• eviniz ile ilgili olarak oturulan bölgenin kaçıncı deprem bölgesi olduğu ve belediyeden yapı denetim raporlarını kontrol etmek önemli bir detay.
  • 6 şubat değil fakat 17 ağustos depremzedesi olarak ve hatta 17 ağustos depreminden 2 sene önce oturduğu evi depreme dayanaklı olmadığı, gerekli güvenlik önlemlerinin ve prosedürlerin binada tam olmaması sebebiyle değiştirmiş, buna rağmen taşındıkları yeni ev yıkılıp eski evleri dimdik ayakta duran bir ailenin çocuğu olarak bir tavsiye vereceğim.

    tabii ki tuttuğunuz evin güvenliğini ve denetimli olup olmamasını araştırın fakat ben insan ilişkileri konusunda naçizane tavsiye vereceğim. küçük detaylara takılmayın, herkesin eleştirilecek bir tarafı vardır. herkes sizin gibi olamaz... işte o fütursuzca eleştirip kırdıklarımızı bir sabah uyanıp bulamamak var, yapmayın...
  • '' insanı yaşat ki , devlet yaşasın ''

    kalkıpta dikey mimari yapmayın. bu deprem olarakta zararlı , trafik olarakta zararlı , suç oranları olarakta, ekonomi vs. her konuda dikey mimari zararlıdır. belediye başkanları kısa yönetim süresinde cebini rantını düşünürse tabi ki de beton ve dikey mimariyi ister. çünkü kısa sürede çok rant sağlayabilir. ama bunun uzun vadede ki sorunlarını biz yaşıyoruz.

    en kısa sürede bir çok yeri yatay mimariye açın ve bahçeli çelik ev yapın.
    depremde üstünüze 3 ton beton düşmesini mi istersiniz ? yoksa max 50 kg çelik konstrüksiyon mu ? hangisi öldürür ona göre hesabınızı yapıp karar verin.

    bu deprem coğrafyasında insanı yaşatamadıktan sonra zikmişim rantınıda , dikey mimarisinide
  • deprem olduktan sonra herkes şov yapmak için sıraya girecek.
    hatta bazısı sözde size yardım etmek için sehir dışından gelecek . sarı kask takıp , sırtına yelek geçirip içinde belki de can çekişmekte olan birilerinin olduğu enkazın önünden selfie çekip internet cekiyorsa belki de canlı yayın açacak, iki tane soytarinin beğenisini almak için.
    iki tane sandviç ekmeği veren seni videoya almak için 10 takla atacak.
    eğer binan yikildiysa enkazda bile kıymetli varlıkların , ev eşyaların için bekleyen insanlar olacak. eğer ağır hasar ise polis evinize girip ziynet eşyanızı ya en basiti araba anahtarıni almaya müsade etmeyecek ama iki gün sonra itina ile hırsız evinize girip bütün eşyanızı çalacak.

    eğer cocucugun ,eşin , annen baban vs enkazda ise allah bilir 5-6 gün sonra şans yaver gider de enkazdan çıkarsa ölüsü kaldirima birakilacak . şayet araban varsa ve depremde de şans el verip pert olmadıysa arka koltuğuna cesedi koyup savcı savcı mezar mezar dolastiracaksin bütün acini içinde bastırarak. tırnağına zarar gelmesin dediğin çocuğunu bir an önce ruhu huzur bulsun ve daha fazla kokmasin diye mezara koymak için cirpinacaksin.

    eğer yıkım kendi destekledigi belediyede ise vatandaş " yıgım böyükdü, allah'ın isine agıl zır irmez, bizi afetiyle sınadı falan filan derken
    yıkım sevmediği bir siyasi iradenin yönettiği belediye sınırları içindeyse " calismıyürlar , hep çaldilar, belediye depremde nirdeydü" cart curt diyecek.
    velhasıl
    sen öleceksin ama edebiyatını başkası yapacak.
    depremde bile particiligi ve bolunmuslugu iliklerine kadar hissedeceksin
    kimseler de yardım filan etmeyecek
    zaten de bekleme

    son not da şu olsun.
    normal yaşantıda içindeki vahşi , kötü dürtüleri kanun korkusuyla baskilayanlar depremde ve sonrasında içindeki canavarı çıkaracak.
    taniyamayacaksin.
    ve bunlar 2-3 kişi değil
    cokluğuna hatta çoğunluğuna şaşiracaksin.

    daha bir sürü şey yazarım da
    gerek yok.
    hepsini yaşadığım için yazdım.
    umarım ülkemizde yaşadığımız son yıkıcı depremdir ve bir daha yaşanmaz.
  • -oturduğunuz muhitin zemininin sağlam olmasına dikkat edin mümkünse tepelerde oturun. kötü zeminde yapılan yeni modern binalar insanların başına yıkılırken herhangi bir mühendislik hizmeti almamış çürük binalar sağlam zeminde hasarsız kurtarıyor.

    -yüksek katlı binalardan kaçın. binada yapısal hasar olmasa dahi duvarlar eşyalar zarar görüyor kap kacak mobilya fayans bir şey kalmıyor evde, salınım daha uzun süreli ve daha kuvvetli oluyor. deprem sonrası asansör çalışmadığı için onca katı tüm apartman bir panikle iniyor korkunç bir atmosfer emin olabilirsiniz.

    eviniz böyle bir binada ve ağır hasar aldıysa eğer taşınması eşyalarınızı kurtarması çok zor, yeniden dönüşümü çok zor anlaşmazlıklar ve arsa yetersizliği problemi çıkıyor.

    -kağnıdan hallice bir arabanız dahi olsa o an kurtarıcı oluyor insanlar günlerce arabalarında kaldılar, güvenli bölgelere kaçmak çok önemli herkes kendi derdine düştüğü için kimseden yardım göremezsiniz.

    -araba yakıtının her zaman sizi en azından 200km uzağa götürecek kadar olası lazım yakıt günlerce bulunamayacaktır.

    -deprem sonrası çantası hayati önem taşıyor.

    -bankada gözden çıkarıp zinhar el sürmemeye söz verdiğiniz kara gün akçesi bulunsun bir anda 5 parasız kalıyorsunuz.

    -farklı şehirlerde yaşayan yanında konaklayabileceğiniz birisinin olması da çok büyük nimet.

    -telefon şarjının 1 gün idare edecek düzeyde kalması çok önemli iletişim hayati bir mesele.

    -arabanız varsa eğer park ettiğiniz yerin güvenli olması lazım üzerine bir şey yıkılacak yolu kapanacak bir yerde ise enkaz kaldırılana kadar arabasızsınız geçmiş olsun.

    -ailecek oturup bir eylem planının konuşulması şart, başı kesilmiş tavuk gibi herkes bir yere koşturuyor sonra. deprem anı ve sonrası için 2 ayrı plan yapılmalı.

    -fazla eşyalarınızdan kurtulun insana büyük yük oluyor bıraksanız içiniz rahat etmiyor taşısanız hörgüç resmen ayrıca deprem anında baya tehlike arz ediyorlar özellikle kırılan dökülen şeyler. cami avizesi gibi şangır şangır avizeleri de çöpe atın.
  • depremzede değilim ama uzmanların ilk söylediği bulunduğunuz bölgede deprem tehlikesi varsa ayrılmamış kuvaterner çökeller (depreme dayanıksız zemin) olan bölgelerden kiralık veya satılık gayrimenkul bakmamaya çalışın.

    faylar ve ayrılmamış kuvaterner çökelleri haritası
hesabın var mı? giriş yap