• mümkün olmayan durumdur. sadece hdp barajı aşar ve 41 tane vekili olur o kadar. akp her ne kadar şuan 315 vekile sahip olsa da 2011'de 326 çıkarttı. hdp barajı aşsa bile akp minimum 310 vekil çıkartıyor.

    burada hdp'nin barajı geçmesinden ziyade muhalefetin; chp ve mhp'nin ciddi oy artışına ihtiyacı var. özellikle küçük illerde. ki orada da akp çekiştiği partiye ciddi fark atmış durumda.

    umudunuzu sikmek gibi olmasın ama, hdp taş çatlasın 40 vekilden fazla çıkartamaz. hesap ortada.

    bu hesap, chp ve mhp'nin 2011 seçiminde aldığı oy oranları, akp ve hdp'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy oranları dikkate alınarak yapılmıştır.
    bu hesap, tek tek il il yapılan hesaplar ile oluşturulmuştur.

    il il görüntülemek için: https://drive.google.com/…0fkdffztwxyytq/view?pli=1

    toplamda:
    akp: 310
    chp: 140
    mhp: 59
    hdp: 41

    böylece meclisteki koltuk dağılımı, bugün olandan hiçbir farklı olmayacak.

    değerlendirme:
    akp 4 ilde vekil çıkartamıyor (hakkari, ığdır, şırnak, tunceli)
    akp 63 ilde birinci parti
    chp 10 ilde birinci parti
    hdp 8 ilde birinci parti

    şayet hdp barajı geçemezse:
    toplamda:
    akp: 351
    chp: 140
    mhp: 59

    akp 72 ilde birinci parti
    chp 9 ilde birinci parti

    ***

    anayasa değişikliği için akp'ye gereken oy sayısı 367. hdp barajı geçemese bile akp maksimum 351 çıkartıyor, haliyle yine yetmiyor. muhalefetten 16 oy daha gerekiyor. ancak! referandum yeter sayısı 330. akp bunu sağlayabiliyor. anayasa için referanduma giderse meclis dışında kalan hdp destek vermese bile anayasayı referandum ile değiştirebilirler.

    şimdiden kendimizi haziran 2015'te de en kötü akp'nin 310 vekil çıkartmasına hazırlayalım. o gün sinirlenmeye gerek yok. rakamlar, ülkenin durumu vs ortada.

    sözün özü; bu seçimi de sorgulamadan ampüle basan kitle sayesinde kazanacaklar.

    *****

    extra bilgi:
    partilerin son seçimlerde aldıkları oy oranlarına bakarsak;
    akp: 20.670.839 (2014 cumhurbaşkanlığı)
    chp: 11,147,692 (2011 genel seçim)
    mhp: 5,576,116 (2011 genel seçim)
    bdp: 3.914.391 (2014 cumhurbaşkanlığı)

    dağılım:
    akp: 304 (%50.0)
    chp: 164 (%27.0)
    mhp: 82 (%13.5)
    bdp: - (%9.5)

    tabi bu il il değil, türkiye geneli baz alınarak yapıldı. o yüzden sağlıklı bilgi vermeyecektir.
  • imkansızdır. ulan adamlar planlarını uzun vadeli yapmış, o kadar saray yaptılar kendilerine. 2030 a kadar gideceklerini sanmıyorum. amerika ne zaman fişini çekerse o zaman inecekler iktidardan. daha vakitleri var 3 seçim daha götürür.
  • akp'nin küçük ortağına (hdp) sandalye kazandırmaktır. kritik virajlarda hdp, akp lehine hareketlerde bulunacaktır. pek bi farkı yok yani.

    konu buraya gelmişken soralım, pek değerli (!) hdpli vekiller mualefet mi yapıyor şimdi de adam hdp'ye verecek. hdp barajı geçerse yapacağı da akp ile koalisyon olur ancak.

