralaması(137 ülke arasında): isviçre 1, bae 2, türkiye 103, venezuela 137. sırada.
    8-) 2016 bazı ülkelerin üretim ihracatı : almanya %46, güney kore %42, israil %30, türkiye %22, ve listede sonuncu sıradaki abd'nin %12.
    9-)abd'nin günlük petrol tüketimi 19.880.000 varil. çin 13.226.000 varille abd'yi takip ediyor. almanya 2.447.000, japonya 3.988.000, suudi arabistan 3.918.000 varil. türkiye 835.000 varil ile alt sıralarda.

    son olarak juana guaido'yu resmi venezuela devlet başkanı olarak tanıyan ülkelerin bazıları: israil, abd, almanya, fransa, ispanya, kanada, brezilya, avusturalya, ingiltere.

    edit++++++: abd, ingiltere'ye ülkesindeki venezuela'nın altınlarını dondurması için baskı uyguluyormuş. derin dondurucuya sokacaklar altınları herhalde :)

    edit+++++++: venezuela'daki açlık sorununu maduro'dan düşünüyorsanız şöyle bir açıklama yapayım. venezuela'nın deniz sahili abd savaş gemileriyle ve kara sınırıları da abd güdümündeki komşularıyla tamamen çevrelenmiş durumda. aynı gazze gibi.

    edit++++++++: maduro'ya suikast girişiminde bulunacak olan ikisi abd askeri ele geçirilmiş: ilgili haber

    ayrıca : (bkz: #86362654)

    [dip not: edit+++++'daki verileri the spectator index twitter hesabından derledim]
  • muhalefetin oluşturduğu kalabalığın kitlesel boyutlara ulaştığı gösterilerdir. şimdilik güvenlik güçlerinin bir çok noktada müdahalede bulunmadığı söyleniyor. umuyorum kanlı sahnelerle karşılaşmayız ilerleyen zamanda.
  • venezuela'da bulunan tüm forvetleri bonservis bedeli olmadan transfer etmenin tam zamanı.

    maduro da dahil. o da emperyalizme karşı direnen bir forvet ne de olsa. iş ciddilesirse türkiye'den sığınma talebinde bulunabilir. seçim yakın. bizim siyasal islamcılar bundan amerikan emperyalizmine karşı bir duruş hikayesi çıkarabilirler.

    edit: imla
  • nusret'in en sağlam müşterisine karşı yapılmış olaylardır.

    (bkz: maduro'nun türkiye'ye yerleşmesi)

    edit: geyik bir tarafa, benden sonra yazılmış entryleri okudum. yine bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan entryler yazılmış.

    yok venezuela demokrasisine darbeymiş, yok dış güçler venezuela'ya müdahale ediyormuş vs vs.

    olay şu;

    2016'da seçim yapılıyor. seçimde meclisin çoğunluğunu muhalefet bloğu alıyor. 2018'de yapılan başkanlık seçimini ise muhalefet partileri boykot ediyor ve başkanlık seçimine katılım %46 ile sınırlı kalıyor.

    maduro bu şekilde %46 katılım sağlanan bir seçimde oy kullananların %67'sini alıp başkan seçiliyor. maduro oy kullanma yerlerine yakın noktalara 13 bin yardım masası kuruyor. oyunu maduro'ya verenlere burada yardım yapılıyor.
    kaynak:
    https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44193027

    2019'un ocak ayında da muhalefet kontrolündeki ulusal meclis, maduro'ya iktidarı meclise devretmesi ve tekrar ama bu sefer özgür bir seçime gitme çağrısında bulunuyor. maduro ise bunu kendisine karşı darbe olarak nitelendiriyor.
    kaynak:
    https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-46773943
    https://news.yahoo.com/…hz0awqdqju4ntlfmqrzzwmdc3i-

    yani burada yazan ve bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan arkadaşların dediği doğru değil. muhalefetin maduro'dan daha az desteklendiği falan yok.
  • venezuella halkı için maduro da bir amerika nın bu kadar maduro karşıtı olması da. zaman gösterecektir ama tahminim tüm dünyada olan şey onların da başına gelecek, çağ değişiyor yeni çağ sancılarını dünya daha yeni çekmeye başladı.
hesabın var mı? giriş yap