• seferi iptal edilen uçuş.

    benim de yolcusu bulunduğum 9 şubat 2024 anadolu jet tk915 riyad (ruh)-istanbul (saw) uçuşu teknik sebepler gereğince iptal oldu. iptale kadar, iptal anı ve iptal sonrası süreci, gözlemlerime dayalı olarak olabildiğince objektif bir şekilde sizlere aktarmaya çalışacağım. uyarayım: biraz uzun.

    öncelikle bilmenizi isterim ki otelde yazıyı kaleme aldığım şu dakikalarda (9 şubat 21:45) hala daha uçacağımıza kaçta bineceğiz, uçak ne zaman kalkacak, kalkacak mı, kalksa bile - allah geçinden versin hatta hiç vermesin - inecek mi sorularının bir cevabı yok. bir bilinmezde beklemedeyiz...

    her şey 9 şubat günü sabaha karşı saat 04:00'da havalanması planlanan uçağın boardinginin planlanan saati olan 03:30'da yapılmayışı ile başladı. 03:30'da başlayacak boarding işlemleri için yolculardan koltuk numarası 20 ve üstü olanlar için çoktan sıraya girmeleri istenmiş ve yolcular ayakta beklemeye başlamışlardı bile.

    boarding saatinin geçmiş olmasına rağmen herhangi bir açıklama yapılmaksızın bekleyiş sürerken, uçağın planlanan kalkış saatinden 39 dakika sonra, yani saat 04:39'da sms ile şu bildirim geldi:

    "sn. <yolcu adı soyadı>, 09 şubat 2024 tk915 istanbul (saw) uçuşunuz teknik sebepler gereğince 1sa. tehirli gerçekleştirilecektir. tahmini kalkış saati 05:00’dir. uçuşunuzun durumunu mobil uygulamamızdan / web sitemizden..." diye uzuyor gidiyor.

    uçak rötar yapıyordu ve bu bilgi bize planlanan kalkış saatinden tam 39 dakika sonra sms ile bildiriliyordu. bilgi ekranında da yeni kalkış tarihi aynı dakikalarda 05:00 olarak revize edildi. hiç bir anons yapılmadı.

    uçağın kalkış saati olarak 05:00 ilan edilmişti ancak, daha boarding başlamamıştı bile ve saat 04:39'du! belli ki bir ve hatta belki birden de fazla rötar daha gelecekti...

    saat 05:04'ü gösterdiğinde ise beklenen oldu ve şu sms mesajı ile bilgilendirildi insanlar:

    "sn. <yolcu adı soyadı>, tk915 istanbul (saw) uçuşunuzun kalkış saati 07:00 olarak yeniden planlanmıştır. uçuşunuzun durumunu mobil uygulamamızdan / web sitemizden..." diye uzuyor gidiyor.

    bilgilendirme ekranında kalkış saati 07:00 olarak revize edilirken ayakta beklemekte olan yolcular birer birer koltuklara oturup beklemeye başladılar. kimisi uyudu, kimisi kitap okudu, kimisi telefonuyla ilgilendi... görevliler su standı kurdu, yolculara su ikram edildi. bu sırada hiç bir anons yapılmadı.

    sonra nedendir bilinmez saat 05:55 gibi bilgilendirme ekranından uçuş no, hedef noktası ve kalkış saati bilgisi gitti, havalimanının kurumsal logosu yerleşti ekrana. 5 dakika sonra da işte günümüzü alt-üst eden o sms geldi:

    "sn. <yolcu adı soyadı>, 09 şubat tk915 riyad (ruh)-istanbul (saw) uçuşunuz teknik sebepler gereğince iptal olmuştur. ****** rezervasyonunuza ait ücretsiz değişiklik işlemleri için mobil uygulamamıza/web sitemize..." diye uzuyor gidiyor.

    bu noktadan sonrası tam bir kaos. yetkili kişilerin başına üşüşen insanlar, yetkilerin yarım ağızla süreci insanlara tek tek anlatma çabası, kulaktan kulağa değişerek aktarılan bilgiler, havada uçuşan ve yolcularca sebebi bilinmeden doldurulması gereken formlar (bu form firmanın işleri rayına oturtma sürecinde firma ile birlikte hareket edecek kişilerce doldurulması gereken bir form. adınızı soyadınızı, uçuş ve iletişim bilgilerinizi yazdığınız bu form sayesinde firma kaç kişiye iptal sonrası süreçte hizmet vereceğini anlıyor ve bu insanların takibini yapıyor), şaşkın şaşkın bakınanlar, imkanı olanlarca en yakın uçuşa bilet alma yarışı... kaos ya kaos...

    maalesef hiç sakin ve tecrübeli bir yetkili yok. insanları sakinleştirip sessizliğe davet edip durumu izah etmek, bundan sonraki süreci şeffafça anlatmak gibi bir dert, gaye falan yok yani firmada. dolayısı ile sürekli bilgilendirilme ihtiyacı olan insanlar itiş kakış aynı soruları 100. kere aynı kişiye sordular, o aynı kişi de sıkılmadan (belki de sıkılmıştır ama belli etmemiştir) tek tek cevap verdi herkese.

    sorulan soruları ve verilen cevapları sıralıyayım aşağıda:

    1 - yeni uçuş ne zaman?
    cevap: belli değil.

