• göz yaşartan büyük düşüştür. mega boğa geliyordu sanki öyle diyorlardı. bu bariz mega ayı.
  • marketin s.ki tutmasıdır. stoplu olanlar yaşadı.
  • yine "bu çöküş değil siz çöküş görmemişsiniz" diyen arkadaşlar gelmeden:

    siz akıllanmazsınız amk. %50 bile düşse "siz çöküş görmemişsiniz tee 2014'teyken..." diye başlayacaksınız. yağ kuyruğu, tüp kuyruğu diyenlerden farkınız yok.
  • sol tarafta çıkınca öldü sandım. meğer alım fırsatıymış.

    yatırım tavsiyesi değildir.
  • elumuze verduleer:) takribi 1300$ zarar var şu an

    @cakmamimar nickli yazar muhtemelen marjinde değilsin spottasın dedi. girdim baktım harbiden spottaymışım aq.

    ulan ne çok mesaj gelmiş. merak edenler için bekleyiniz..
    internet araştırması
  • üst edit: bu sistemden para kazanamazsınız demedim, birbirinizi soyarsınız dedim. elbet birileri kazanır ama sonunda küçük bir azınlık kazanıp çoğunluk kaybeder. şimdi kazandım diye hava atan çoğu kişide eninde sonunda bu coin işinden tokadı yiyecek. bu sistemin başka bir yolu yok.

    ponzi sistemlerin kaçınılmaz akıbeti.

    bitcoin'in klasik ponzilerden ve saadet zincirlerinden tek farkı hayal tacirliğinin ve dolandırıcılığın belli bir sisteme oturtulmasıdır. yani artık öyle eskisi gibi vur-kaçlı falan değil, grafikli, analizli, uzman görüşlü dolandırılacaksınız. sizi boğalar coşturacak, ayılar ağlatacak. (bkz: boğa piyasası) (bkz: ayı piyasası) daha doğrusu siz öyle zannedeceksiniz. bu işlerin çakalları altınızdan donunuzu çıkarıp aldığında eskiden olduğu gibi "ulan fena tokatlandık ha" demeyeceksiniz, "bitcoin'de oluşan manipülatif hareketler sonucu bir miktar aşağı yönlü trend oluştu" diyeceksiniz, daha havalı duracak.

    bitcoin'in ortaya çıkışındaki hikayede tam olarak şöyle: "artık öyle milleti gazla, paralarını al, sonra çarpıp kaç işlerini bırakalım, bu yöntem eskidi. şu ponzi/saadet zinciri dolandırıcılığı işini bir sisteme oturtalım, milleti tokatlayacağız diye sürekli yeni projelerle uğraşmayalım, daha sistemli çarpalım, hem başımız hukukla da derde girmesin"

    bitcoin sanal bir sisteme para koyanların birbirlerini çarptığı, zamanında girip erken kaçanın diğerlerinin parasını tokatladığı basit bir ponzi sistemidir. yani aslında yatırım falan yapmıyorsunuz, birbirinizi soyuyorsunuz.

    bitcoin'in arkasında hiçbir reel ekonomik değer yoktur. bitcoin sadece kişilerin ortaya koyduğu para ile yükselir, yani aslında sizin kazandığınız para sizden daha yukarı kademelerde bitcoin alanların parasıdır. sattığınızda ise alış için sisteme para yatıran kişilerin talebi seviyesinde satarsınız. balina denilen büyük oyuncular bugün olduğu gibi yüklü satış yapınca da "çöküş" denen büyük düşüşler yaşanır. para varsa bitcoin vardır, bitcoin'in başka hiçbir varlık sebebi yoktur. bir günde %30-40 artan veya azalan bir şeyi "para birimi" olarak görmek en başta bütün ekonomik gerçeklere aykırıdır, akıl, mantık dışıdır.

