• kolonya nedir ? kolonya , etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfümdür. kolonya, ilk kez 1709 yılında italyan giovanni paolo feminis tarafından köln’de üretilmiştir. içerdiği alkol oranı genellikle derece ile belirtilir.
    4711’in masalsı hikayesi bu hikaye 1708 yılına kadar uzanıyor. johann maria farina isimli italyan, kardeşi jean baptiste’e yazdığı mektupta şöyle diyordu: “yağmur yağdıktan sonra portakal çiçeklerinden, dağ nergislerinden gelen kokuya ve italya’nın ilkbahar sabahlarına benzeyen bir koku buldum.” bu müjde, dünya parfüm tarihini de değiştiren olaylar silsilesini başlatmıştı. bir yıl sonra johann maria farina, ilk eau de cologne üretimine başlamıştı. kimi kaynaklar farina’nın genç yaşında italya’dan ayrılmak zorunda kaldığını ve almanya’nın o zamanki adı cologne olan bugünkü köln şehrine yerleştiğini yazıyor. farina, turunçgil yağlarından yaptığı koku karışımına eau de cologne ismini vermişti. yani parfümün ismi “cologne’nin suyu” anlamına geliyordu. bugünkü haliyle “köln’ün suyu''

    almanya çapında ünlenen farina’nın eau de cologne’si, 1790’lı yıllarda bir alman’ın ilgisi çekmişti. tabii o yıllarda farina ölmüştü. efsane tam da 1792 yılında biraz daha gizem kazandı. genç bir tüccar olan wilhelm mülhens, 1792 yılında bir katolik keşişinden mütevazı evlilik hediyesi almıştı. bu gizemli keşiş ona “mucize suyu” isimli bir karışım vermişti. aslında bu karışım insana canlılık veren ve güç katan bir tür yaşam iksiriydi. onu içenlerin uzun ve sağlıklı yaşayacağına inanılırdı. genç tüccar wilhelm mülhens, bu fırsatı değerlendirdi ve küçük bir fabrika açarak formülü gizli olan iksirin üretimine geçti. bu sihirli suyu şarapla karıştırarak satmaya başladı. markanın kendisine göre, 4711 parfümünün başlangıç hikayesi böyleydi. oysa, wilhelm mülhens’in sihirli formül olarak ürettiği şey, farina’nın eau de cologne’sinin devamıydı.
    bir efsaneye göre macar suyu olarak bilinen ve ilk defa bir keşiş tarafından macaristan kraliçesi elizabeth için üretilmiş olan bu koku, kolonyanın atasıdır. floransa'daki santa maria manastırı rahibelerinin aqua reginae adıyla 14. yüzyıldan itibaren üretmekte oldukları bu koku, bir teoriye göre 17. yüzyılda bir gezgin olarak floransa'da bulunan italyan parfümcü giovanni paolo feminis’in ilgisini çekmiş ve baş rahibeden formülünü öğrenmiştir.köln’de yaşayan feminis floransa’dan döndüğünde bu kokunun içine bergamot, limon ve portakal esansı katarak bugün kolonya denilen kokuyu geliştirdi; önce eau admirable" (hayranlık verici su), daha sonra da "eau de cologne" (köln suyu, almanca “kölnisch wasser”) olarak pazarlamaya başladı.
    artan talep üzerine feminis’nin yardıma çağırdığı giovanni maria farina adlı bir başka italyan parfümcü 1709’da köln’de kurduğu fabrikada üretime devam etti.köln tıp fakültesi'nin bu kokuyu tıbbi ürün olarak onaylamasının ardından kolonya avrupa'da yaygınlaştı. köln kolonyası sadece parfüm olarak değil ayrıca depresyon ve ruh hali bozukları gibi hastalıklar için ilaç olarak tüketilmeye başlandı.

