• (bkz: icerde)
  • cemal süreya'nın şapkam dolu çiçeklerle kitabında bahsettiği şair kişi:

    "ahmet arif üzerine
    cemal süreya

    "bir şair : ahmed arif
    toplar dağların rüzgârlarını
    dağıtır çocuklara erken"

    "hasretinden prangalar eskittim" kitabıyla ahmed arif'in şiiri de gün ışığına çıktı. böylece ahmed arif'in türk şiirinde zaten öteden beri sağlamış bulunduğu yer, okurun gözünde de matematik bir kesinlik kazandı. sanırım, bu yer, bundan sonra en az tartışılır yerlerden biri olarak kalacaktır. şu yaşadığımız günler sarsıntılı, karmaşalı günler. çok hareketli günler .ama bu arada fikir ve sanat hayatımızda yerleşik değerlerin kendi içinde, yeni bir trafik doğmuş bulunuyor. şimdiye dek şu yönden bakılmış değerlere şimdi bir de bu yönden bakılmakta, dayanaksız değerler ufalanmakta, silinmekte, çok şeyin hesabı görülmektedir. ayrıca sağlam değerler yerlerini bulmaktadır, ya da bulmaları için pek bir şey kalmamaktadır. bunun için, iyidir, diyorum, bu sarsıntı, bu karmaşa. daha önce şairler arası bir "pazarı" olan ahmed arif de bu arada bu durumundan fırlayıp okura uzanmak olanağını buldu, ya da gereğini duydu.

    ahmed arif 1927'de doğdu. diyarbakırlı. ilk şiirleri 1948 -1951 yılları arasında bir iki dergide göründü. o günlerde kendisi ankara dil ve tarih-coğrafya fakültesi'nde, felsefe bölümünde öğrenciydi. sonra tutuklandı. ilk şiirlerini ortaya çıkardığı sıralarda orhan veli ve arkadaşları şiire iyice hakim görünüyorlardı. garip dönemi bitmiş, sabahattin eyüboğlu'nun deyimiyle "halk olarak sanat"ın dolaylarında dolaşılmaya başlamıştı. bütün gençler, bütün yeni yetmeler orhan veli'ye, oktay rıfat'a, melih cevdet anday'a öykünüyordu. sanki şiir yalnız onların yazdığıydı; onların yazdığından başka şiir olamazdı sanki. gençlerin bu bilinçsiz tutumu şiirimize zararlı olmuştur .ama genç sanatçıların çoğu böyle olmakla birlikte, aralarında kendi çıkış noktalarını geliştirmeye çalışan, orhan veli ve arkadaşlarına pek kulak asmayan kimseler de yok değildi. ahmed arif'i de bunlardan biri olarak görüyoruz. ilk şiirinde bile, gariple gelen şiirin içeriğine aldırmamıştır. önerilmekte olan ve bir çeşit şiirsiz şiir diyebileceğimiz hareketi umursamadan kendi doğrultusunda çalışan birkaç şairden biri de odur.( gariple gelen ve yeni şiirin biçim özgürlüğüne ilişkin öneri ise, 1940'tan sonra yetişen bütün şairlerce benimsenmişti).

    ahmed arif'in şiiri bir bakıma nazım hikmet çizgisinde, daha doğrusu nazım hikmet'in de bulunduğu çizgide gelişmiştir. ama iki şair arasında büyük ayrılıklar var .nazım hikmet, şehirlerin şairidir. ovadan seslenir insanlara, büyük düzlüklerden. ovadan akan "büyük ve bereketli bir ırmak" gibidir. uygardır. ahmed arif ise dağları söylüyor. uyrukluk tanımayan, yaşsız dağları, "âsı" dağları. uzun ve tek ağıt gibidir onun şiiri. "daha deniz görmemiş" çocuklara adanmıştır. kurdun kuşun arasında, yaban çiçekleri arasında söylenmiştir, bir hançer kabzasına işlenmiştir. ama o ağıtta bir yerde, birdenbire bir zafer şarkısına dönüşecekmiş gibi bir umut (bir sanrı, daha doğrusu bir hırs), keskin bir parıltı vardır. türkü söyleyerek çarpışan, yaralıyken de, arkadaşları için tarih özeti çıkaran, buna felsefe ve inanç katmayı ihmal etmeyen bir gerillacının şiiridir .karşı koymaktan çok boyun eğmeyen bir doğa içinde. büyük zenginliği ilkel bir katkısızlık olan atıcı, avcı bir doğa içinde.