    dolar, euro, sterlin vs. gibi gerçek para birimleri ve altın da talebe göre şekillenir ama bitcoin gibi kontrolsüz değildir. devlet müdahalesi ile belirli bir istikrar korunur. tl'nin haline bakıp aldanmayın, adam gibi yönetilen ülkelerde para birimi sadece ekonomik bir unsur değil o devletin şerefi, namusudur. bu nedenle öyle bitcoin gibi büyük manipülasyonlara izin verilmez. güçlü ekonomilerin para birimleri için ana fiyat belirleyici gerçek ekonomik ve siyasi gelişmelerdir. bitcoin de olduğu gibi balinaların işkembesinin keyfine, o günkü psikolojisinin durumuna göre fiyat belirlenmez.

    edit1: bazı sivri zekalar bitcoin ve türevlerine ponzi diyenleri geri kafalı, cahil olmakla suçlamış, güya bitcoin çok reel, yükselen bir değermiş. tabi, sabah erken kalkanın coin ürettim diye piyasaya saldığı dog coin, cat coin, pig coin, ufo coin vs. gibi coinlerden, sanal para piyasasının ne kadar reel ve yükselen değer olduğu çok belli. evde canı sıkılanın kedisine, köpeğine, domuzuna evindeki bilgisayarından coin ürettiği ortamda bazı şaşkınlar kalkıp bu saçmalıkları eleştirenlere ekonomi dersi vermeye çalışıyor. "zamanında alsaydınız şimdi zengin olmuştunuz, şu kadarken bu kadar oldu ama bitcoine ponzi diyorlar" diye bitcoin avukatlığı yapanlar ya kötü niyetli yada cahildir. bir şeyin değerinin artması onun ponzi olduğu gerçeğini değiştirmez.

    edit2: teknolojiye veya yeniliğe karşı değilim. dolar, euro, sterlin, altın vs. gibi sağlam bir altyapısı ve fiyat istikrarı olsun blockchain teknolojisini kabul edelim. tüm dünyanın voleyi vurmak, kısa yoldan zengin olmak gibi niyetlerle aldığı bir şey hiçbir zaman gerçek bir ekonomik değer olarak görülemez.
  • bitcoin ve kripto piyasasıyla alakalı tuttuğum verilerden market döngüsünü içeren geçmiş datayı ve devamında kendi uyguladığım stratejiyi müsadenizle paylaşmak isterim.

    2013 - boğa piyasası
    2014 - ayı piyasası - yaklaşık %90 düşüş
    2015 - yatayda takılma
    2016 - hazırlık evresi
    2017 - boğa piyasası
    2018 - ayı piyasası - yaklaşık %90 düşüş
    2019 - yatayda takılma
    2020 - hazırlık evresi
    2021 - boğa piyasası
    2022 - ..... ?

    yatırım tavsiyesi değildir.

    açıkcası bence mantıklı olan piyasanın ayı ya da boğa olmasından bağımsız bir sistem geliştirebilmek. sadık kaldığınız sistemin size düzenli gelir getiriyor olması ve sisteme sadık kalacak psikolojide biri tarafından uygulanıyor olması gerekir.

    benim stratejim şu şekilde. 10.000 dolar bir bütçemiz olduğunu düşünelim. ana olarak cashde kalmamız gerekiyor. (full malda olduğumuz senaryoda market çöktüğü an yapacak hiçbir hamle kalmıyor)

    10.000 dolar bütçemiz var ise her trade için portföyümüzün %1'ine denk gelen 100 doları riske edecek şekilde işleme girmemiz gerekiyor. girdiğimiz işlemlerde de en azından 150 dolar kal almadan çıkmamamız gerekiyor.