    2 - teknik arıza neymiş?
    cevap: belli değil. (sonradan öğrenildiği üzere motor arızası, yedek parça gerekiyor)

    3 - biz nereye gideceğiz şimdi?
    cevap: arkadaşlar yönlendirecek

    4 - nerede bekleyeceğiz yeni uçuşu?
    cevap: otele götüreceğiz (ne zaman, nereden, nasıl ve hangi otel bilgisi yok)

    5 - bavullarımız ne olacak?
    cevap: aşağıda yönlendirecek arkadaşlar

    6 - yeni bilet alalım mı?
    cevap: istiyorsanız alın. o kişisel tercihiniz. bizi ilgilendirmiyor. biz size yeni uçak ayarlayacağız. gitmeniz gereken yere götüreceğiz. ama ne zaman belli değil.

    neyse efendim, artık orada olmamaları gerektiklerinden, uluslararası alandan (yani check-in yaptırdıktan sonra girdiğiniz gümrük muafiyeti olan alandan) yolcuların tahliyesinin yapılması gerekiyor, öncelikle ülkeye giriş yapmaları ve sonralıkla da check-in esnasında teslim ettikleri bavullarını almaları için ilgili bölüme yönlendirilmeleri gerekiyor (bunları süreç içinde öğrendim tabi daha önceden bildiğim şeyler değil).

    kısacası sanki ülkeye yeni gelmişsiniz gibi bir sürece sokuyorlar sizi. bavulunuzu alıp hop kendinizi dışarıda buluyorsunuz.

    bu anı da iyi yönetemedi yetkililer ve sorgusuz sualsiz kapıları açtılar. bir kısım yolcu aşağı indi. 3 dakika sonra aşağıdan polis gelerek kapıları kapattı diğer yolcuların geçişine izin vermedi. kapıları kapatırken kapının ilerisine geçmiş yolculara bağırdı yolcularla ufak bir tartışma yaşadı. (burada olan şeyi açıklayayım: aşağıda hiç bir şeyden haberi olmayan gümrük memurları, planlanmamış bir güruhu kendilerine doğru gelirken görünce şaşırıyor. hop ne oluyoruz diye yukarı gidip müdahale ediyor haliyle) durum görevlilerce kendilerine izah edildikten sonra aşağıda memurlar organize oldular ve diğer yolcuların geçişine izin verildi. yaklaşık 30 dakikalık bir süreden bahsedebiliriz burada. görevliler aşağıya haber vermeden yolcuları neden saldılar merak konusu...

    200 kadar (kesin sayıdan emin değilim salladım sayıyı) yolcunun ülkeye yeniden girişi yeniden vize kontrolü yapılarak sağlandı. yolcular bavullarını aldı.

    bavulların teslim alındığı sırada, yolcuların otel(ler)e götürüleceği bilgisi verildi, ancak nereden ve nasıl bilgisi verilmediği için havalimanı önünde anlamsız bir kalabalık ne yapacağını bilmez bir şekilde beklemeye başladı. şimdi nereden konusunda haksızlık yapmayayım; kendisini thy riyad genel müdürü olarak tanıtan yetkili bir kişi zincir bir kahve markası adı zikredip "ileride onun önünde bekleyeceksiniz" dedi yolculara. yolcularda haliyle bu noktada buluştular. nokta dediğim yer havalimanın dışı, insanların taksilere bindiği nokta.

    ancak gelin görün ki ne bir otobüs, ne bir minibüs ne de organize bir taşıma şekli ayarlanmamıştı. 200 kadar yolcu taksiler ile 4'lü ve 5'li gruplar halinde otel(ler)e gönderildi. yolcuları taşıyan araçlar arasında otel(ler)e ait araçlar da vardı. bu işlem yaklaşık 2 saatten fazla sürdü.

