• sparta prag'da forma giyen temmuz 2002 doğumlu ve kendi yaş grubunun gelecekteki en önemli yıldız adaylarından biri olan çek santrafor. belki de önümüzdeki 20 yıla yeteneği ve futbolu ile damga vuracak wonderkid. isterseniz lafı fazla uzatmadan kendisini siz değerli ekşi sözlük okuyucularına tanıtalım.

    kendisi bu sezonun devre arasında u19 takımından a takıma yükselmiş, yükselir yükselmez de kendisine gelen şansı iyi değerlendirerek a takımda ilk 11'in değişmez ismi olmuştur. ve o zamandan bu güne kadar ligde toplam 19 maçta 3 gol ve 3 asistle takımına katkıda bulunmuştur. 3 gol bir santrafor için az gibi görünse de bunun asıl nedeni bu sezon daha çok kanatlarda kendine şans bulmasıdır. çünkü sparta prag takımında santrafor pozisyonunda şu sıralar adı galatasaray ile anılan benjamin tetteh forma giymektedir. takım da tek forvet ile oynadığından genç hlozek kanada itilmiştir. eğer bu sezon tetteh galatasaray'a transfer olursa önümüzdeki yıl asıl pozisyonu olan santrafor mevkisine geçmesini bekliyorum.

    pozisyon ve oyun tarzı: yukarda yazdığım gibi kendisi santrafor olsa da kanatlarda ve forvet arkasında da oynayabilmektedir. nasıl bir santrafor türü olduğuna gelirsek, sadece takım arkadaşların kendisine hazırladığı pozisyonları kaleye sokan bitirici, ceza sahası içi santrafor tipi değildir. aynı zamanda takım arkadaşlarına pozisyon hazırlayan pasör ve hareketli santrafor tipidir. boyu ise 1.86 cm olup hava toplarında da etkili bir isimdir. yani bu adamda her türlü iş vardır. fiziği ve tüm bu işleri yapabilmesi nedeniyle ben kendisinin oyun tarzını robert lewandandowski'ye benzetiyorum. özellikle lewandowski'nin kariyerinin son demlerinde oluşu ve bu arkadaşın da yeni yeni ülkesinde parlamaya başlaması nedeniyle gelecekte onun yerini alabilir.

    teknik özellikleri: kendisi her ne kadar 186 boyda bir santrafor olsa da top ile ilişkileri, pasörlüğü ve oyun görüşü bayağı iyidir. hatta bazen topu ayağına öyle bir yapıştırmaktadır ki, sanki 1.70 boyunda bir 10 numarayı seyrediyor izlenimi verebilmektedir. bu özellikleri ile kendisi 10 numara ve kanatlarda da zorlanmadan oynayabilmektedir. bir diğer özelliği ise ceza sahası dışından son derece sert ve isbetli şutlar çıkarabilmektedir ki, bu sayede topu ayağına nerede alırsa alsın çok tehlikeli bir oyuncu olabilmektedir. çalım özellikleri ise çok gösterişli olmayıp basit ancak yerinde çalımlar atmaktadır. yani gösterişe kaçmayan ve doğru zamandan çalım atan, doğru zamanda ise arkadaşlarına pas çıkaran her teknik adamın hayallerindeki oyuncudur.

    zihinsel özellikleri: bence kendisinin çok büyük potansiyel olmasının nedeni ne teknik özellikleri ne de fiziksel özellikleri. bunun asıl nedeni henüz 16 yaşında olsa da, çok aklı başında ve ne zaman ne yapacağını bilen bir oyuncu olamasıdır. kendisi sahadayken 30 yaşında tecrübeli oyuncu havası vermektedir. ayrıca kendisine çok iyi bakan ve oldukça profesyonel bir oyuncu olduğu, kulağıma çalındı bazı kuşlar tarafından. bunların yanında maç içinde çok azimli, canını dişine takan, hiçbir şekilde bencillik yapmayan tam bir takım oyuncusudur.

    fiziksel özellikleri: boyunun 186 olduğunu yazmıştım zaten, ancak sadece boy bakımından değil vücut şekli olarak da 16 yaşındaki bir çocuktan ziyade, 25-30 yaşları arasında fit ve vücudu oturmuş bir oyuncuyu andırmaktadır. özellikle o yaş grubundaki bizim türk oyuncuları aklıma getirdikçe adam kendini çok genç yaşlardan itibaren profesyonel futbola hazırlamış diyebilirim. (bu konuda tek istisna ozan kabak'tı benim için. ozan'ı da 15-16 yaşlarından itibaren takip ederdim. onun için de çok oturmuş bir fiziği var derdim.) hız konusuna gelecek olursak çok hızlı splinter bir oyuncu diyemeyiz kendisi hakkında. ancak yavaş bir oyuncu da değildir, gayet sıradan göze batmayan bir hızı vardır. tempolu oyunlara da rahatça uyum sağlayabilecek bir forvet tipidir. bence tempo konusunda premier lig'de de la liga'da da rahatlıkla oynar.