    örnek vermek gerekirse:

    işlem sayısı - kar/zarar - kasa
    0. -------------- 0 ----------- 10.000 $
    1. işlem ____ +150 ____10.150 $
    2. işlem ____ -100 ____ 10.050 $
    3. işlem ____+150 ____ 10.200 $
    4. işlem ____ +150 ____10.350 $
    5. işlem ____ -100 ____ 10.250 $
    .
    .
    .
    .

    bu şekilde gitmelisiniz. sabırla uygularsanız ve win rate olarak %50 doğruluk bile yakalarsanız ay sonunda dolar bazında ciddi bir gelir elde edersiniz. uzun vadede 100.000$ da yapmanız gayet mümkün. tek yapmanız gereken sisteme ve stratejiye sadık kalmak ve sabırlı olmak.

    not: algoritmik trade ile bilimsel trade eden, kendi sistemi stratejisi olup tartışmak isteyen mesaj atabilir ancak 500 dolar 1000 dolar civarı rakamlarla trade yapmanızı şahsen önermem. spottan alıp normal hayatınıza devam etmenizi öneririm. trading'in ciddi bir zaman maliyeti var. bu sebeple benim önerim alt limit olarak 10.000 dolar civarı bir bakiye ile trade etmeniz. aşağısındaki rakamlarda spotta devam etmeniz daha sağlık olacaktır.

    yatırım tavsiyesi değildir. herkese sağlıklı, sürdürebilir tradeler dilerim.

    ----------------------

    zorunlu edit: yukarıdaki entry'i hiç ellemeden stratejiyi tam olarak anlamayanlar için birkaç ekleme yapmak isterim.

    öncelikle win rate %50 demek: 10.000 ile 15.000 dolar yapmanız lazım demek değil. açtığınız işlemlerin doğruluk oranı demek. yani win rate %50 demek her açtığınız 10 işlemin 5'i doğru 5'i yanlış olması demek.

    diğer anlaşılmayan şey ise 100 dolar riske edin bölümü olmuş. işlem başına 100 dolar riske edin demek 100 dolarlık alım yapın demek değil. yani 100 dolar alım yapıp 150 dolar olmasını beklemiyoruz. bu da karıştırılmış aldığım mesajlara göre. burda mantık şu: siz 1000 dolarlık bir işlem de açabilirsiniz. 2000 dolarlık işlem de açabilirsiniz. ana fikir şu: açtığınız işlem -100 dolar zarar yazdığı an çıkmanız gerekiyor. aynı şekilde 150 dolar kar yazdığı zaman çıkmanız gerekiyor.

    daha düzenli olmak ve stratejinizi ve psikolojini iyi yönetmek adına girdiğiniz işlemleri ve planınızı excelde düzenli olarak bir muhasebeci gibi tutarsanız gittiğiniz yeri daha rahat görürsünüz. bol şans.

    ------------------

    zorunlu edit2: bir arkadaştan da makul bir eleştiri gelmiş ilgisi için teşekkür edip o eleştiriyi de tartışmış olalım. arkadaş mesajla eleştirisinde şöyle demiş: "iyi de hocam bir ürünün 1 birim düşme olasılığı 1,5 birim artma olasılığından daha fazla değil mi?"

    evet daha fazla. "herhangi" bir üründe/işlemde %10 düşme olasılığı %15 artmasından daha fazla. biri giriş noktasına daha yakın diğeri daha uzak evet. ama bu "random" yani rastgele işlemler için geçerli. yani yazı tura atma, zar atma bu "random" işlem konseptine girer.

    burada işlemi açan trader ortaya bilgi/analiz/tecrübe ve emeğini koyarak risk/reward 1/1,5 olan işlemleri kendisi seçmek durumunda. yani sallayarak zar atarak işleme girmiyor. burada oluşan değeri olasılığa ekleyip %50 win rate yakalamanız gerekiyor.

    kısaca: her açtığınız iki işlemden biri doğru biri hatalı olabilir. %50 yanılma hakkınız var. ve yanlış işleminizde 1 birim zararla, doğru işleminizde 1.5 birim karla çıkmanız gerekiyor. ve stratejiyi sabırlı bir şekilde -kayıt tutarak- uygulamanız gerekiyor.

    dediğim gibi yatırım tavsiyesi kapsamında değildir. kendi stratejimi paylaştım.
  • ooo bu başlık açıldığına göre demek ki daha fazla yükselecek.
  • gene iki aylık ben dedim ponzi bu tayfasının bayramını başlatmıştır. haydi herkese hayırlı olsun.
    not: zarar 240bin dolar.
hesabın var mı? giriş yap