    1959 -1962 yıları arasında ankara'daydım. muzaffer erdost tanıştırmıştı bizi. hemen dost olmuştuk. o sıra, muzaffer erdost ulus gazetesinin basımevi müdürüydü. ahmed arif de o günlerde medeniyet gazetesinde çalışıyordu. haftanın üç dört günü beraberdik. daha doğrusu üç dört gecesi. ben, geceye doğru, saat 11 -12 sıralarında ulus gazetesine giderdim. o ara, kendi gazetesini erkenden bağlamış bulunan ahmed arif de oraya gelmiş olurdu. nelerden konuşurduk? her şeyden. sabahleyin, yürüye yüreye kızılay'a kadar gidilir, orda ayrılınırdı. yaz, kış, hep böyle. bu sıkı ilişki birbirimizi iyice tanımamıza yardım etti. her şairin konuşma tarzıyla (hatta yüzüyle) şiiri arasında bir yakınlık bir benzerlik vardır muhakkak; ama konuşmasıyla şiiri arasında bu kadar bir özdeşlik bulunan bir şaire ilk kez ahmed arif'te rastlıyordum. onun şiiri, konuşmasından alınmış herhangi bir parça gibidir; konuşması ise, şiirinin her yöne doğru bir devamı gibi. bir bakıma "oral" (sözel) bir şiirdir onunki. bizde oral şiirin tuhaf bir kaderi vardır: bu şiirde, genellikle, ya kuru bir söylevciliğe düşülür, ya da harcıâlem duyguların tekdüze evrenine. daha doğrusu, nedense şimdiye kadar genellikle böyle olmuştur. bu, sözün yakışığı uğruna, şiirin elden, çıkarılması, harcanmasıdır. ahmed arif'in şiirinde böyle bir sakınca yok. hiçbir zaman söyleve düşmez. bir duygu sağnağı, imgeler halinde, sıra sıra mısraları kurar. ana düşünce, dipte, her zaman belirli, ama sakin durur; çoğalır, büyür belki, ama kalın bir damar halinde hep dipte durur. ahmet arif, kendi şiirine en uygun yapıyı ve mısra düzenini bulmuş bir şairdir. anlatımıyla, şiirin özü arasında özdeşlik vardır. türkçe'de destan türünün en ilginç deneylerini yapmıştır. en ilginç çıkışını desek daha yerinde olacak. bir yalçınlığı koyuyor şiirine ahmed arif, bir graniti. o, yalçınlıktan, birden, sınır köylerine iniyor; "tavukları birbiri karışan" insanları anlatıyor. bu birdenbirelik onu kekre diyebileceğimiz bir lirizme ulaştırıyor. ya da tersi oluyor. eksiksiz bir silah koleksiyonunun arasından görüşmecisinin yolladığı taze soğan demetini görüyorsunuz.

    ahmed arif, doğu anadolu'nun, sınır boylarının yerel görüntüleri içinde oraların türkülerini kalkındırıyor, bütün anadolu türkülerine ulaştırıyor onları, büyütüyor, besliyor; ama boğulmuyor onların arasında. doğu anadolu insanının müthiş malzemesini korkusuz bir lirizm içinde önümüze yığıyor. sonra bütün anadolu insanına doğru yayıyor onu. pir sultan abdal'ı, urfalı nazif'i, köroğlu'na, bedreddin'e götürüyor. büyük bir sevgiyle bir umuda çağırıyor, anadolu insanını; gözlerinden öperek, çıldırasıya severek. evet, halk türkülerinden yararlanıyor ahmed arif. yalnız, halk kaynağının, edebiyat için, şiir için, türkülerden öte daha bir sürü olanak taşıdığını, hatta öbür halk kaynakları içinde türkülerden o kadar da büyük bir ağırlık taşımadığını iyi biliyor. bu yanıyla halk kaynağına eğildiklerini sanan başka şairlerden ayrılıyor. özellikle destan türü için vazgeçilmez olan tavrı ta temelden takınıyor. çalışmalarını ona göre yapıyor.