    genel görüş: bence bu adam ne olursa olsun alınması gereken bir oyuncu tipidir. ve kendisine yapılan her boyuttaki yatırım risk değildir. normalde bu kadar genç oyuncuları en fazla 2-3 milyon € ile transfer edilmeli fazlası risktir derdim ama kendisini izledikten sonra ne kadar verilse de azdır diyeceğim bir oyuncu tipidir. gerek profesyonelliğiyle, gerek yetenekleriyle, gerekse de fiziksel özellikleri ile bu yaşta olmuş diyebileceğim başka bir oyuncu dünya üzerinde yoktur. kendisini alan herhangi bir kulüp 20 sene forvet sıkıntısı çekmez. özellikle galatasaray scout ekibinin tetteh'i izlerken bu adamı da gözünden kaçırması imkansızdır bence. mutlaka takıma kazandırmak için her şey yapılmalıdır. tabii yaşı 18'in altında olduğu için galatasaray ile ancak 1 sene sonra profesyonel sözleşme imzalayabilir. ama şimdiden anlaşılarak 1 yıl sonra takıma katılmak şartı ile transfer edilebilir. aksi taktirde kafalarını ilerde çok taşa vururlar. çünkü böyle yetenekli bir futbolcunun avrupanın dev kulüpleri tarafından fark edilip transfer edilmesi an meselesidir.

    düzeltme: yazım hataları giderildi.
  • ilk avrupa kupaları deneyimini 8 ağustos 2019 sparta prag trabzonspor maçı ile yaşayacak olan 2002 doğumlu genç yetenek.
  • muhtemelen bir kaç sene içinde avrupa'nın üst düzey takımların da kendisini göreceğimiz topçu .
  • (bkz: adam hlozek çocuk)

    illaki biri yapacakti. pisman degilim.
  • bugun oynanan sparta prag vs banik ostrava macinda 2 dakikada 2 gol atan cekyali wonder kid. bu gollerle 31 macta 6 gole ulasti.

    daha 17 yasinda. bakalim ilerde ne yapacak. belki uzun bir sure sonra super lige yeni cikmis bir anadolu takimina transfer olup fenerbahce'ye gol atar.
  • gelecekte adından çok söz ettirecek yetenekli futbolcu.
  • sparta prag ın 18 yaşındaki forveti. bu sezon 6 maçta 4 gol 5 asistle oynuyor. geçen yıl dikkatimi çekmişti. artık bu lig ona kolay geliyor.zannedersem sezon sonunda ya da devre arasında transfer olur. inşallah dortmund a transfer olur.
  • wolfsburg alacaktır.
  • (bkz: adam hlozek/@ceyar i kim vurdu)

    sparta prag'da forma giyen 2002 (18) çek cumhuriyeti doğumlu genç ofansif ortasaha.

    16 yaşında (2018/19) a takımda kullanılmaya başladığından beri ileride büyük bir futbolcu olabileceğine inanılıyordu.

    bu sezonu (2020/21 - yaş 18) fırtına gibi de açtı ancak sonrası malesef geberello nokta kom oldu. ekimde ayak kemiğini feci kıran oyuncunun 6 aydan aşağı sahalara geri dönmesi beklenmiyor. yaşı henüz çok genç olduğundan bittabi telaşa mahal yok. yaşı ilerlemiş oyuncuların aksine büyük sakatlık atlatıp, ilerleyen yıllarda piyasanın haracını kesen birçok genco örneği var. yılbaşı akşamdan kalmalığını yeni yılın 2. gününde bile yaşadığım şu abasıyanık yaşlarda, wolverine gibi şipşak iyileşen ergen namussuzlara imrenerek girdimi sonlandırıyorum.
  • 25 temmuz 2002 doğumlu, fortuna liga takımlarından sparta praha’da forma giyen wonderkid. izlediğim maçlarda bana fazlasıyla kaliteli göründü; top tekniği, hızı ve bitiriciliği gerçekten harika. çek liginde uzun süre kalmayacağını düşünüyorum, bundesliga için biçilmiş kaftan olan bu arkadaş leverkusen formasıyla neler neler yapar diye düşünmekten kendimi alamıyorum. adeta yepisyeni bir (bkz: robert lewandowski)
hesabın var mı? giriş yap