• sultan abdülhamid - i saninin izlediği gerek dış politika gerek iktisadi gerekse iç politika ilgili pek çok konuda eleştiri yapabilirim ancak dönemin şartlarını ve sonrasına olan etkisini gözeterek diyebilirim ki bu adamın eğitim kurumlarının özellikle anadoluda yaygınlaştırılmasına olan katkısını yadsımamak lazımdır.
    bunun haricinde olumlu bir tek konu göremiyorum kendisinin 33 yıllık iktidarında.

    başlıkta yer aldığı üzere tanıştığım pek çok siyasal islamcı dan duyduğum "abdülhamit iktidarı boyunca bir karış toprak kaybetmemiştir" cümle bile diyemeyeceğim saçmalık, bunca zamanın sonunda beni bir ikilimde bırakmıştır;

    acaba siyasal islamcılar mı hep cahillerden çıkıyor yoksa bütün cahiller mi siyasal islamcı oluyor?
  • güzel bir derleme, sadece kıbrıs’ı satması bile başlıbaşına bir olayken hala ulu hakan demiyorlarmı
  • abdülhamit bir karış toprak kaybetmemiştir. doğru bir söylemdir, abdülhamit yaklaşık olarak 1 milyon 600 bin kilometre kare toprak kaybetmiştir.

    --- spoiler ---

    büyük devletlerin de baskısıyla 1881’de teselya ve narda’yı yunanistan’a verdi.

    1897 savaşı’nda geri alınan teselya büyük devletlerin baskısıyla aynı yıl, yeniden yunanistan’a verildi.

    1878’de kıbrıs’ı ingiltere’ye sattı.

    1878 berlin antlaşması’yla batum, ardahan, kars, oltu, kağızman rusya’ya, kotur kazası ve civarı iran’a, bosna hersek avusturya’ya bırakıldı.

    1881’de fransa tunus’u aldı.

    1882’de mısır ingilizlerce alındı.

    bulgaristan, karadağ, sırbistan, romanya, şarki rumeli eyaleti bağımsız oldular; böylece hemen hemen bütün rumeli kaybedildi.

    girit, yunanistan’a geçti.

    sonuç ve özet olarak osmanlı, ikinci abdülhamit döneminde yaklaşık olarak 1.600.000 kilometre kare toprak kaybetti.

    -(bkz: düyun-u umumiye)’nin kuruluşu:

    1877-78 osmanlı-rus savaşı (93 harbi) sırasında osmanlı, (bkz: galata bankerleri)ne başvurdu.

    abdülhamit borsacısı olan (bkz: banker zarifi) ile gizli bir antlaşma yaparak yüzde 15 faizi ve yüzde 5 komisyonu kabul etti.

    zarifi’yle ayrıca karşılığında yüzde 12 faiz ve aylık, 0.25 komisyon verilmek üzere 300 bin liralık bir avans anlaşması imzalandı.

    güvence olarak da bazı vilayetlerin aşar ve ağnam gelirleri gösterildi.

    savaş devam ederken zarifi ve birkaç bankerle 45 milyon kuruşluk yeni bir anlaşma daha imzaladı.

    93 harbi kaybedildi; ruslar, yeşilköy’e kadar geldi.

    93 harbi sonrasında 1878 yılı itibarıyla osmanlı’nın, faizler dahil, galata bankerlerine toplam 11 milyon osmanlı lirası borcu vardı.

    bunun 690 bin lirası doğrudan yorgo zarifi’nin alacağıydı.

    22 kasım 1879’da banker yorgo zarifi ve (bkz: salamon fernandez) gibi galata bankerleri ve osmanlı bankası yetkilileriyle “rüsumu sitte” (altı vergi) anlaşması imzalandı.

    anlaşmaya göre, tuz tekeli, tütün tekeli, damga resmi, alkollü içki, balık avcılığı ve ipek vergisi gibi osmanlı’nın 6 kalem sağlam geliri; “rüsumu sitte idaresi”ne bırakıldı..

    bunu gören avrupalı alacaklılar hemen harekete geçtiler ve osmanlı imparatorluğu ile 20 aralık 1881’de “(bkz: muharrem kararnamesi)”ni imzalayarak “düyun-u umumiye idaresi”ni kurdular; “rüsumu sitte” gelirleri de bu idareye devredildi.

    böylece osmanlı imparatorluğu tam bağımlı hale geldi.
    kaynak;
    --- spoiler ---

    abdülhamid'in kaybettiği topraklar
  • tamam güzel yazmışın eyvallah doğru bunlar yalan değil. ama şahıslara takılarak gerçeği kaçırmıyor muyuz? abdülhamid değil de ali veli olsaydı ne olurdu sanki. yine kaybedilecekti. şahıslara değil fikirlere önem vermemiz gerekmiyor mu artık? abdülhamid eşittir dindarlık ( ülkeye sonradan pohpohlanan birşey bu, belki de kurulan rejime karşı seçildi), atatürk eşittir laiklik. bırakalım artık bunları. üstelik bu görüşleri körü körüne savunanlar varya...
    not: bazı şahıslar bilmez veya kabul etmez ama ilk rakı ve bira fabrikaları abdülhamid zamanında açılmıştır teşekkür ederiz.
hesabın var mı? giriş yap