    ahmed arif kendi şiirine en uygun yapıyı ve mısra düzenini getirmiştir, dedik. bir de, paul eluard için söylenmiş bir sözün onun şiirine de uyduğunu söyleyelim: paul eluard'ın şiiri imgenin tutsağı değildir; gerçeküstücü dönemde de, ondan sonraki dönemde de, şiirinin temelinde yatan ana öğe, mısralarının kısalığı, kuruluş tarzı ve bunların birbiriyle bağlanma biçimi sayesinde ipuçlarını hiçbir zaman saklamamıştır .ahmed arif'te de öyle. imge, çıplaklığın çarpıcılığını taşır; düşünce, vurucu özelliğini ilk anda kullanır.

    hasretinden prangalar eskittim' de bunun birçok örneğini görüyoruz. sonra, imge onda sınırlı bir öğe değil. bir bakıma şiirin kendisi, bütünü. öyle ki bütünüyle vardır onun şiiri. kelimeler ilişkin oldukları kavramları aşan ve daha geniş durumları kavrayan bir nitelik gösteriyor. şiirin bütünü içinde kullanılmış bazı düz sözler inanılmaz bir çarpıcılık, bir imge yeteneği kazanmaktadır ahmed arif'te. öte yandan, şiirin içinde birer ikişer kelimelik mısralar halinde akan bu sözler biçim yönünden de önem kazanmaktadır .öyle ki, kendiliğinden doğan ve yalnız ahmed arif'e özgü gizli bir aruz gibi bu sözlerden bütün şiire bir müzik yayılmakta, ya da bütün çekidüzenini onlarda bulmaktadır.

    sözgelimi, otuz üç kurşun'da:

    yakışıklı
    hafif
    iyi süvari

    mısralarının; yine aynı şiirde:

    ve karaca sürüsü
    keklik takımı...

    mısralarının böyle bir işlevi vardır .

    bu, mayakovski'nin ritm elde etmek için yaptığı biçim çalışmalarını akla getiriyorsa da aslında bu noktada iki şairin tutumlarını birbirine karıştırmamak gerekir. mayakovksi
    için, ritm, bir yerde, her şeydir; "şiirin temel gücünü" ritmde bulur o; bir endüstriye benzettiği şiir için ritm manyetik gücü ya da elektriklenmeyi temsil eder. ahmed arif için ise ritm sadece bir olanak olarak önemlidir .ama aralarındaki asıl ayrım şurda sanırsam; mayakovski ritmi, bir bakıma, şiirin dışında bir yerdedir, anonim bir tekniktir. bunun için sık sık düşey ya da yatay ses benzerliklerine, bağdaşımlarına başvurur. daha özetlersek: mayakovski ritmi ses'te aramaktadır. ahmed arif ise söz'de arar. bunun için onun şiiri bir noktada "oral" niteliğini bırakır, çok ötelere gider. bu yanıyla çağdaş şiirin en yeni yönsemelerine karışır. özellikle imge konusunda yaptığı sıçrama onu bugünkü şiirin hazırlayanlardan biri yapmıştır. zaten birçok yeni şairin onun etkisinden geçmesi de bunu gösteriyor. sadece bu bakımdan bile hasretinden prangalar eskittim, geç kalmış bir kitap değildir.

    bir de şu bakımdan geç kalmış bir yapıt değildir hasretinden prangalar eskittim: yaşsız bir şiirdir ahmed arif'in şiiri. günün değil, çağın değil, çağların "aktüalite"siyle doludur. "künyesi çizileli" kimbilir kaç yıldız uçmuştur. dirsek teması içinde bulunduğu köylülerin, yürüyerek gezdiği kasabaların arasından tarihi kalın çizgilere görmeyi sever. tarihi ve uygarlığı. yalnız, "diyarbekir kalesinden notlar ve adiloş bebenin ninnisi"nde daha güncel bir tavır var (sanıyorum, en son yazdığı şiirdir bu). "otuz üç kurşun"da da biraz öyle. bir yerde tarihten önce yaşamış bir ozan konuşuyor sanırsınız, başka bir yerde en genç kuşağın bir verimi karşısında gibisinizdir. bu bakımdan elli yıl sonra da yayımlansaydı aynı ilgiyi görecek, sevilecekti bence.