    5 yıldızlı olduklarını özellikle belirtmem gereken ve dünya markası olan otellere gönderilen yolcuların hepsi odalara yerleştirildi. aksi talep edilmedikçe herkese özel oda ayarlandı. kimileri iki kişilik oda istedi ve talepleri yerine getirildi. otele girişi yapılan yolcuların tamamı otelin müşterisi gibi otelin bütün imkanlarından yararlanma hakkına sahipti. açık büfe kahvaltı yaptı yolcular ve dinlenmek ve bilinmeyeni beklemek üzere odalarına geçtiler.

    saat 14:20'de şu mesaj geldi:

    "dear passengers, we regret to ınform you that your flıght tk915/09feb has been recheduled as tk4385/09feb. the new deprture tıme ıs 18:00. check-ın ın couter wıll be open at 16:00 and close at17:30. thank you for your understandıng."

    ingilizce olarak gelen mesajın türkçe meali aşağıdaki gibidir:

    "değerli yolcularımız tk915/09şub uçuşunuzun tk4385/09şubat olarak ertelenmiş olduğunu üzülerek bildiririz. yeni kalkış saati 18:00'dir. chek-ın girişleri 16:00'da açılıp 17:30'da kapanacaktır. anlayışınız için teşekkür ederiz."

    saat 15:35'de is oda telefonundan arayan otelin resepsiyon görevlisi havalimanına götürmek üzere aşağıda "otobüs"ün beklediği bilgisini verdi. firma sabah yaptığı hatasını görüp, havalimanına yolcuları otobüs ile götürmeye karar vermişti. ancak gelin görün ki otobüs bir türlü hareket edemiyordu. birinin anası yoktu, diğerinin kardeşi gelmemişti, birisi otelde bavullarını unutmuştu, bir başkası sigara içiyordu, derken saat 16:30 oldu ve hala otelin önünde beklemekte olan otobüste kıyamet koptu.

    yolcular birbirlerinin annelerine ve kardeşlerine başladılar, bu şunu mu bekleyecekmiş de, öbürü diğerine mi sabredecekmiş de, yürü kardeşim şoför bey bas gaza uçak kaçacakmış da, o mu karar veriyormuş otobüsün kalkışına da falan da filan da... yani demem o ki yine bir yetkili yok, yine bir açıklama yok ve kaos var.

    sonunda otobüs hareket etti ve en nihayetinde havalimanına geldik. saat 17:10'du ve yolcular check in sırasında kontuarın açılmasını bekliyordu. saat 16:00'da açılacağı ve 17:30'da kapanacağı sms ile ilan edilen ve uçuşuna sadece 50 dakika kalmış uçak için daha tek bir bile check-in yapılmadığı gibi, yapılacakmış gibi görünen bir hareket de yoktu.

    saatler 18:00'ı gösterdiği an check-in sırasına sabahtan beri bu işle ilgilenmekten telef olmuş aynı yetkili beyefendi geldi ve dedi ki:

    "uçuş güvenliği gerekçesi ile uçağımız kalkmayacak. en erken kalkış zamanı 10 şubat 00:45. dileyen havalimanında beklesin, dileyeni ise otele götüreceğiz"

    daha da anlatacağım da yoruldum vallahi... arkası yarın diyelim...
  • (bkz: okuyanı siksinler)

    vay amk. altı üstü bi uçuş iptal olmuş. adam bu iptal için resmen kitap yazmış. bunu yazana kadar yürümüş olsan yolu yarılardın yahu, bu neyin yazma hırsı?
  • we did not have the situation so we were not able to read kardeş. bunu okuyacağıma gider üzerine 10 dakka daha koyar yeraltından notları okurum.
  • flydubai denilen minibüs bozması firmanın aktarmadayken uçuşlarımızı iptal etmesiyle 12 saat havaalanında mahsur kalmıştık. bırakın açıklama yapmayı, bırakın biletlerimizi ödemeyi, bırakın su ikram etmeyi, video çektiğim için gözaltına alınacakken yalvar yakar yaka paça hırpalanıp paçayı zor kurtardım. thy'den bilet alıp arkama bakmadan kaçtım.

    sizin durumunuzu kusura bakmayın sadece gülerek okudum.

    ekleme. bagajımı 1 ay sonra thy sağolsun dubaililerin elinden kurtardı getirdi. hem de onlarla ilgisi olmamasına rağmen.
  • dhmi genel müdürü olsam açıp okumam.
  • durumum vardı ve okudum. yolcu doğal olarak organizasyon aksaklıklarına odaklanmış ama arka planda çok daha büyük bir skandal var gibi.

    motor arızası var ve teknik ekipler halletik diyor ama pilot uçağa geçince tekrar sorun buluyor gibi geldi. yoksa neden herkesi uçağa çağırsınlar ve geri göndersinler sürekli.

    teorim doğruysa şirkete küfrettiğiniz kadar dikkatli pilotlara dua edin.
  • bir uçuş iptaline de bu kadar dram yazılmaz amk. derdini ayrı, tamamını okuyanı ayrı..
  • okumadım ama uçak 3 gün rötar yapmış galiba. kaptanın seyir defteri gibi bişey sanırım.
hesabın var mı? giriş yap