    (bkz: saçmalardan seçmeler)
  • geçenlerde aym'nin %10 barajı ile ilgili kararı tartışmaları sırasında merak ettim, 30 mart 2014 yerel seçimleri, barajsız bir genel seçim olsaydı sonuç ne olurdu dedim, üşenmedim kesin milletvekili sayılarını hesapladım.

    bdp/hdp oyları, toplamda %7 bile etmeyen oy sayısıyla kesin olarak 64 milletvekili çıkarıyordu. bu oran %10'u gördüğünde, aldığı oyların adresine bağlı olarak 70'den fazlasını çıkarabilecek bir potansiyeli var hdp'nin.

    isteyene il il milletvekili sayılarını da verebilirim bu arada. birebir hesapladım diyorum.

    edit: ha bu arada aynı hesaba göre akp'nin barajsız sistemde milletvekili sayısı 216 oluyordu. orta anadolu'da da mhp akp'den epey bir milletvekili alıyor bu hesaba göre. hdp'yi meclise sokacak kadar -%5- baraj uygulayarak yaptığım hesapta ise 226'ya çıkıyor akp'nin toplam vekil sayısı.

    tabi dediğim gibi yerel seçim genel seçim olsaydı varsayımını ile yapılıyor bu hesap. genel seçim dinamikleri illa ki yerel seçimden farklı olacaktır. ama her şekilde %10 alan hdp akp'yi iktidardan etmese de koalisyon anlamına gelir.

    edit 2: dur hatta bütün partilerin milletvekili sayılarını da vereyim.

    -barajsız-
    akp: 216 chp: 118 mhp: 115 hdp: 64 sp: 18 bbp: 13 dp: 2 hüdapar: 2 ip: 1 hepar: 1

    -%5 baraj-
    akp:226 chp:126 mhp: 127 hdp: 71

    evet yanlış görmüyorsunuz. d'hondt sisteminin abukluğu ile chp neredeyse iki katı oy almasına rağmen mhp'den daha az milletvekili çıkarıyor. ancak mevcut sistemle mhp hdp'den bile çok baraj mağduriyeti yaşıyor.

    temsilde adalet açısından seçim sistemimizin çok ciddi bir revizyona ihtiyacı olduğu sonucunu çıkarıyorum ben bundan.

    ama iki şeyin tekrar altını çiziyorum. birincisi rakamlar yerel seçim dinamiklerini yansıtıyor. ikincisi hdp'nin 550 aday, tek parti olarak seçime girdiği varsayımında bulunuyorum. mesela bir yazarın mesajla gönderdiği şu linkteki hesap, haberde de belirtildiği üzere hdp'nin bağımsız adaylarla seçime gireceği varsayımıyla yapılmış.
  • d'hondt sistemini açıklayalım (yanlışım varsa düzeltebilirsiniz):

    bir ilde kaç tane milletvekili çıkıyor ? mesela 9 diyelim.

    x partisi %50 oy almış y partisi %24 z partisi %11 bi tane de bağımsız aday %9 oy almış.

    ilk milletvekili en çok oyu alan x partisine gider %50/1 = 50 . dolayısıyla birinci mv x partisine.
    2. milletvekili gene x partisine gidiyor. 2. milletvekili için %50/2 = 25 sonucu çıkıyor 25 > 24 olduğu için, mv gene x partisinde.
    3. mv y partisine gidiyor. 24 > 50/3 olduğu için.
    4. mv x partye gidiyor 50/3 > 24/2 = 12
    5. parti x partisine 50/4 > 24/2
    6. mv y partisine 12 > 11
    7. mv z partisine 11
    8. mv x partisine 50/5 = 10
    9, mv bağımsız oluyor. %9

    x 5 mv y 2 mv z 1 mv 1 bağımsız oldu.

    sistem aşağı yukarı böyle. tr'de buna ek olarak, partiler için %10 barajı var. yani bi parti genelde %10'un altında oy almışsa, o ildeki mv haklarının tümünü kaybediyor. örneğin bizim örneğimizde y partisi barajın altında kalmış olsaydı x partisine 2 milletvekili daha gidecekti.