    kolonya’nın kullanım amacı kolonya ilk geliştirildiği yıllarda tıbbi amaçla kullanılıyordu. o günlerdeki formülüyle biberiye, portakal çiçeği, bergamot ile limondan oluşan ve ferahlatıcı özelliği yüzünden rağbet gören karışım, sindirim sistemi rahatsızlıklarında şeker üzerine damlatılarak alınıyor ya da şaraba karıştırılarak içiliyordu. antiseptik özelliğinden ötürü ağız çalkalamada, yara temizliğinde kullanılıyor, kas ve eklem ağrıları için harika bir friksiyon solüsyonu oluyordu.
    uzun yıllar tedavi edici özelliğinden yararlanılan bu sıvı, tuvalet temizliği amacıyla kullanılmaya başlandıktan sonra bir devrim yüzyılı olan 18. yüzyılda adeta bir çığır açtı. sınıf savaşının en keskin biçimde yaşandığı yıllarda yükselen burjuvazi karşısında, ağır ve pahalı parfümlerle özdeşleşen aristokrasi yenik düşünce, ağır kokuların da itibarı azalmıştı. kolonya gibi hafif ve ferahlatıcı kokular sadeliğin, saflığın simgesi haline geldi ve burjuvazinin gözdesi oldu.
    4711’in sırrı dünyanın en meşhur ve en bilinen kolonya markası no: 4711 kölnisch wasser, adını fabrikanın bulunduğu caddedeki bina numasından almıştır.’’glockengasse’’, türkçe karşılığı ile ‘’çan sokağı’’ anlamına gelir.kolonyanın şişe etiketinde en üstte bulunan iki adet çan bu sokağı simgeler.
  • münir nurettin selçuk da bu kolonyayı kullanırmış.
  • almanya'da, evropa'da kolonya trend değil; dede nene kokusu olarak görülür, hele ki genç biri kullanıyorsa nasıl bir gizli gündeme hizmet ettiği sorgulanır. ben de inadına ofisimde bir minik kolonya şişesi tutarım. hayır, icat etmişsiniz, sahip çıkın, insan köklerine bu kadar yabancı olmaz ki! neyse efendim, işte bu 4711, kolonyaların atasıdır, şahıdır. türkiye'deki kolonyayı farklı rayihalarla çeşitlendirme işine yeni girdiler. gerçekten kuvvetli bir koku. yaklaşık dört yıl önce aldığım kolonya şişesi yarılanmasına rağmen, kolonyanın keskinliği neredeyse aynen duruyor. şerbete döner diye düşünürdüm, ama hala burnumu kesiyor (kafası nasıl olur, merak etmedim değil :).
  • cologne eski ismi değil, fransızcasıdır. burası tarih boyunca almanlar ve fransızlar arasında sıkça el değiştirmiştir.
  • gayet hafif kokulu bir limon çiçeği kolonyasıdır, içinde eser miktarda lavanta çiçeği de bulunur.
  • "kolonya" ismi zaten köln'ün bizzat kendi isminden gelir. köln'ün eski ismi "cologne" 'dir

    echt kölnisch wasser, original eau de cologne seklindeki bir ibare ile siselenen ürünlerdir.

    marka aslinda no 4711'dir ve aslinda bu isim imalathanenin adresinden gelmektedir.

    adres vermek gerekirse:
    eau de cologne & parfümerie fabrik
    glockengasse no 4711
    köln a. rh/ cologne
  • saklanası bir şişe içindeki bildiğin limon kolonyası.
    şişenin kapağından, formuna ve etiketine kadar her ayrıntı, bu kolonya şişesinin her ebatını kolleksiyon etmeyi arzulatır. - bana, bence..-
  • glockengasse 'çan bulvari' manasina gelmektedir. sise etiketinde en ustte iki adet 'çan' buradan gelmektedir.
  • köln'de yer alan ve kolonyaya adını veren ünlü marka
  • zamaninda almanca dersinde sunumda kullandigim kolonyadir. almanlar kullanmazlarmis. turkler arasinda daha populer. dunyanin ilk unlu, endustiriyel kokusudur. anneannenin evinde tuvalette icinde ne oldugu merak edilen sisede durmustur yillar boyunca.
hesabın var mı? giriş yap