    hollanda'ya gittiğimde orada van gogh'un sarılarının kaynağını bulmuş ve daha çok sevmeye başlamıştım van gogh'un resimlerindeki sarıları. çünkü hollanda'daki coğrafyanın, yeryüzü şekillerinin, bitkisel örtünün sarıları, van gogh'u içimde somutlamış ve bir yere oturtmuştu. onun çalışmasını gözümde daha da büyütmüştü. doğal verilerle yaratıcı çalışma arasındaki böyle bir ilişki sanat yapıtının değerini artırıyor. sanat yapıtı gerçeğin asalağı olmamalıdır, ama bütün bütüne de ondan kopmamalıdır, ondan kopmayışın kanıtlarını taşımalıdır.

    aynı şekilde, erzurum, sıvas toprağını gördükten, doğu anadolu'daki yeryüzü şekillerini, iyice dolaşıp, içime sindirdikten sonra, aşık veysel'in sesine daha çok tutuldum. van gogh'un sarıları hollanda toprağının baskın renklerini taşıyor, bir yerde onlara katkıda bulunuyordu, onların arasında açılmış çılgın, sanrılı çiçekler gibiydi. aşık veysel'in sesinde de doğu anadolu toprağının rengi, kıvamı, taşıl niteliği, köy evlerinin içinden geçen arklar, yüzükoyun yatarak su içen delikanlılar, genç kızlar vardı. ahmed arif'in şiirinde de, şiirini yaparken kullandığı araçlarda da, anlattığı yerlerin, yapıtına koyduğu hayatın çok tutarlı bir bileşkesini görüyorum. özellikle destan türünde bunun nice önemli olduğunu anlıyorum ahmed arif'i okurken.

    cesareti söylüyor ahmed arif. yiğitliği.
    bir pınar gibi, bir yeraltı suyu gibi, bir tipi gibi.

    "dostuna yarasını gösterir gibi."

    yücelerde yıllanmış katar katar karın içinde yürüyor yalınayak ve ayakları yanarak.

    hasretinden prangalar eskittim yayımlanana kadar çok kişi bilmiyordu ahmed arif'in şiirini. hatta şöyle diyelim: onun şiirini kendisinden yararlanan birkaç şair dışında pek izleyen olmamıştı. hele okur kitleleri hiç bilmiyordu. gerçi şiirlerini elden ele dolaştıranlar, ezberleyip toplantılarda okuyanlar vardı, ama fazla değildi bunların sayısı. "gizli şair" olarak kalmıştı şimdiye kadar. bu yüzden hakkındaki bilgiler de kulaktan dolma ve yanlıştı. sözgelimi geçenlerde anadolu'da çıkan bir dergide şiir üstüne bir inceleme yazmayı deneyen genç bir arkadaş, bu yazısında ahmed arif'tende söz etmiş, ama 1940 şiirinden önce yazmış bir şair olarak göstermişti. yalnız bu arkadaş değil, bazı ad yapmış eleştirmenler de yanlış yargılarla baktılar ona. belki de onun yapıtını istedikleri an yanıbaşlarında bulamadıkları için oldu bu. sözgelimi hüseyin cöntürk, birkaç yıl önce dönem dergisinde yazdığı bir yazıda ahmed arif'i orhan veli akımının yedeğinde bir sanatçı olarak ele almış ve şöyle yargılamıştı: "orhan veli'yi iyi anlamış." ahmed arif'in şiiri için yapılabilecek en büyük yanlıştı bu. aynı dergide cöntürk'e karşılık vermiştim ben de. sanırım cöntürk'ün büyük yanılgısı biraz da ahmed arif'in şirini izleyebilme olanağını hemen hemen hiç bulamamış olmasından doğuyordu. bir iki yerde rastladığı bir iki şiiri kendi ölçülerine göre yargılamak gereğini duymuştu belki de. gerçi bir iki parçadan da bir şair üstüne aykırı düşmeyen yargılara varılabilir ya da varılabilmesi gerekir, ama neyse... dergiler de, yayınevleri de her nedense uzak durdular ahmed arif'in şiirine. kitabını yayımlamak için onunla ciddi bir temas arayanlarına son yıllara kadar rastlanmadı. şiiri hakkındaki bilgisizlikten doğuyordu bu. yaklaşanları da ahmed arif geri çeviriyordu. nihayet, bilgi yayınevi bu işe girişti. kutlarım bu yayınevini."
  • rüya bütün çektiğimiz
    rüya kahrım
    rüya zindan
    nasıl da yılları buldu
    bir mısra boyu maceram
    bilmezler nasıl aradık birbirimizi
    bilmezler nasıl sevdik
    iki yitik hasret
    iki parça can
  • uzun yillar, ankara cankaya'daki, basin sitesi'nde oturan sair. "ahmed amca" denmesine kizan, "bana 'ahmed arif amca' diyin cocuklar! ahmed diyince, bir seyler eksik kaliyor, hayat gibi! kim hayata benzemek ister ki?" diyen ve o zaman kucuk oldugum icin ne demek istedigini tam anlayamadigim, bugun ise anladigimi sandigim sair. ahmed arif amca.
  • öyle yıkma kendini
    öyle mahsun öyle garip...
    nerede olursan ol
    içerde, dışarda, derste, sırada,
    yürü üstüne üstüne
    tükür yüzüne celladın
    fırsatcının, fesatcının, hayinin...
    dayan kitap ile
    dayan iş ile
    tırnak ile, diş ile
    umut ile, sevda ile, düş ile.
    dayan rüsva etme beni.

