• nina nastasianin keman destekli laylaylom parcasi.
    "it's a dogs life
    i wanna live a dog's life" der durur bu parçada öyle billur tuz misali akaaar..
  • chaplin burada 20'lerin büyük filmlerine hem metraj hem de tema olarak giriş yapıyor. gag zamanlaması ise harika. onun bu civarlarda ahmak tasvir ettiği polis, 20'lerin hard boiled'lerinde puşt; 40'lar noir'ında yarı şüpheci, yarı illegal; 70'lerde serpico; 80 sonrasında ise cevval lapd prototipine bürünecektir. neyse konuyu dağıtmayalım: chaplin hala yepyeni ve keaton'dan elbette daha iyi. * *
  • sözlerinden bir bok anlamadığım wild beasts şarkısı.
  • keşke daha uzun olsaydı denilen charlie chaplin filmi. dram ile komedi ancak bu kadar harmanlanabilirdi.
  • 1918, abd yapımı bir charlie chaplin filmi. charlie chaplin filmin senaryosunu yazmış, yapımcılığını ve yönetmenliği de üstlenmiş. ayrıca ilk kez bu filmde kardeşi sydney chaplin'le birlikte oynamış.
  • işsiz, evsiz, yoksul bir adamla aç, güçsüz, diğer köpeklerin saldırısına uğramış bir sokak köpeğinin özdeşleştiği bir charlie chaplin filmi.

    trajik durumların komedisi ve olmadık bir hikayenin ortasında sıcacık bir romantizm.

    --- spoiler ---

    iş bulma kurumundaki sahneler ve yoksulun hayatta kalmak için çalmak zorunda bırakılması ve film boyunca "polis"in türlü beceriksizlikleri hiciv anlamında çok başarılı. barda şarkı söyleyen kadına duygulanan dinleyicilerin ağlama sahnesi, chaplin'in köpeği pantolonunun içine sakladığı sahneler ve cüzdanı çalan adamın kafasına vurup o baygınken kollarına girip onu kukla gibi oynattığı sahneler ise gülmekten kırıp geçirmesiyle unutulmaz.
    --- spoiler ---
  • diyojenvari şarlo, bir kinik filozofu olarak karşımıza çıkar bu kısa filmde.

    (bkz: kynos)
  • filmde serseri şarlo'nun yaşam özeti:

    yalnız ve kimsesiz sokak serserisi : tema++ görsel
    benekli bir köpek, o da yapayalnız : tema++ görsel
    ikili dost olur ve her yere birlikte gider, birlikte uyurlar : tema++ görsel
    veee aralarına üçüncü bir varlık da katılır (şarlo'nun sevgilisi) : tema++ görsel

    a dog's life (bir köpeğin yaşamı) ayrıca id (benekli köpek), ego (şarlo) ve süperego (polisler) çatışmasının iyi bir örneğidir. hümanizmin sinema tarihindeki bu büyük temsilcisi, nam-ı değer şarlo, hayvan sevgisi ile insan sevgisini bir potada eriterek nihai mesajını da iletmiş olur. 1918'de çekilmesine rağmen hâlâ taptaze bir filmdir. aynı yıl 1. dünya savaşı'nın sonlarına yaklaşıldığı da gözlerden kaçmamalı. kıtalararasında insan kıyımları yaşanırken charlie chaplin sevgiyi, merhameti, paylaşımı öne çıkarır ve aşkı da kutsallaştırır -ki bu hep yaptığı bir şeydir zaten.
hesabın var mı? giriş yap