    buraya kadar tamam. ancak hdp (veya onun temsil ettiği siyasi gelenek) geçmişten beri seöimlere bağımsız olarak katılarak bu hasarı minimize etmeyi başardı. birincisi bu. ikincisi ise, hdp'nin oy aldığı bölgenin toplam milletvekili sayısı kaç, ve burada hangi ilde, yüzde kaç oy alıyor ? akp yüzde kaç alıyor. bunları bilmeden böyle bi hesap yapmak tamamen sallamaktır. dediğim gibi, buraya yazın, kardeşim hdp şuradan şu kadar mv çıkartacak d'hondt sistemine göre diye. detaylı analizini yapmadan bunu söylemek tamamen sallamaktır.
  • (bkz: matematik terk)

    isin matematik kismi söyle; trde 52 milyon secmen var. sandiga 50 milyonu gitti say. %1 lik kisim yarim milyon insan eder.

    bilale anlatir gibi anlatalim, malum matematik terk;

    %1= 500.000 secmen ederse.

    9 + 0.2 nasil 10 etti biri bana anlatsin.

    % 1lik kisim nasil 80.000 secmen etti. bu da bir tez konusu..

    hdp nin %9.8 almasi nasil mümkün? bi allahin kulu gelsin, izah etsin.

    rüya aleminden ciktiysak gerceklere dönelim. isteyen favlasin. secimden sonra görüsürüz;

    akp en az %43 oy alir.
    hdp baraj altinda kalir.

    bi ikisi olunca gerisi teferruattir..

    akp gene tek basina iktidar olup + anayasayi degistirecek cogunluga ulasirsa. ülkenin alti oyulmamis, (istiklal marsi, kürtcenin resmi dil olmasi, atatürkün tamamen silinmesi, milli bayramlarin resmi olarak kutlanmamasi, apo ya kademeli özgürlük, güney dogunun özerklesmesi vs. ) ne kadar gerceklesmesi muhtemel olay varsa gerceklestirecek.

    bunun adi özgürlük olurken, cumhuriyeti korumak isteyenler fasist, kafatasci olarak nitelendirecek. sirri abe ve onun gibi düsünenler, götlerine bir kasik kina alip yakabilecekler.

    bunu söyleyecegim aklima gelmezdi ama, su ana kadar ödp, tkp gibi partielere oy vermis biri olarak diyebilirim ki, ülkenin gelecegi icin, chp-mhp ye bile oy vermek, icinde o kadar eski solcu barindiran hdp ye oy vermekten daha mantikli görünüyor.
  • akpyi 80bin oy ile mhp veyahut hdp ile koalisyona itmektir esasen. hankısı daha kötü bilemiyorum. mutsuzca surat. cehapeyle koalisyona girmez çümkü cehape zihniyeti ile koalisyona girerse bi sonraki seçimlerde şanlı dypmiz birinci parti olarak siyasete geri döner.
  • galiba birileri fena sallıyor. ilk mesajın editlendiğini gördüm; hdp'nin birinci olduğu illerdeki toplam milletvekili sayısı 82 diye.

    direkt kendi verdiği kaynağı kullandım:
    http://www.cnnturk.com/…ngi-il-kac-vekil-cikartacak

    sonra da seçim sonuçlarına baktım, hem 2011, hem de 2014.

    http://secim.haberler.com/2011/
    http://www.hurriyet.com.tr/yerel-secim-2014/

    ne 82'sinden bahsediyorsun panpa. 50 bile etmiyor hdp geleneğinin birinci olduğu illerdeki milletvekili sayısı.

    daha fazla araştırma yapmadım, ama sırf buradan bile sallama bi iddia olduğu görülebilir. yanlış olduğumu iddia eden varsa, kaynaklarıyla birlikte tek tek mv sayısı hesabı yapsın, bekliyorum.
hesabın var mı? giriş yap