    diye mükemmel bir şiiri olan şair.
  • "unutamadigim" siiri hayatimda ilk ezberledigim siirdir. gerisi de cabuk geldi zaten. buram buram anadolu kokar siirleri. siirlerini solumak en buyuk aliskanliklarimdan birisi. bir digeri icin (bkz: nazim hikmet)
  • merhaba

    gun acar,
    karin verir yagmurlu toprak.
    incesu deresi, merhaba.
    sacakta serceler daha cilgindir,
    bulutlarda kartal,
    daha calimli.
    koparir gogsunden bir dugme daha,
    tezkere bekleyen biri.
    incesu deresi merhaba.

    genc bayraklar vardir,
    baris dusunur,
    kuyularda isci, mavilikleri.
    ben hepsini dusunurum,
    yirmidort saat
    ve seni dusunurum,
    karanlik,hirsli...
    seni, cihanlarin aziz meyvasi.
    ilan-i ask makamindan bir misra,
    yeserip, kimildar icimde,
    duser aklima gozlerin...

    oysa murad alamam.
    oysa akdan - karadan
    bilirim, payim bu kadar...
    unutmus gulmeyi gozbebeklerim.
    unutmus dudaklarim opmeyi.
    incesu deresi, merhaba...

    ahmed arif
  • ahmed arif
    şiir el sallıyordu hafiften
    ölgün sezar gibi bizlere
    dönmez sanırdım gittiğin yerden
    bir gün lorca'ya çalan yüzüyle.

    senin şiirindi niceden
    çiçeği gizli akasya
    lav gibi tomurcuğu geceden
    patladı çıktı işte, sabaha.

    sıcacık düşlerindi yıllarca
    dişlerinde sancı gibi beklettin
    şiirinle, insan dolu sevdanla
    "hasterinden prangalar eskittin."

    nedret gürcan'ın ahmed arif için 1969 yılında yeditepe dergisi'nde yayınlanan şiiri.
  • ülkemizde en çok satılmış kitaplardan birinin* yazarıdır bildiğim kadarıyla. bir şairin tek bir kitapla bu başarıya erişmesi müthiş. rıfat ılgaz'a yazdığı dost mektubunda da görürüz nasıl halk çocuğu olduğunu. güzel insan, ahmet abi...
  • hasretinden prangalar eskitebileceğim şairim, adamım.
hesabın var mı? giriş yap